Esterházy-torta

Esterházy-torta

Az Esterházy torta egyik legismertebb tortafélénk, igazi magyar finomság – bár először Bécsben készítették.

Nagyon sok fajtája ismert – már csak azért is, mert az eredeti receptjét senki nem ismeri. Egy biztos – a tésztalapokhoz nem kell liszt, csak a cukor, a dió, és a tojásfehérje alkotja ezt a különlegességet.

Töltése is fokféle kép történhet, van ahol tejszínhabosan készítik, van ahol nagyjából eredeti főzött krémmel.

Régen a krémet zselatinosan főzték, mára vagy liszttel, vagy keményítővel, vagy ezekkel sem – pusztán a tojás sűrítő erejére hagyatkozva.

Egykor az Esterházy-t mandulával is készítették, tésztáját, krémjét – így az íze lágyabb lett, a diósé pedig emlékezetesebb. 🙂

Az Esterházy-torta lapjainak hozzávalói –

 • 6 db tojásfehérje
 • 12 dkg cukor (6 kanál cukor
 • 20 dkg enyhén pörkölt darált dió, vagy külső, puha héjától megfosztott mandula őrölve

Összeállításának mikéntje –

 1. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük,, de annyira nem kell keménynek lenni, mint a legjobb piskótáknak – aztán belekeverjük a pirított diót lehűlve.
 2. A diót úgy pirítjuk meg, hogy a ledarált mennyiséget egy-két percre forró serpenyőbe dobjuk.
 3. A masszából 5 lapot fogunk sütni 27 cm-es tortaforma alján. Rakjunk alá sütőpapírt, vagy pedig kenjük ki zsírral, szórjuk meg liszttel.
 4. S nagyjából 180 fokos, előmelegített sütőben pár perc alatt meg lesz. Figyeljünk oda, mert vékonyságánál fogva rövid idő alatt készül. Ha megsült, akkor lecsúsztatjuk a tortaforma aljáról, és kenjük a formára a következőt.

A krém hozzávalói –

 • 250 ml tej
 • vaníliarúd kikapart belseje, nem kell az egész, max a harmada – vagy 1 vaníliáscukor
 • 15 g cukor
 • 5 db tojás sárgája
 • 5 dkg picit pörkölt darált dió
 • 25 dkg vaj
 • esetleg féldeci rum – ezt akár a lapok meglocsolására is lehet használni, nem muszáj a krémbe tenni

A krém elkészítésének a módja –

 1. A tojássárgával a cukrot jó alaposan kikeverjük, hozzáadunk egy kis tejet. Közben a tejet felforraljuk a kikapart vaníliával, majd beleöntjük a felhabosított (nem kell azért túlzásba vinni) cukros tojást.
 2. Innentől jobb gőz felett végezni a műveletet. Ha félünk attól, hogy a krém nem fog besűrűsödni, akkor adhatunk még a cukros tojás kikeverésekor óvatosan beleszórva – 1 kanálnyi kukorica keményítőt.
 3. A krémet addig főzzük kavargatva a gőz felett, míg sűrűsödni nem kezd. Ekkor levesszük a hőforrásról, majd hozzáadjuk az enyhén megpirított diót.
 4. Ha a krém kevergetés által már csak éppen hogy langyos, akkor hozzáadjuk a vajat, és ha a krémbe rakjuk – a rumot.

Az Esterházy-torta töltése az alábbi módon történik –

 1. A krémet 5-felé osztjuk és az öt lap közé töltjük egyenletesen. De vékonyan az oldalát is bekenjük a krémmel, erre meg rá egy-két marék kissé pirított, őrölt dió.
 2. A tortát letesszük hűlni, majd a tetejét áthúzzuk vékonyan felmelegített sárgabarack lekvárral.
 3. Ha ez lehűlt – jöhet rá a fondant(készítése a házi szaloncukor receptnél leírva), melynek egyharmadát lerakjuk, és jó egy kanál kakaóval kikeverjük. Másik, nagyobbik részével lekenjük a torta tetejét.
 4. Ezután a kakaós masszát kis celofánzacskóba rakjuk, melynek végét, az egyik csücskét kivágjuk picit. Ezen keresztül közepétől kiindulva köröket formázunk, különállókat. Nagyjából 1,5-2 centinként.
 5. Aztán egy fogpiszkálóval, vagy hegyes késnek a hegyével hirtelen mozdulattal – a torta közepétől kiindulva egyenes vonalakat húzunk egészen a torta széléig. Úgy, hogy a fogpiszkáló, a hegy a fondantba belenyomódjék.
 6. Így a hegy szépen, egyenletesen elhúzza a csokis fondantot, azáltal kialakítva az egyedi mintázatot. (A fondant hőmérséklete a művelet alatt 40 fokos)