Székelykáposzta recept
A székelykáposzta igen kedvelt ételünk, amit kenyérrel fogyasztva akár egytálételnek is nevezhetünk. Hisz szinte mindent tartalmaz, amire szükségünk van.
Magyar embernek a savanyú káposzta, a főtt hús, a tejföl – mind olyan alapanyag, amiről ha hall – már indítja is be a gondolatokat, és megindul a nyálelválasztás rendesen, az étvágy győzedelmeskedik az ész felett – néha lehet bűnözni, meg egyébként is. A savanyú káposzta az egészséges…
Sokan a toros káposzta készítik úgy, mintha székelykáposztát főznének. Valami miatt így ismerték meg, holott a torosba nem kell paprika, a hús sem pörköltösen van elkészítve, sőt tejfölt sem fogyasztunk hozzá. A toros színe a káposzta pirításától olyan, amilyen.
Nézzük, milyen összetevők szükségesek a székelykáposzta főzéséhez –
1 kg sertéscomb vagy lapocka – utóbbi szerencsésebb, mert ennél is érvényes, hogy a parázs hússal nem olyan finom
1 nagy fej vöröshagyma
3 evőkanál zsiradék
egy evőkanál pirospaprika,
só ízlés szerint, kicsivel indítsunk, aztán mikor már majdnem megfőtt a hús, összefőttek, akkor módosíthatunk
egy mokkáskanál őrölt bors
ugyanannyi majoránna
3-4 gerezd fokhagyma
1 tv-paprika
1 szépparadicsom
evőkanálnyi finomliszt
1,2 kg savanyúkáposzta
3 dl tejföl
Az ételt a következő módon állítjuk össze –
A húst a nagyon zsíros, inas részeitől megtisztítjuk, majd megy mossuk, szárazra töröljük és másfél centis kockákra vágjuk. A megtisztított hagymát felaprítjuk és a hússal együtt az olajon fehéredésig sütjük.
Fűszerpaprikával meghintjük, elkeverjük és egy kevés vizet ráöntünk. Megsózzuk, borssal, majoránnával, szétnyomott fokhagymával ízesítjük és a kimagozott, nagyon apró kockákra vágott paprikát meg a paradicsomot (vagy lecsót) is hozzáadjuk.
Kis lángon, lefedve kb. 45 perc alatt félpuhára pároljuk. Közben, ha zsírjára sül, mindig egy kevés vizet öntünk alá.
A káposztát, ha túl savanyúnak találjuk, kissé kimossuk és a vizet kinyomkodjuk belőle. Utána a félkész pörköltbe keverjük és annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi.
Még nagyjából egy órát főzzük teljes takarékon. Ha szükséges – a levét pótoljuk. Remélhetőleg – ezzel a módszerrel a hús is, és a káposzta is egyszerre puhul meg.
A tejfölt a liszttel kikeverjük, felhígítjuk egy kis fővő káposztalével, majd az egészet ráöntjük a székelykáposztára. Ekkor már épp hogy forraljuk egyet, csak vagy 2 percig főzzük, s már el is készült…
Ha tetszett a székelykáposzta recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek – Retrográd oldalunkon a helyed!