Alma tócsni – nagyon almás, nagyon finom

alma tócsni recept

Az alma tócsni eredetileg sváb édesség, melyet azért már elég sokan megismertek az országban. Készülhet élesztővel, s anélkül is, egy újszülöttnek úgy is tökéletes lesz.

Rakhatunk bele árnyalattal több tejet is, mintha palacsintát készítenénk.

Amúgy a hagyományos, krumplis tócsni is elkészíthető hasonló módon, főleg az idősebbek úgy jobban kedvelik. Tej helyett ásványvíz is mehet bele.

Kisülve pedig megszórhatjuk porcukorba – ha valaki nagyon édes szájú akár meg is hempergetheti benne.

De a porcukorba fahéjat is rakhatunk rendesen, hisz mint tudjuk az alma és a fahéj rokon lelkek.

Tökéletesen kiegészítik egymást. Mi volt, hogy a lisztből 5 dekányit búzacsírával helyettesítettünk. Nem mondom, hogy kára lett volna belőle….

A végeredmény egy nagyon kellemes, finom, rostban gazdag édesség.

Az alma tócsni hozzávalói a következők –

  • fél kg liszt
  • 2 tojás
  • 2,5 dkg élesztő
  • kevés tej (kb 1 dl tej az élesztő futtatásához) + 1-2 dl a kikeveréshez
  • csipetnyi só
  • 4 nagy alma – nagyjából 1 kg
  • porcukor
  • esetleg fahéj
  • és persze olaj, vagy zsír a sütéshez

Összeállítása a következő módon történik –

  1. A lisztet belerakjuk egy tálba, hozzáadjuk a tojás, az előtte egy kevés tejben felfuttatott élesztőt, megsózzuk, és jól összekeverjük. 
  2. Annyi langyos tejet, vagy szódavizet adunk hozzá, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjunk.  
  3. Letesszük pihenni egy órácskára, közben a 4 almát megtisztítjuk és nagyfokú reszelővel lereszeljük – ez utóbbi jobb módszer, és ha ez megvan, akkor belekeverjük a már megkelt tésztába. 
  4. A serpenyőbe olajat öntünk, majd ha már forró, egy jó evőkanálnyit a masszából forró olajba rakunk, és egy picit ellapítjuk, ha szükséges. 
  5. Ha nem méretes kanállal dolgozunk, akkor nincs erre szükség, mert átsül.
  6. Mindkét oldalát – mint a rendes tócsnit is – szép zsemleszínűre sütjük. Papírtörlőre szedjük, majd fahéjas cukorba hempergetjük , vagy megszórjuk, esetleg cukor nélkül fogyasztjuk – ki-ki ízlése szerint.