Alma tócsni – nagyon almás, nagyon finom
Az alma tócsni eredetileg sváb édesség, melyet azért már elég sokan megismertek az országban. Készülhet élesztővel, s anélkül is, egy újszülöttnek úgy is tökéletes lesz.
Rakhatunk bele árnyalattal több tejet is, mintha palacsintát készítenénk. Amúgy a hagyományos, krumplis tócsni is elkészíthető hasonló módon, főleg az idősebbek úgy jobban kedvelik. Tej helyett ásványvíz is mehet bele.
Kisülve pedig megszórhatjuk porcukorba – ha valaki nagyon édes szájú akár meg is hempergetheti benne. De a porcukorba fahéjat is rakhatunk rendesen, hisz mint tudjuk az alma és a fahéj rokon lelkek. Tökéletesen kiegészítik egymást. Mi volt, hogy a lisztből 5 dekányit búzacsirával helyettesítettünk. Nem mondom, hogy kára lett volna belőle….
A végeredmény egy nagyon kellemes, finom, rostban gazdag édesség.
Az alma tócsni hozzávalói a következők –
fél kg liszt
2 tojás
2,5 dkg élesztő
kevés tej (kb 1 dl tej az élesztő futtatásához) + 1-2 dl a kikeveréshez
csipetnyi só
4 nagy alma – nagyjából 1 kg
porcukor
esetleg fahéj
és persze olaj, vagy zsír a sütéshez
Összeállítása a következő módon történik –
A lisztet belerakjuk egy tálba, hozzáadjuk a tojás, az előtte egy kevés tejben felfuttatott élesztőt, megsózzuk, és jól összekeverjük.
Annyi langyos tejet, vagy szódavizet adunk hozzá, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjunk. Letesszük pihenni egy órácskára, közben a 4 almát megtisztítjuk és nagyfokú reszelővel lereszeljük – ez utóbbi jobb módszer, és ha ez megvan, akkor belekeverjük a már megkelt tésztába.
A serpenyőbe olajat öntünk, majd ha már forró, egy jó evőkanálnyit a masszából forró olajba rakunk, és egy picit ellapítjuk, ha szükséges. Ha nem méretes kanállal dolgozunk, akkor nincs erre szükség, mert átsül.
Mindkét oldalát – mint a rendes tócsnit is – szép zsemleszínűre sütjük. Papírtörlőre szedjük, majd fahéjas cukorba hempergetjük , vagy megszórjuk, esetleg cukor nélkül fogyasztjuk – ki-ki ízlése szerint.
Ha tetszett az alma tócsni recept, és szívesen olvasnál hasonlókat, látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!