2024-07-12

Női szeszély

Női szeszély

A női szeszély kétféle fő változatban ismert. A tiszta habos leveles tésztás, és a vékony kelt tésztán barack lekváros pirosra sült tojáshabos.

Mindkét receptet elhoztam. A cukrászdákból ismert a régebbi recept, erre bizony már ezelőtt 100 évvel is rá lehetett akadni a receptkönyvekben, és újságokban.

A másik pedig a mai háziasszonyoké, no meg a szüleiké – akik gyorsabb megoldást szerettek volna.

Nézzük, milyen hozzávalók szükségesek a leveles tésztás változathoz?

1/2 kg leveles tészta

sárgabarack lekvár a kenéshez

12 tojásnak a fehérje

40 dkg porcukor, vagy kristálycukor

2 dl víz

tetejére porcukor

A sütemény elkészítésének módja –

  1. A vajas, leveles tésztát két lapban sütjük ki, gáztepsi méretűre. A legjobb, ha a tepsi hátlapján sütjük, könnyebben lecsúsztathatjuk róla. Ha megsültek, akkor letesszük őket hűlni, majd az egyik lapot megkenjük vékonyan sárgabarack lekvárral.
  2. A másik tésztalapot tetszés szerinti nagyságú kockákra vágjuk. Ez megy majd a most készítendő hab tetejére.
  3. 12 tojásnak a fehérjéjéből kemény habot verünk. De mielőtt a habveréshez hozzáfognánk, felteszünk a tűzre 40 deka cukrot körülbelül 2 deci vízzel és ezt addig főzzük, míg a belemártott kis dróthurkon megmaradt masszát szappanbuborékként lehet átfújni.
  4. Az elkészült, keményre vert habba – miközben tovább verjük – vékony sugárban, lassanként beleöntjük a cukrot.
  5. Aztán a habverővel nagyon lassan és magasra emelve a habmasszát lassan lehűtjük.
  6. A lekváros lapra felhalmozzuk a krémet szépen sorban, aztán egyenletesen elkenjük.
  7. A felkockázott tésztalapot meg szépen elrendezzük a tetején – nem árt, ha megjegyezzük a vágási sorrendet, és ugyanúgy rakjuk fel – szebb lesz a végeredmény.
  8. Kicsit megnyomjuk a tetejét, de csak annyira, hogy a felső lapok ne álljanak lazán.
  9. Most előveszünk egy vékony kést, és minden vágásnál forró vízbe mártva a felvágott kockák mentén először vízszintesen, aztán függőlegesen is feldaraboljuk a krémes réteget, alatta a másik leveles tésztalappal.
  10. Azokat a kockákat, sorokat amiket felvágjunk az alsó tésztarétegnél fogva a késsel óvatosan toljuk picit arrább, és a forró vízbe mártott késsel ha szükséges, simítsuk el rajta a krémet.
  11. Ezt a műveletet a keresztbe való vágásnál is ismételjük meg.
  12. Így lesz szép a női szeszély vágási felülete. – Tetejét porcukorral szórhatjuk le.
  13. Nagyon édes, nagyon tömény, de kifejezetten kívánatos és szép sütemény.

Háziasabb változat –

  1. 4 deka vajat 4 deka cukorral habosra keverünk. Hozzáadunk 4 tojás sárgáját .
  2. Majd 1 deka tejben felfuttatott élesztőt, 30 deka lisztet, csipetnyi sót és annyi langyos tejet keverünk bele, hogy verhető, puha tésztát kapjunk.
  3. Jól kidolgozzuk, addig, amíg hólyagot vet. Zsírral kikent tepsibe helyezzük, s langyos helyen 30 percig kelesztjük.
  4. Előmelegített sütőben 180 fokon világos rózsaszínűre sütjük. Megkenjük 15 deka barackízzel.
  5. A négy tojás fehérjéből kemény habot verünk, belekeverünk 25 deka porcukrot és a tésztára kenjük. Langyos sütőben 10 percig újra sütjük.
  6. Ennek a fajta süteménynek jóval lazább a habja, nincs olyan tartása – de attól még fincsi.