Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Női szeszély

A női szeszély kétféle fő változatban ismert. A tiszta habos leveles tésztás, és a vékony kelt tésztán barack lekváros pirosra sült tojáshabos.

Mindkét receptet elhoztam. A cukrászdákból ismert a régebbi recept, erre bizony már ezelőtt 100 évvel is rá lehetett akadni a receptkönyvekben, és újságokban. A másik pedig a mai háziasszonyoké, no meg a szüleiké – akik gyorsabb megoldást szerettek volna.

Nézzük, milyen hozzávalók szükségesek a leveles tésztás változathoz?

1/2 kg leveles tészta

sárgabarack lekvár a kenéshez

12 tojásnak a fehérje

40 dkg porcukor, vagy kristálycukor

2 dl víz

tetejére porcukor

A sütemény elkészítésének módja –

A vajas, leveles tésztát két lapban sütjük ki, gáztepsi méretűre. A legjobb, ha a tepsi hátlapján sütjük, könnyebben lecsúsztathatjuk róla. Ha megsültek, akkor letesszük őket hűlni, majd az egyik lapot megkenjük vékonyan sárgabarack lekvárral. A másik tésztalapot tetszés szerinti nagyságú kockákra vágjuk. Ez megy majd a most készítendő hab tetejére.

12 tojásnak a fehérjéjéből kemény habot verünk. De mielőtt a habveréshez hozzáfognánk, felteszünk a tűzre 40 deka cukrot körülbelül 2 deci vízzel és ezt addig főzzük, míg a belemártott kis dróthurkon megmaradt masszát szappanbuborékként lehet átfújni.

Az elkészült, keményre vert habba – miközben tovább verjük – vékony sugárban, lassanként beleöntjük a cukrot. Aztán a habverővel nagyon lassan és magasra emelve a habmasszát lassan lehűtjük.

A lekváros lapra felhalmozzuk a krémet szépen sorban, aztán egyenletesen elkenjük. A felkockázott tésztalapot meg szépen elrendezzük a tetején – nem árt, ha megjegyezzük a vágási sorrendet, és ugyanúgy rakjuk fel – szebb lesz a végeredmény.

Kicsit megnyomjuk a tetejét, de csak annyira, hogy a felső lapok ne álljanak lazán.

Most előveszünk egy vékony kést, és minden vágásnál forró vízbe mártva a felvágott kockák mentén először vízszintesen, aztán függőlegesen is feldaraboljuk a krémes réteget, alatta a másik leveles tésztalappal. Azokat a kockákat, sorokat amiket felvágjunk az alsó tésztarétegnél fogva a késsel óvatosan toljuk picit arrább, és a forró vízbe mártott késsel ha szükséges, simítsuk el rajta a krémet. Ezt a műveletet a keresztbe való vágásnál is ismételjük meg.

Így lesz szép a női szeszély vágási felülete. – Tetejét porcukorral szórhatjuk le.

Nagyon édes, nagyon tömény, de kifejezetten kívánatos és szép sütemény.

Háziasabb változat –

4 deka vajat 4 deka cukorral habosra keverünk. Hozzáadunk 4 tojás sárgáját . Majd 1 deka tejben felfuttatott élesztőt, 30 deka lisztet, csipetnyi sót és annyi langyos tejet keverünk bele, hogy verhető, puha tésztát kapjunk.

Jól kidolgozzuk, addig, amíg hólyagot vet. Zsírral kikent tepsibe helyezzük, s langyos helyen 30 percig kelesztjük. Előmelegített sütőben 180 fokon világos rózsaszínűre sütjük. Megkenjük 15 deka barackízzel.

A négy tojás fehérjéből kemény habot verünk, belekeverünk 25 deka porcukrot és a tésztára kenjük. Langyos sütőben 10 percig újra sütjük.

Ennek a fajta süteménynek jóval lazább a habja, nincs olyan tartása – de attól még fincsi.

Ha tetszett a női szeszély recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, Retrográd oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük