Sajtkrémes copfocska

Sajtkrémes copfocska

Egy viszonylag könnyen elkészíthető sós sütemény a sajtkrémes copfocska, melyhez akár sajtkrém sem kell, felhasználhatjuk maradék sajtunkat.

Puha, omlós – és így ünnepek után kész felüdülés egy kis sósat ropogtatni. Főleg, ha ropogtatni kéne, mert ez bizony omlani fog a szájakban.

Használhatunk hozzá krémsajtot, reszelt sajtot, de akár kockasajtot is, a lényeg hogy valami vivőanyaggal ez utóbbi kettőt krémesítsük.

Jó hozzá tejföl, vaj, pici tejszín – ez már rajtunk áll, és ezen belül még ízesíthetjük kis.

Sóval-borssal, paprikával, reszelt hagymával, fokhagymával – amivel csak akarjuk.

A sajtkrémes copfocska hozzávalói –

  • negyed kiló túró
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 kávéskanál só
  • egy egész tojás
  • 1 evőkanálnyi tejföl
  • bármilyen sajtkrém, de használhatunk reszelt sajtot, vagy akár kockasajtot is felkeverve egy kis tejföllel… – és persze fűszerezzük is, úgy lesz az igazi.
  • tetejére: reszelt sajt, vagy köménymag

A sós sütemény összeállítása a következő módon történik –

  1. A lisztet a margarinnal eldolgozzuk, hozzáadjuk a sót, tojást, kis tejölt, és közepes keménységű tésztát gyúrunk belőle.
  2. Berakjuk zacskóba, vagy fóliába – és egy kicsit mehet a hűtőbe pihenni. Jó – ha legalább egy-két órán bent van.
  3. A tésztát kivéve téglalap alakúra nyújtjuk, a hosszanti oldalát középig megkenjük sajtkrémmel, a másik felét pedig szépen, óvatosan ráhajtjuk.
  4. Egy kicsit rányomkodjuk. Tetejét megkenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal, vagy köménymaggal – ebből jó az őrölt is, ha a szemessel nem tudunk megbarátkozni.
  5. Majd hosszanti csíkokat vágunk belőle, aztán a csíkokat kezünkben megfogva két végét kétszer-háromszor megcsavarjuk,.
  6. Így, csavartan sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket, és 180 C fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.