
Egy viszonylag könnyen elkészíthető sós sütemény a sajtkrémes copfocska, melyhez akár sajtkrém sem kell, felhasználhatjuk maradék sajtunkat.
Puha, omlós – és így ünnepek után kész felüdülés egy kis sósat ropogtatni. Főleg, ha ropogtatni kéne, mert ez bizony omlani fog a szájakban.
Használhatunk hozzá krémsajtot, reszelt sajtot, de akár kockasajtot is, a lényeg hogy valami vivőanyaggal ez utóbbi kettőt krémesítsük.
Jó hozzá tejföl, vaj, pici tejszín – ez már rajtunk áll, és ezen belül még ízesíthetjük kis.
Sóval-borssal, paprikával, reszelt hagymával, fokhagymával – amivel csak akarjuk.
A sajtkrémes copfocska hozzávalói –
- negyed kiló túró
- 25 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 1 kávéskanál só
- egy egész tojás
- 1 evőkanálnyi tejföl
- bármilyen sajtkrém, de használhatunk reszelt sajtot, vagy akár kockasajtot is felkeverve egy kis tejföllel… – és persze fűszerezzük is, úgy lesz az igazi.
- tetejére: reszelt sajt, vagy köménymag
A sós sütemény összeállítása a következő módon történik –
- A lisztet a margarinnal eldolgozzuk, hozzáadjuk a sót, tojást, kis tejölt, és közepes keménységű tésztát gyúrunk belőle.
- Berakjuk zacskóba, vagy fóliába – és egy kicsit mehet a hűtőbe pihenni. Jó – ha legalább egy-két órán bent van.
- A tésztát kivéve téglalap alakúra nyújtjuk, a hosszanti oldalát középig megkenjük sajtkrémmel, a másik felét pedig szépen, óvatosan ráhajtjuk.
- Egy kicsit rányomkodjuk. Tetejét megkenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal, vagy köménymaggal – ebből jó az őrölt is, ha a szemessel nem tudunk megbarátkozni.
- Majd hosszanti csíkokat vágunk belőle, aztán a csíkokat kezünkben megfogva két végét kétszer-háromszor megcsavarjuk,.
- Így, csavartan sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket, és 180 C fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.