2024-05-27

Sajt fondue receptek

sajt fondue

Ha bárki már kipróbálta rokonnál, ismerősnél, barátnál – a sajt fondue vacsorát, vendéglátást, akkor esélyesen tervezgeti titokban, hogy egyszer ő is megcsinálja, összehozza ezt a kellemes időtöltést.

De még szűk családi körben is igazi különlegesség ez a csoportos olvasztott sajt fogyasztás.

Bár szükséges hozzá fondue felszerelés, de azért néhány dolog simán pótolható mással. Amúgy is meglévő konyhai felszereléssel.

Mint például az üstöt simán helyettesíthetjük zománcozott edénnyel, aminek mondjuk nyele is van. De jó helyette teflon is – egy biztos, alumíniumból készültet ne használjunk erre a célra.


Hogy igazán jó fondue-nk legyen nagyon fontos, hogy többféle, jellegében, illatában, és halmazállapotában is eltérő sajtból készüljön.

És nem csak ez a lényeg, még az egymáshoz viszonyított arányoknak is megfelelőnek kell lenniük.

Általában a fondue-k tartalmaznak alkoholt is – s a felolvadt sajtba hosszú fondue-villákkal mártogatják az apró kenyérdarabokat.

Az olvadozás közbeni beszélgetés, a fogyasztás alatti együttlét – igazi jó hangulatot hoz magával.

Nézzük néhány fondue-fajtát!

SVÁJCI FONDUE


A fondue edénybe öntsünk két borospohár fehér bort, és enyhe lángon melegítsük mindaddig, míg a bor el nem kezd buborékozni.

Ekkor aztán belekeverünk 2 kávéskanálnyi valódi citromlevet, és folyamatosan kutyulgatva jöhet bele a 40 dkg apróra vágott, avagy reszelt ementáli sajt. (Pannónia, de jó nagyon az Aldi-s, és még olcsóbb is) .

Közben egy-másfél kávéskanál zselatint, vagy más sűrítőanyagot oldjunk fel kis borban vagy cseresznyepálinkában, s mikor a sajt már jól megolvadt- öntsük az üstbe ezt is.

Innentől kezdve néhány percet főzzük még, aztán a fűszerekkel – sóval borssal, fűszerpaprikával, picurka reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Ha netán idő előtt besűrűsödne, akkor kis fehérborral hígítjuk.

SÖRÖS FONDUE


Az üstbe, vagy edénybe öntsünk fél liter világos sört. Melegítsük enyhe lángon, s mikor a sör már forró, tegyünk bele — folytonos keverés mellett — húsz deka ementálit és ugyanannyi alaposan kiszáradt, reszelt eidami sajtot.

Ezután fél evőkanál búzakeményítőt hideg sörrel keverjünk simára, s öntsük a megolvadt sajthoz. Fűszerezzük borssal, sóval ízlés szerint.


FONTINA


Besamel-mártáshoz (liszttel rántásfélét készítünk, majd felöntjük tejjel. Ezt a masszát aztán simára keverjük, majd visszarakjuk a tűhelyre, és néhány percig forraljuk.

Addig kell főzni, míg az edény falától elválik) adjunk egy kávéskanálnyi köménymagot, amelyet előzőleg folyó vízben negyedóráig áztattunk.

Amikor a tűzön levő mártás csaknem forr, fokozatosan adjunk hozzá negyven deka apróra vágott trappista sajtot, s mikor a buborékok jelzik hogy a sajt forrni kezd, sóval, szerecsendióval fűszerezzük.

És már kezdődhet is a mártogatás!