2024-07-12

Szalakális édes pogácsa receptje

Szalakális édes pogácsa

Hozzávalók:

  • 7 db tojás
  • 30-35 dkg liszt a tojások méretétől függően
  • 7-8 evőkanál kristálycukor
  • 1,5 dkg szalakáli
  • 5 dkg margarin, vagy vaj
  • 3-4 kanál cukor még
  • És gyúrjunk bele egy kis reszelt citromhéjat is…, csak javára válik

A szalakális pogácsa elkészítése:

A lisztbe beleöntjük a tojásokat, hozzárakjuk a cukrot, a szalakálit picike, nagyon picike tejben feloldva, vajat, citromhéjat, és összegyúrjuk, lágy tésztát fogunk kapni belőle. 

Szép simára dolgozzuk ki. Ne legyen folyós a tészta, hanem lágy.  Adjunk hozzá ekkor még 3-4 kanálnyi lisztet, hogy teljesen simává váljék a tészta, lágy legyen, de már ne ragadjon a kézhez – és dolgozzuk jól ki.


Borítsuk ki lisztezett deszkára, majd lisztezve nyújtsuk is ki.  Lisztezett pogácsaszaggatóval szaggassuk, kicsivel, mert szépen megnő.


Lisztezett tepsibe rakjuk elég ritkán – mert méretükhöz képest szépen megnőnek. Előmelegített sütőbe rakjuk 170-180 fokra, nagyjából 10 perc alatt megsül.

Ne nyitogassuk közben az ajtót, hogy szép magas maradjon. Látszik ha elkészült – illata miatt is, és szép egyenletes világosbarna lesz.


Sokáig puha marad, dobozban tartsuk, állaga a mézesére hasonlít. 


Fényes lesz a tészta teteje, ha sütés előtt lekenjük egy kis megtakarékoskodott tojásfehérjével.