2024-07-12

Nagyi krémes palacsintája

krémmel töltött palacsinta

Meg lehet csinálni pudingporral is, de valahogy nem olyan. A házi krém krémesebb, selymesebb, finomabb. Régen magában, csak édességként is készítették – egy részét vaníliásan, egy részét kakaósan. Többre értékelték, mint a pudingot.


Ha palacsintát készítünk, akkor átlag minden második alkalommal „ez lesz belőle”. A házi főzött krémmel olcsó is a töltelék, és nagy finom.

Hozzávalók:

 • 50 dkg liszt
 • 3 db tojás
 • 5 dl tej
 • 5 dl szénsavas ásványvíz
 • jó csipet só
 • a sütéshez olaj, vagy ekkora mennyiséghez nagyjából 1-1,5 dl olaj belekavarva. 

A palacsinta elkészítése:

Így csak az első palacsinta alá kell olaj, a többi, amire szükség van mindig az előző palacsintából származik. Azt viszont tudni kell, hogy a palacsintatészta így lágyabb, ha sokáig húzódik a sütés, egy idő után nehézkessé válik a fordítás.


Ha valaki cukrosan szereti rakhat bele, bár könnyebben megég, egyszerűbb sütni így, alaptésztaként, és abszolút nincs sós ízérzete.

Az alapanyagokat összekeverjük,mégpedig először a lisztet a tojással, a sóval és a tej egy részével nokedli tészta szerűen kidolgozzuk. Ha már szép sima, hozzáadjuk az olajat, majd a többi tejet, ezzel is keverjük, végül jöhet hozzá az ásványvíz.

Annyit adjunk hozzá, hogy jó tejszín sűrűségű legyen. Ezzel is jön a kikeverés, majd lerakjuk egy jó negyedórára pihenni, közben még sűrűsödik.

Ha úgy látjuk, hogy sűrűsége már kissé tulzás, akkor adjunk hozzá még egy kis ásványvizet.

Palacsintasütőnk mindig legyen forró, másképp nem fog jól sikerülni a palacsinta. Törekedjünk arra, hogy minél vékonyabb palacsintákat süssünk, kivétel, ha a vastagat szeretjük. 🙂

Krém hozzávalói:

 • 1 liter tej
 • 7 evőkanál cukor
 • 2 csomag  vaníliás cukor
 • 6-7 tojás
 • 6-7 evőkanál liszt

Mivel ennél a krémnél nem habos krémet akarunk készíteni, ezért felhasználjuk a sárgája mellett a fehérjét is. Semmivel sem lesz rosszabb, ráadásul nem árt, ha a palacsintába töltött vanília krémnek van tartása is.


Egy lábast kiöblítünk vízzel, majd beleöntjük a tejet nagyjából fél deci kivételével. 


A tojásokat felverjük nagyjából, mint a rántottánál, belekeverjük a cukrot, vaníliás cukrot, majd ha már a cukor olvadozik, akkor a lisztet is, apránként hozzáadjuk a tejet, és alaposan kikeverjük, hogy sima legyen. Ha nehezen keverhető, akkor adhatunk még hozzá tejet.

Ha már forrás közeli a tej, akkor egy merőkanállal kiveszünk belőle, és kevergetés mellett ráöntjük a tojásos, kikevert masszához. Ha még sűrű nagyon, akkor még egy kanállal.

Ha kezd önthetővé válni, akkor az edény tartalmát beleöntjük, csurgatjuk a forrás közeli tejbe, közben a tejet állandóan kavargatjuk.

Addig kavarjuk, míg fel nem forr rendesen, mivel közben sűrűsödik is, bugyogni fog, mint a láva. Ha felforrt, akkor elzárjuk, a végén kavarhatunk bele pár deka vajat, de a nélkül is jó. Ha kihűlt, a palacsintába töltjük.