
Sokan ismerik a hólabda süteményt. Ha valaki azt szereti – s ugyan ki nem… – annak a hólabda szelet is kedvencévé válhat. Főleg citrommázzal.
Ezzel a süteménnyel könnyebb dolgunk is van, nem kell egyenként bajlódni vele, nincs maradék tészta, aminek feldolgozásán gondolkodni kell.
A kakaós íz, a méz, a citrommáz pedig együtt nagyon kellemes ízkavalkádot alkot.
Nézzük a hólabda szelet citrommázzal hozzávalóit –
- 2 egész tojás
- 3 evőkanálnyi porcukor
- 5 dkg vaj
- 4 evőkanál fellangyosított méz
- 45 dkg liszt
- 7 evőkanálnyi tej, ebből 2 evőkanállal majd a kakaóba megy
- 1 teáskanálnyi szódabikarbóna – csak simán, ne legyen púposan
- kis citromlé
- 2 evőkanálnyi kakaópor
A krém hozzávalói –
- 2 csomag vaníliás, vagy tejszínes puding
- 7 dl víz
- 20 dkg porcukor
- negyed kiló margarin
- két kanálnyi kakaópor
- A mázhoz szükséges összetevők –
- 1 tojásfehérje
- fél citrom leve
- 20 dkg porcukor
A süteményt a következő módon készítjük el –
- A lisztet egy tálba rakjuk. Lehetőleg szitáljuk, jót tesz a tésztának. Közepébe egy mélyedést vájunk, és belerakjuk az összes hozzávalót.
- A szódabikarbónára rácsepegtetjük a citromlét, így tudja igazán kifejteni hatását. Ezt is a tálban lévő alapanyagokhoz adjuk. szitáljuk, a közepébe tesszük a többi hozzávalót.
- A teáskanál szódabikarbónára csepegtetjük a citromlét, és azt is a tálban lévő alapanyagokhoz adjuk. A tésztát most összegyúrjuk.
- Ha szép sima, két részre osztjuk, és egyik részéből kakaós tésztát varázsolunk, hozzáadjuk a 2 kanál tejjel simára kavart kakaót.
- Mindkét féle tésztából 2-2 lapot sütünk átlagos gáztepsiben. (25 x 35) Előtte rakjunk alá sütőpapírt, és a legjobb ha a hátulján sütjük.
- Könnyebb vele bánni. 180 fokos, előmelegített sütőben 10 perc alatt megsül, de figyeljünk azért, minden sütő más.
Elkészítjük a krémet –
Megfőzzük a pudingport, de nem hagyományosan, hanem vízben. Cukrot sem adunk hozzá, lesz elég a vajas krémben.
A margarint a porcukorral jó habosra keverjük, majd ha kihűlt a puding, akkor hozzákeverjük, és nagyon alaposan felhabosítjuk.
A krém egyharmadát kivesszük, és ahhoz a kakaót keverjük hozzá.
Ezután jön a süteményünk összeállítása –
Alulra barna lap kerül, megkenjük a vaníliás krémmel. Erre sárga lapot teszünk, megkenjük a kakaós krémmel.
Rá sárga lapot teszünk, sárga krémet kenünk rá, és lefedjük kakaós tésztalappal. Kicsit lenyomjuk a tetejét, de csak éppen hogy, a krém egyenlősége végett.
Elkészítjük a citrommázat. Semmi főzést nem igényel, simán kikeverhető.
Szükségünk van hozzá egy tojásfehérjére, amit a porcukorral, és a citromlével nagyon alaposan kikeverünk.
Addig, míg már nem érzékelhető benne külön a porcukor. És az egész máz kifehéredik. Ezután rákenjük a felső, barna tésztalapra, aztán már mehet is a hűtőbe – legalább egy éjszakára.
Most jön a csokoládé csurgatása. Lényegtelen, hogy azt formára csurgatjuk, vagy ahogy épp kedvünk tartja és sikerül, de készíthetjük az Esterházy-tortánál leírt módszer szerint is.
Szeletelni melegvízbe mártott késsel érdemes.