Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Hólabda szelet citrommázzal

Sokan ismerik a hólabda süteményt. Ha valaki azt szereti – s ugyan ki nem… – annak a hólabda szelet is kedvencévé válhat. Főleg citrommázzal.

Ezzel a süteménnyel könnyebb dolgunk is van, nem kell egyenként bajlódni vele, nincs maradék tészta, aminek feldolgozásán gondolkodni kell. A kakaós íz, a méz, a citrommáz pedig együtt nagyon kellemes ízkavalkádot alkot.

Nézzük a hólabda szelet citrommázzal hozzávalóit –

2 egész tojás

3 evőkanálnyi porcukor

5 dkg vaj

4 evőkanál fellangyosított méz

45 dkg liszt

7 evőkanálnyi tej, ebből 2 evőkanállal majd a kakaóba megy

1 teáskanálnyi szódabikarbóna – csak simán, ne legyen púposan

kis citromlé

2 evőkanálnyi kakaópor

A krém hozzávalói –

2 csomag vaníliás, vagy tejszínes puding

7 dl víz

20 dkg porcukor

negyed kiló margarin

két kanálnyi kakaópor

A mázhoz szükséges összetevők –

1 tojásfehérje

fél citrom leve

20 dkg porcukor

A süteményt a következő módon készítjük el –

A lisztet egy tálba rakjuk. Lehetőleg szitáljuk, jót tesz a tésztának. Közepébe egy mélyedést vájunk, és belerakjuk az összes hozzávalót.

A szódabikarbónára rácsepegtetjük a citromlét, így tudja igazán kifejteni hatását. Ezt is a tálban lévő alapanyagokhoz adjuk. szitáljuk, a közepébe tesszük a többi hozzávalót. A teáskanál szódabikarbónára csepegtetjük a citromlét, és azt is a tálban lévő alapanyagokhoz adjuk. A tésztát most összegyúrjuk. Ha szép sima, két részre osztjuk, és egyik részéből kakaós tésztát varázsolunk, hozzáadjuk a 2 kanál tejjel simára kavart kakaót.

Mindkét féle tésztából 2-2 lapot sütünk átlagos gáztepsiben. (25 x 35) Előtte rakjunk alá sütőpapírt, és a legjobb ha a hátulján sütjük. Könnyebb vele bánni. 180 fokos, előmelegített sütőben 10 perc alatt megsül, de figyeljünk azért, minden sütő más.

Elkészítjük a krémet –

Megfőzzük a pudingport, de nem hagyományosan, hanem vízben. Cukrot sem adunk hozzá, lesz elég a vajas krémben.

A margarint a porcukorral jó habosra keverjük, majd ha kihűlt a puding, akkor hozzákeverjük, és nagyon alaposan felhabosítjuk.

A krém egyharmadát kivesszük, és ahhoz a kakaót keverjük hozzá.

Ezután jön a süteményünk összeállítása –

Alulra barna lap kerül, megkenjük a vaníliás krémmel. Erre sárga lapot teszünk, megkenjük a kakaós krémmel. Rá sárga lapot teszünk, sárga krémet kenünk rá, és lefedjük kakaós tésztalappal. Kicsit lenyomjuk a tetejét, de csak éppen hogy, a krém egyenlősége végett.

Elkészítjük a citrommázat. Semmi főzést nem igényel, simán kikeverhető.

Szükségünk van hozzá egy tojásfehérjére, amit a porcukorral, és a citromlével nagyon alaposan kikeverünk. Addig, míg már nem érzékelhető benne külön a porcukor. És az egész máz kifehéredik. Ezután rákenjük a felső, barna tésztalapra, aztán már mehet is a hűtőbe – legalább egy éjszakára.

Most jön a csokoládé csurgatása. Lényegtelen, hogy azt formára csurgatjuk, vagy ahogy épp kedvünk tartja és sikerül, de készíthetjük az Esterházy-tortánál leírt módszer szerint is.

Szeletelni melegvízbe mártott késsel érdemes.

Ha tetszett a citrommázas hólabda szelet receptje, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed! Fotó, forrás: Vankó Sándorné

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük