Hólabda szelet citrommázzal

Citrommázas hólabda szelet

Sokan ismerik a hólabda süteményt. Ha valaki azt szereti – s ugyan ki nem… – annak a hólabda szelet is kedvencévé válhat. Főleg citrommázzal.

Ezzel a süteménnyel könnyebb dolgunk is van, nem kell egyenként bajlódni vele, nincs maradék tészta, aminek feldolgozásán gondolkodni kell.

A kakaós íz, a méz, a citrommáz pedig együtt nagyon kellemes ízkavalkádot alkot.

Nézzük a hólabda szelet citrommázzal hozzávalóit –

  • 2 egész tojás
  • 3 evőkanálnyi porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 4 evőkanál fellangyosított méz
  • 45 dkg liszt
  • 7 evőkanálnyi tej, ebből 2 evőkanállal majd a kakaóba megy
  • 1 teáskanálnyi szódabikarbóna – csak simán, ne legyen púposan
  • kis citromlé
  • 2 evőkanálnyi kakaópor

A krém hozzávalói –

  • 2 csomag vaníliás, vagy tejszínes puding
  • 7 dl víz
  • 20 dkg porcukor
  • negyed kiló margarin
  • két kanálnyi kakaópor
  • A mázhoz szükséges összetevők –
  • 1 tojásfehérje
  • fél citrom leve
  • 20 dkg porcukor

A süteményt a következő módon készítjük el –

  1. A lisztet egy tálba rakjuk. Lehetőleg szitáljuk, jót tesz a tésztának. Közepébe egy mélyedést vájunk, és belerakjuk az összes hozzávalót.
  2. A szódabikarbónára rácsepegtetjük a citromlét, így tudja igazán kifejteni hatását. Ezt is a tálban lévő alapanyagokhoz adjuk. szitáljuk, a közepébe tesszük a többi hozzávalót.
  3. A teáskanál szódabikarbónára csepegtetjük a citromlét, és azt is a tálban lévő alapanyagokhoz adjuk. A tésztát most összegyúrjuk.
  4. Ha szép sima, két részre osztjuk, és egyik részéből kakaós tésztát varázsolunk, hozzáadjuk a 2 kanál tejjel simára kavart kakaót.
  5. Mindkét féle tésztából 2-2 lapot sütünk átlagos gáztepsiben. (25 x 35) Előtte rakjunk alá sütőpapírt, és a legjobb ha a hátulján sütjük.
  6. Könnyebb vele bánni. 180 fokos, előmelegített sütőben 10 perc alatt megsül, de figyeljünk azért, minden sütő más.

Elkészítjük a krémet –

Megfőzzük a pudingport, de nem hagyományosan, hanem vízben. Cukrot sem adunk hozzá, lesz elég a vajas krémben.

A margarint a porcukorral jó habosra keverjük, majd ha kihűlt a puding, akkor hozzákeverjük, és nagyon alaposan felhabosítjuk.

A krém egyharmadát kivesszük, és ahhoz a kakaót keverjük hozzá.

Ezután jön a süteményünk összeállítása –

Alulra barna lap kerül, megkenjük a vaníliás krémmel. Erre sárga lapot teszünk, megkenjük a kakaós krémmel.

Rá sárga lapot teszünk, sárga krémet kenünk rá, és lefedjük kakaós tésztalappal. Kicsit lenyomjuk a tetejét, de csak éppen hogy, a krém egyenlősége végett.

Elkészítjük a citrommázat. Semmi főzést nem igényel, simán kikeverhető.

Szükségünk van hozzá egy tojásfehérjére, amit a porcukorral, és a citromlével nagyon alaposan kikeverünk.

Addig, míg már nem érzékelhető benne külön a porcukor. És az egész máz kifehéredik. Ezután rákenjük a felső, barna tésztalapra, aztán már mehet is a hűtőbe – legalább egy éjszakára.

Most jön a csokoládé csurgatása. Lényegtelen, hogy azt formára csurgatjuk, vagy ahogy épp kedvünk tartja és sikerül, de készíthetjük az Esterházy-tortánál leírt módszer szerint is.

Szeletelni melegvízbe mártott késsel érdemes.