
A sajtos tallér-sajtos ropogós a hatvanas-hetvenes évek egyik- talán legkedveltebb sós, házi ropogtatni valója volt.
Majd minden háztartásban megtalálható volt a parasztboltokban, és vásárokban beszerezhető sajtos tallér sütő, melyet a háztűzhelyen lehetett használni.
A gazdasszonyok névnapra, születésnapra, s családi ünnepekkel kedvvel sütötték – nem csoda, hisz rendkívül kiadós, s mivel valóban ropogós, rágcsálni kell, s ahhoz képest „nagy darab”, lassan haladt vele az aki fogyasztotta – sokáig is tartott.
A sütőket kis recepttel árusították, de egymás között is cseréltek az asszonyok. Sőt – kifejlesztettek édes változatot is, ami mára tökéletesen elfeledett lett.
Manapság kaphatók tallérsütők, ostyasütők – ezekben gond nélkül elkészíthetjük ezt a retro finomságot.
De elővehetjük a nagyi vásári sajtos ropi sütőjét is – és szükség esetén még a szendvicssütőben is elkészíthető. Picit vastagabb lesz, de attól még finom.
A sajtos tallér-sajtos ropogós hozzávalói a következők:
- 1 tojás,
- 10-12 dkg reszelt sajt
- fél csomag margarin – 12,5 dkg – esetleg sajt
- 8-10 dkg zsír
- 1 kisdobozos tejföl
- őrölt köménymagból ízlés szerint
- só szintén ízlés szerint
- 50 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
Összeállítása az alábbiak szerint történik –
A lisztet összekeverjük a sütőporral. A legjobb, ha egy kis szűrőn keresztül keresztül szórjuk bele a sütőport, hogy véletlenül se maradjon göbös.
Hozzáadjuk a többi alapanyagot, és összeállítjuk, majd jó alaposan kigyúrjuk. A tésztánknak nagyjából pogácsatészta keménységűnek – félkeménynek – kell lennie.
Mi ekkor hűtőbe rakjuk, míg lehűl – de ez nem feltétlen fontos.
Kb. ujjszélességű golyókat gömbölyítünk belőle. Legjobb, ha az egészet elkészítjük előre, hogy sütés közben már ne kelljen játszadozni vele.
Elővesszük a sütő alkalmatosságunkat, és szépen, lassacskán, mindkét oldalát kisütjük.
Nem a mai világ süteménye, lassan halad az ember – de megéri a fáradságot, hisz kellemes rágcsálni valóval kedveskedhetünk szeretteinket.