2024-05-27

Házi szaloncukor készítés

Házi szaloncukor recept

Manapság a szaloncukrok ára láttán sokakban felvetődhet az ötlet – mi lenne, ha otthon kipróbálná a házi szaloncukor készítés mikéntjét.

És ha már próbálja – először nem árt az alapot elsajátítani, ez pedig a fondantból készült.

Ez volt a régi konzum szaloncukrok alapja – amivel nem lett volna baj, az ízesítése nem volt valami sikeres. S mivel általában nem vonták be csokoládéval, ezért hamar kiszáradt, kemény lett.

Viszont ezeken a problémákon mi egyszerűen segíthetünk. Ízesíthetjük belső héjától is letisztított mogyoróval, mandulával, vagy ledarált dióval, kókusszal, rummal, vagy rumaromával, kakaóval, citromhéjjal, citromlével, jó minőségű, nem folyós lekvárral, 1-2 kanál tömény szörppel.

S ha majd elkészült az ízesített cukrunk be is vonhatjuk vagy valódi, vagy tortabevonó csokoládéval.

Gőz fölött felolvasztva, hozzáadva legalább egy kanálnyi olajat, és egyneműsítve. Ebbe forgatva a cukor megőrzi puhaságát, nem keményedik ki az ünnepekre.

Csomagoláshoz pedig kell egy kis selyempapír és alufólia.

Selyempapírt nagyobbra vágjuk, belsejébe középre rakhatunk egy csík sötőpapírt, hogy a cukor még véletlenül se ragadjon bele. Külseje pedig csak a cukor testét takarja, ez lesz alufóliából. De persze vannak drágább megoldások is, rajtunk múlik mit választunk.

A házi szaloncukor készítésének hozzávalói –

 • 1/2 kg kristálycukor
 • víz
 • ízesítők
 • 2-3 dkg vaj

A cukor készítésének módja a következő –

 1. 1/2 kg cukorra annyi vizet öntünk, amennyi ellepi, és addig főzzük, amíg hólyagos lesz. (Közben szürke habját egy kenőtollal vagy ecsettel ismételten leszedjük a tetejéről és az edény faláról.)
 2. Ekkor kiveszünk belőle egy evőkanállal és a már előre elkészített márványlapra vagy vastag falú porcelán tálba a szirupot kb. fél méter magasról egyik kézzel hajszálvékonyan csurgatjuk, másik kezünkkel pedig – egy főzőkanállal keverjük.
 3. Ha a keverék néhány perc múlva fehérre dermed, akkor már az egész szirupot levesszük a tűzről és vékonyan csurgatva hófehérre keverjük, majd kézzel simára dolgozzuk. Mire kihűl, kézzel gyúrható. A csurgatás közbeni keverés géppel is végezhető.
 4. Úgy is próbát tehetünk, hogy a sűrű cukorszirupból egy kávéskanálnyit egy pohár vízbe cseppentünk, és ha az nem vegyül el a vízzel, hanem leszáll a pohár aljára, akkor már az előző módon kikeverhetjük.
 5. A még langyos masszába keverjünk bele 2—3 dkg vajat. Ízesíthető 2—3 evőkanál darált dióval, mandulával, mogyoróval (ez utóbbiakat darálás előtt héjazzuk le), aromás gyümölcsízzel, szörppel, kakaóval, 1—2 citrom vagy narancs lereszelt héjával és levével, esetleg 1—2 evőkanál rummal vagy néhány csepp rumaromával.
 6. A fondant gyengén vajazott márványlapon – vagy zsírpapíron, sütőpapíron – lapítsuk kb. ujjnyi vastagra és vizes késsel vágjuk egyenlő nagyságú kockákra. Vajas kézzel apró gömböket is formálhatunk belőle.
 7. Gyorsan kell dolgozni, hogy a massza ne keményedjen meg. A tálat gőz fölé állítsuk, ezzel késleltethetjük kihűlését. A gömböcskék közepébe belenyomhatunk 2—3 szem rumba áztatott mazsolát vagy darabka cukrozott narancshéjat is. Amit szeretnénk, akár aszalt gyümölcskockát.
 8. Lehetőség szerint ezután mártogatva vonjuk be olvasztott csokoládéval.
 9. A csokoládéhoz azért adunk olajat, hogy megszilárdulva szép, fényes legyen.
  Csomagolása már ötletelésen és pénzen múlik, legegyszerűbben alufóliába csomagolhatjuk, bár az esetben a fóliát mindenképp bélelnünk kell zsírpapírral.

Pixabay