2024-07-12

Széna-szalma tészta

széna-szalma tészta

A széna-szalma tészta valójában egy rendkívül egyszerű, főtt tésztaféle alapanyagok terén. A kis csavart az elkészítés módja tartalmazza.

Ezt a tésztafélét csak friss tésztából készíthetjük el, mivel egy részét főzni fogjuk, másik részét viszont kisütjük. Márpedig száraz tésztát zsiradékban sütni elég problémás.

Amúgy ízesítése teljesen átlagos, hisz diós laskáról van szó. Mégis a sült és főtt tésztaszálak váltakozása, a tejben főtt tészta különleges íze

– nagyon is figyelemre méltóvá teszi ezt a fogást.

Dióval fogyasztjuk – ám ha rakunk hozzá egy kis baracklekvárt is – igazi csemegét kapunk…

A széna-szalma tészta hozzávalói –

  • 1/2 kg liszta
  • 3 tojás
  • kis víz

A tészta elkészítésének módja –

  1. Fél kiló lisztből 3 tojással tésztát gyúrunk. Nyilván kis vizet is kell rakni hozzá – viszonylag könnyen megdolgozható tésztánk legyen.
  2. Cipózás után lerakjuk kicsit pihenni, úgy könnyebben nyújthatjuk majd.
  3. Lisztezett deszkán kisodorjuk, majd vékony metéltre vágjuk.
  4. Most két részre osztjuk. Egyik felét zsiradékban – mindegy, hogy olaj, vagy zsír kisütjük, és egy tálra halmozzuk.
  5. Másik felét sózott, esetleg kis cukrot, vaníliás cukrot is tartalmazó tejben kifőzzük, leszűrjük.
  6. Most lerakunk egy réteg főtt tésztát kizsírozott tűzálló tepsibe, vagy tálba, azt megszórjuk cukrozott darált dióval, vagy mogyoróval.
  7. Erre a kisütött tésztából meg egy réteg, majd megint cukros dió, utána a főtt tésztával folytatjuk, dióval….
  8. Addig folytatjuk, míg az utolsó réteg tésztát is megszórjuk a maradék cukros dióval, vagy mogyoróval.
  9. Kicsit állni hagyjuk – legalább fél órát, majd borsodóval, vagy felmelegített sárgabarack lekvárral elfogyasztjuk.
  10. A borsodó úgy készül, hogy füles edényben melegítjük a bort (háromnegyed liter savanykás bort) míg a habüstben gőzön, habverővel való verés mellett forrósítunk 3 egész tojást 3 púpozott evőkanál cukorral.
  11. Ha a tojás és cukor főni kezd, lassan hozzáöntjük a bort, amelynek forrnia kell (továbbra is verjük habverővel) és egyszer felfőzve tálaljuk.