Krumplis sajtos pogácsa

Krumplis sajtos pogácsa

A krumplis sajtos pogácsa magába ötvözi a burgonyás pogácsa lágyságát, és a sajtos pogácsa karakteres ízét. Könnyű, lágy, ugyanakkor a sajt rendesen megbolondítja.

A krumplis sajtos pogácsa hozzávalói a következők

  • 30 dkg burgonya (tisztítva)
  • 11 evőkanálnyi (lazán belenyúlva, nem óvatoskodva) liszt
  • 11 evőkanálnyi rétesliszt
  • 1 kg tésztához való szárított élesztő, vagy 5 dkg friss élesztő
  • 1 dl tej
  • fél evőkanálnyi só (ízlés szerint)
  • csipetnyi cukor az élesztőhöz
  • 1 db tojás
  • 10 dkg vaj (ha margarinnal dolgozunk, ne legyen tégelyes, vagy light)
  • 10 dkg reszelt sajt

Kenéshez szükségünk lesz plusz tojásra,
és a tetejére ízlés szerint sajtra – nagyjából 5 dkg

A tészta összeállítása a következő módon történik.

  1. A krumplit előkészítjük, megfőzük sós vízben, majd áttörjük. Megvárjuk, míg meghűl minimum langyosra. Közben az élesztőt pici cukorral, parányi tejjel összekeverjük, futtatni nem szükséges..
  2. A lisztet egy tálba rakjuk, hozzáadjuk a sót, elkeverjük – mehet bele a krumpli, szétmorzsoljuk. Feltörjük a tojást, a közepébe rakjuk a vajjal együtt, majd az egészet alaposan kidolgozzuk. Mikor már szépen összeállt megszórjuk
  3. a 10 dkg sajttal, és beledolgozzuk.
  4. Ezután lisztezett deszkára borítjuk és kinyújtjuk ujjnyi vastagra. Nekünk tetsző pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk (jó, ha nem túl kicsi), majd sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk őket.
  5. Lekenjük a tetejét tojással, reszelt sajt csomót állítunk a tetejére, aztán előmelegített sütőben közepes hőfokon szép világosbarnára sütjük őket. Nagyjából félóra alatt elkészül.
  6. Ha megsült – kivesszük őket – hűlniük kell.
  7. Tetejére jó, ha karakteresebb sajt kerül – akkor elég kevesebb is.