
A krumplis sajtos pogácsa magába ötvözi a burgonyás pogácsa lágyságát, és a sajtos pogácsa karakteres ízét. Könnyű, lágy, ugyanakkor a sajt rendesen megbolondítja.
A krumplis sajtos pogácsa hozzávalói a következők
- 30 dkg burgonya (tisztítva)
- 11 evőkanálnyi (lazán belenyúlva, nem óvatoskodva) liszt
- 11 evőkanálnyi rétesliszt
- 1 kg tésztához való szárított élesztő, vagy 5 dkg friss élesztő
- 1 dl tej
- fél evőkanálnyi só (ízlés szerint)
- csipetnyi cukor az élesztőhöz
- 1 db tojás
- 10 dkg vaj (ha margarinnal dolgozunk, ne legyen tégelyes, vagy light)
- 10 dkg reszelt sajt
Kenéshez szükségünk lesz plusz tojásra,
és a tetejére ízlés szerint sajtra – nagyjából 5 dkg
A tészta összeállítása a következő módon történik.
- A krumplit előkészítjük, megfőzük sós vízben, majd áttörjük. Megvárjuk, míg meghűl minimum langyosra. Közben az élesztőt pici cukorral, parányi tejjel összekeverjük, futtatni nem szükséges..
- A lisztet egy tálba rakjuk, hozzáadjuk a sót, elkeverjük – mehet bele a krumpli, szétmorzsoljuk. Feltörjük a tojást, a közepébe rakjuk a vajjal együtt, majd az egészet alaposan kidolgozzuk. Mikor már szépen összeállt megszórjuk
- a 10 dkg sajttal, és beledolgozzuk.
- Ezután lisztezett deszkára borítjuk és kinyújtjuk ujjnyi vastagra. Nekünk tetsző pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk (jó, ha nem túl kicsi), majd sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk őket.
- Lekenjük a tetejét tojással, reszelt sajt csomót állítunk a tetejére, aztán előmelegített sütőben közepes hőfokon szép világosbarnára sütjük őket. Nagyjából félóra alatt elkészül.
- Ha megsült – kivesszük őket – hűlniük kell.
- Tetejére jó, ha karakteresebb sajt kerül – akkor elég kevesebb is.