2024-05-27

Zsírban sült krumplis pogácsa

Zsírban sült krumplis pogácsa

A zsírban sült krumplis pogácsa nem ápol túl nagy rokonságot az általánosan ismert krumplis pogácsával, hisz jóval kevesebb alapanyaggal dolgozunk.

Ehetjük sósan, de édesen is. Kicsiben olyan, mint a krumplilángos, ha nagyobbra szaggatjuk, és teszünk bele kis élesztőt is, akkor a fánkra emlékeztet.

Egykor az idősek, mikor nudlit, vagy szilvásgombócot készítettek, akkor annak a tésztájából vagy krumplilángos sütöttek még a gyereknek hirtelenjében, vagy pedig ilyen krumplis pogácsát, amit akár édesen is adhattak a kicsi kezébe.

Addig is jó volt, míg a gombóc elkészült. De volt olyan is, amikor direkt ezt készítettek. Általában tartalmasabb levesek után második fogásként. Ilyenkor megesett, hogy pici felfuttatott élesztőt is raktak bele.

Ettől aztán magasabb lett, tényleg hasonlított a pogácsához, vagy fánkhoz. Finom volt elcsipegetve, vagy leszórva porcukorral, vagy akár jó kis házi lekvárral.

A leeső tésztát, ami a szaggatás után maradt pedig összegyúrták, kisodorták, s ugyanúgy megfonták egy-két fonatosnak, mint amikor szalagos fánkot készítettek.

A zsírban sült krumplis pogácsa hozzávalói –

  • 1/2 kg burgonya
  • 20-25 dkg liszt
  • csipetnyi só
  • 1-1,5 dkg élesztő (ha magasabbat, lazábbat akarunk)
  • 1 dl tej maximum
  • csipetnyi cukor a futtatáshoz
  • 1 kanál liszt a futtatáshoz
  • 1 kanál zsiradék
  • zsír, vagy olaj a sütéshez

A tészta elkészítésének menete –

A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk, de ha karikára vágjuk annyi is tökéletes, hisz össze lesz törve.

Pici sóval, vízben felrakjuk főni, majd ha megfőtt, akkor leszűrjük, megtörjük még melegében. Beleöntjük tálba, és hagyjuk lényegében teljesen kihűlni.

Ha ez megtörtént, akkor pici sót adunk hozzá, nagyjából 20 dkg lisztet. Amennyiben lazább tésztát akarunk, most rakjuk bele a felfuttatott élesztőt.

Ne rakjunk nagyon sokat bele, mert ez a tészta nem arról szól, hogy minél puffancsabb legyen.

Ha nem élesztősen készítjük, akkor már csak a kanálnyi zsiradékot dolgozzuk bele. Erre akkor is szükség van, ha élesztőt is használunk.

Azért jó, ha tartalmaz a tészta zsírt, vagy olajat, mert akkor sütés közben kevesebbet fog felszívni.

Közepesen forró zsiradékban sütjük. Ha édesen akarjuk fogyasztani kisülés után megforgathatjuk porcukorban.