
Ha zserbó szelet Gundel-módra, akkor biztosak lehetünk benne, hogy van a receptben valami csavar, amitől különlegessé válik a végeredmény.
A zserbó az a fajta sütemény, amit csak karácsony-Szilveszter környékén sütünk. Hiába finom, különleges – valahogy év közben nem jut eszünkbe összedobni egyet
. Ennek persze az is oka, hogy elég munkaigényes.
A tészta meggyúrása, a dió darálása, a nyújtás, összeállítás, sütés, s utána még a csokimáz is – inkább alkalmivá teszi.
Ez a fajta egy kicsivel még időigényesebb, mert a darált dió nem önmagában kerül a tésztára, hanem tojáshabbal körítve.
A zserbó szelet Gundel-módra hozzávalói –
- (normál gáztepsihez)
- 60 deka liszt,
- 30 deka margarin,
- 6 darab tojás,
- 50 deka cukor,
- 4 deka élesztő,
- 2 deci tej,
- 30 deka darált dió,
- baracklekvár legalább egy kis üvegnyi
A sütemény elkészítésének módja –
- Az élesztőt elmorzsoljuk egy kis lisztben, pici cukorral hozzáadjuk a fellangyosított tejhez – és várunk, hogy felfusson.
- A többi lisztet alaposan elmorzsoljuk a margarinnal. Gyors, határozott mozdulatokkal.
- Ezután hozzáadjuk az élesztőt, és a tojások sárgáját. A fehérjével más tervünk van, rakjuk be addig a hűtőbe.
- A tojások sárgáján kívül hozzáadunk a tésztához még 20 dkg cukrot is. (elég kevesebb, ha nem szeretjük a nagyon édes tésztát)
- Összegyúrjuk az egészet, és három cipót készítünk belőle. Nem kell pihentetni.
- Az elsőt kinyújtjuk tepsi méretűre – laposban süssük mindenképp – majd belerakjuk a sütőpapírral kibélelt tepsibe.
- Megkenjük az előzőleg elkészített töltelék felével. (Töltelék: a tojásfehérjékből 30 deka cukorral kemény habot verünk, darált dióval és baracklekvárral összekeverjük.
- – akár a fele cukor is elég – ) Rátesszük a második lapot, megkenjük a töltelék másik felével és befedjük a harmadik lappal.
- Mérsékelten meleg sütőben világosra sütjük. Amikor kihűlt, tetejét csokoládémázzal vonjuk be.
Csokimáz:
- 20-25 dkg cukor
- 4 evőkanál kakaó
és 2 evőkanál margarin, vaj, vagy 1 evőkanálnyi olaj Elkészítésének módja itt olvasható.
(Recept: Gundel Gábor)