Zserbó szelet Gundel-módra

zserbó - gundel-módra

Ha zserbó szelet Gundel-módra, akkor biztosak lehetünk benne, hogy van a receptben valami csavar, amitől különlegessé válik a végeredmény.

A zserbó az a fajta sütemény, amit csak karácsony-Szilveszter környékén sütünk. Hiába finom, különleges – valahogy év közben nem jut eszünkbe összedobni egyet

. Ennek persze az is oka, hogy elég munkaigényes.

A tészta meggyúrása, a dió darálása, a nyújtás, összeállítás, sütés, s utána még a csokimáz is – inkább alkalmivá teszi.

Ez a fajta egy kicsivel még időigényesebb, mert a darált dió nem önmagában kerül a tésztára, hanem tojáshabbal körítve.

A zserbó szelet Gundel-módra hozzávalói –

  • (normál gáztepsihez)
  • 60 deka liszt,
  • 30 deka margarin,
  • 6 darab tojás,
  • 50 deka cukor,
  • 4 deka élesztő,
  • 2 deci tej,
  • 30 deka darált dió,
  • baracklekvár legalább egy kis üvegnyi

A sütemény elkészítésének módja –

  1. Az élesztőt elmorzsoljuk egy kis lisztben, pici cukorral hozzáadjuk a fellangyosított tejhez – és várunk, hogy felfusson.
  2. A többi lisztet alaposan elmorzsoljuk a margarinnal. Gyors, határozott mozdulatokkal.
  3. Ezután hozzáadjuk az élesztőt, és a tojások sárgáját. A fehérjével más tervünk van, rakjuk be addig a hűtőbe.
  4. A tojások sárgáján kívül hozzáadunk a tésztához még 20 dkg cukrot is. (elég kevesebb, ha nem szeretjük a nagyon édes tésztát)
  5. Összegyúrjuk az egészet, és három cipót készítünk belőle. Nem kell pihentetni.
  6. Az elsőt kinyújtjuk tepsi méretűre – laposban süssük mindenképp – majd belerakjuk a sütőpapírral kibélelt tepsibe.
  7. Megkenjük az előzőleg elkészített töltelék felével. (Töltelék: a tojásfehérjékből 30 deka cukorral kemény habot verünk, darált dióval és baracklekvárral összekeverjük.
  8. – akár a fele cukor is elég – ) Rátesszük a második lapot, megkenjük a töltelék másik felével és befedjük a harmadik lappal.
  9. Mérsékelten meleg sütőben világosra sütjük. Amikor kihűlt, tetejét csokoládémázzal vonjuk be.

Csokimáz:

  • 20-25 dkg cukor
  • 4 evőkanál kakaó

és 2 evőkanál margarin, vaj, vagy 1 evőkanálnyi olaj Elkészítésének módja itt olvasható.

(Recept: Gundel Gábor)