Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Zserbó szelet Gundel-módra

Ha zserbó szelet Gundel-módra, akkor biztosak lehetünk benne, hogy van a receptben valami csavar, amitől különlegessé válik a végeredmény.

A zserbó az a fajta sütemény, amit csak karácsony-Szilveszter környékén sütünk. Hiába finom, különleges – valahogy év közben nem jut eszünkbe összedobni egyet. Ennek persze az is oka, hogy elég munkaigényes. A tészta meggyúrása, a dió darálása, a nyújtás, összeállítás, sütés, s utána még a csokimáz is – inkább alkalmivá teszi.

Ez a fajta egy kicsivel még időigényesebb, mert a darált dió nem önmagában kerül a tésztára, hanem tojáshabbal körítve.

A zserbó szelet Gundel-módra hozzávalói –

(normál gáztepsihez)

60 deka liszt,

30 deka margarin,

6 darab tojás,

50 deka cukor,

4 deka élesztő,

2 deci tej,

30 deka darált dió,

baracklekvár legalább egy kis üvegnyi

A sütemény elkészítésének módja –

Az élesztőt elmorzsoljuk egy kis lisztben, pici cukorral hozzáadjuk a fellangyosított tejhez – és várunk, hogy felfusson. A többi lisztet alaposan elmorzsoljuk a margarinnal. Gyors, határozott mozdulatokkal.

Ezután hozzáadjuk az élesztőt, és a tojások sárgáját. A fehérjével más tervünk van, rakjuk be addig a hűtőbe. A tojások sárgáján kívül hozzáadunk a tésztához még 20 dkg cukrot is. (elég kevesebb, ha nem szeretjük a nagyon édes tésztát)

Összegyúrjuk az egészet, és három cipót készítünk belőle. Nem kell pihentetni.

Az elsőt kinyújtjuk tepsi méretűre – laposban süssük mindenképp – majd belerakjuk a sütőpapírral kibélelt tepsibe.

Megkenjük az előzőleg elkészített töltelék felével. (Töltelék: a tojásfehérjékből 30 deka cukorral kemény habot verünk, darált dióval és baracklekvárral összekeverjük. – akár a fele cukor is elég – ) Rátesszük a második lapot, megkenjük a töltelék másik felével és befedjük a harmadik lappal. Mérsékelten meleg sütőben világosra sütjük. Amikor kihűlt, tetejét csokoládémázzal vonjuk be.

Csokimáz:

20-25 dkg cukor
4 evőkanál kakaó

és 2 evőkanál margarin, vaj, vagy 1 evőkanálnyi olaj Elkészítésének módja itt olvasható.

Ha tetszett a zserbó szelet Gundel-módra recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed! (Recept: Gundel Gábor)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük