2024-05-21

Zserbó golyó

zserbó golyó

A zserbó a karácsonyi ünnepek része, a magyar háztartások jelentős része készíti hagyományos formában. Ez egy egyszerűbb változat.

Szinte mindent tartalmaz, ami e tészta jellegzetességét adja, csak se igazán gyúrni, se sütni nem kell – márpedig ez akkor nagy előny, ha az embernek nincs sok ideje a konyhai bűvészkedésre, vagy nem mer hozzákezdeni egy komolyabb sütihez.

De attól még a zserbó ízét élvezheti.

Persze ezt is lehet „flancosabban” készíteni, bevonhatjuk csokoládéval, még olvadtan megforgathatjuk őrölt dióban is, belsejébe rakhatunk egy picurka kocka birsalma sajtot,

vagy mazsolát, de simán tortadarába is forgathatjuk, picit belenyomva a gömböcskéket, hogy jó sokat felszedjen magára. A kesernyés tortadara nagyon kellemes keretet ad a sületlenkének.

A zserbó golyó hozzávalói a következők –

 • 25 dkg darált keksz
 • 25 dkg darált dió
 • 1/2 citrom reszelt héja
 • 10 dkg porcukor
 • 4 evőkanál kakaó
 • 8 evőkanál házi baracklekvár
 • 4 evőkanál tej egy csomag tortadara, vagy néhány kanál őrölt dió, vagy átcsokoládé

Elkészítése:

 1. A darált kekszet, a diót, a porcukrot, a fele lekvárt 1-2 evőkanálnyi kakaóval összekeverjük, és annyi tejjel dolgozzuk össze, hogy egy jól gyúrható masszát kapjunk.
 2. Nyújthatónak is érzékeljük.
 3. Ha összeállt, akkor kevés dióval megszórt deszkán szétnyújtjuk.
 4. A megmaradt lekvárt, és kakaót összekeverjük, és a tészta tetejére kenjük. Ami később értelem szerűen a tészta belsejébe kerül.
 5. Ekkor megfogjuk a tésztát, és behajtogatjuk minden oldalról a közepéig, óvatosan nyújtunk rajta, hogy a benne lévő anyagok módjával összeálljanak, a belseje így márványosnak tűnik majd.
 6. Most kisodorjuk, kinyújtjuk, de csak kb. 2,5 centi magasra. Ugyanolyan szélességben feldaraboljuk, így apró kockáink lesznek. Ezt aztán már könnyedén golyókká formálhatjuk a kezünk segítségével.
 7. Ezután vagy tortadarába hempergetjük, vagy csak simán dióba (de akkor hiányozna a csokoládé íz, ami a zserbó része), vagy gőzön, 1 kanál olajjal dúsított, és felolvasztott csokoládéba forgatjuk, s ha még mutatósabb golyócskákat szeretnénk, akkor még dióban is meghempergetjük.
 8. Hűvös helyre rakjuk, hogy szépen megdermedjen. Igazi ünnepi falat lesz belőle…