
Zsemlegombóc leves általában szegényebb időszakokban készült az egykori konyhákban. Manapság is olcsó ételnek számít – máshoz viszonyítva
. Olcsósága ellenére tartalmaz – zöldséget – tehát vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat, növényi fehérjét – valamint állati fehérjét, és szénhidrátot.
Persze ez még kevés a napi szükséglethez viszonyítva, de sokszor fontos az, hogy teljen a „pocak”.
Zsemlegombóc leves hozzávalói:
- 40 dkg zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér),
- egy kisebb fej karalábé,
- 20 dkg burgonya,
- 8 dkg vöröshagyma,
- 5 dkg zsír,
- 3 dkg vaj,
- 8 dkg liszt,
- 2 deci paradicsomlé,
- kevés törött bors,
- só.
A gombóchoz:
- 2 db szikkadt, jó minőségű zsemle,
- 2 egész tojás,
- kávéskanálnyi finomra vágott zöldpetrezselyem,
- só,
- 5 dkg zsemlyemorzsa.
Az étel összekészítésének módja a következő
- A zöldséget finom metéltre vágjuk és 3 dkg zsíron megpirítjuk. Ha a zöldség sárgulni kezd, kávéskanálnyi cukorral meghintjük, majd 3. vízzel feleresztjük.
- A cukor miatt sokkal erőteljesebb lesz az íze, mint amúgy lenne. A zsírra pirítás pedig azért jó, mert a vitaminok, és zöldségek színanyaga kioldódik.
- Egészségesebb, és mutatósabb is lesz ételünk.
- A levesbe belereszeljük a burgonyát. Míg a leves lassan forr, 3 dkg vajból, 2 dkg zsírból, 8 dkg lisztből világossárga rántást készítünk.
- Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, kissé megpirítjuk, kevés pirospaprikát keverünk hozzá, majd 2—3 deci hideg vízzel feleresztjük és a leveshez öntjük.
- Ugyancsak a leveshez öntjük a paradicsomlevet is. Ez utóbbi nem fontos, ha idegenkedünk az ízétől a zöldséggel együtt.
- A berántás után az ételt lassan főzzük, s közben elkészítjük a leves betétjét, a gombócot, 2 db vizeszsemlét tejben megáztatunk, aztán jól kinyomkodjuk,
- majd egy tálba rakjuk. Adunk hozzá 2 egész tojást, a finomra vágott zöldpetrezselymet, kevés sót és az egészet jól összekeverjük.
- Keverés közben hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a tésztából apró gombócokat formálunk és a levesbe főzzük.
- Másik módja a zsemlegombóc készítésnek az, amikor szikkadt zsemlét felszeletelünk, csíkozunk, kockázunk, és egy kicsit megpirítjuk a kockákat vajon, vagy zsíron.
- Ezután 3-4 tojással, a fűszerekkel, petrezselyem zöldjével összekeverjük, hagyjuk egy kicsit állni, hogy megszívja magát, aztán a levesbe főzzük a gombócokat.
- – Ez esetben a zsemlekockák kicsit pirított íze plusz zamatot ad levesünknek.
- Nem probléma, ha csak kanállal szaggatjuk, az is ugyanolyan ehető, mintha kézzel formáznánk. Régen sem „gombócoztak” a nagymamák, nem volt rá idő.
- Amikor a gombócok a leves tetejére feljöttek, lassú gyöngyöző forrással még 5 percig főzzük őket.
- Ehetjük csak zöldségesen, vagy a már említett paradicsomot is belefőzve, de akár a végén be is habarhatjuk. Attól függően mennyi pénzt szánunk a készítésére.
Ha a habarás mellett döntünk –
A levesestálban először elkeverünk 2 egész tojást, 2 deci tejfölt, a forró levest ráöntve újra elkeverjük, azután belerakjuk a tálba a gombócokat.
Finomra vágott zöldpetrezselyemmel meghintve tálaljuk. És ne féljünk a fűszerezéstől. Minél egyszerűbb az étel, annál több fűszerrel dolgozzunk!