Zsemlegombóc leves
Zsemlegombóc leves általában szegényebb időszakokban készült az egykori konyhákban. Manapság is olcsó ételnek számít – máshoz viszonyítva. Olcsósága ellenére tartalmaz – zöldséget – tehát vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat, növényi fehérjét – valamint állati fehérjét, és szénhidrátot. Persze ez még kevés a napi szükséglethez viszonyítva, de sokszor fontos az, hogy teljen a „pocak”.
Zsemlegombóc leves hozzávalói:
40 dkg zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér),
egy kisebb fej karalábé,
20 dkg burgonya,
8 dkg vöröshagyma,
5 dkg zsír,
3 dkg vaj,
8 dkg liszt,
2 deci paradicsomlé,
kevés törött bors,
só.
A gombóchoz:
2 db szikkadt, jó minőségű zsemle,
2 egész tojás,
kávéskanálnyi finomra vágott zöldpetrezselyem,
só,
5 dkg zsemlyemorzsa.
Az étel összekészítésének módja a következő
A zöldséget finom metéltre vágjuk és 3 dkg zsíron megpirítjuk. Ha a zöldség sárgulni kezd, kávéskanálnyi cukorral meghintjük, majd 3. vízzel feleresztjük. A cukor miatt sokkal erőteljesebb lesz az íze, mint amúgy lenne. A zsírra pirítás pedig azért jó, mert a vitaminok, és zöldségek színanyaga kioldódik. Egészségesebb, és mutatósabb is lesz ételünk.
A levesbe belereszeljük a burgonyát. Míg a leves lassan forr, 3 dkg vajból, 2 dkg zsírból, 8 dkg lisztből világossárga rántást készítünk. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, kissé megpirítjuk, kevés pirospaprikát keverünk hozzá, majd 2—3 deci hideg vízzel feleresztjük és a leveshez öntjük. Ugyancsak a leveshez öntjük a paradicsomlevet is. Ez utóbbi nem fontos, ha idegenkedünk az ízétől a zöldséggel együtt.
A berántás után az ételt lassan főzzük, s közben elkészítjük a leves betétjét, a gombócot, 2 db vizeszsemlét tejben megáztatunk, aztán jól kinyomkodjuk, majd egy tálba rakjuk. Adunk hozzá 2 egész tojást, a finomra vágott zöldpetrezselymet, kevés sót és az egészet jól összekeverjük. Keverés közben hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a tésztából apró gombócokat formálunk és a levesbe főzzük.
Másik módja a zsemlegombóc készítésnek az, amikor szikkadt zsemlét felszeletelünk, csíkozunk, kockázunk, és egy kicsit megpirítjuk a kockákat vajon, vagy zsíron. Ezután 3-4 tojással, a fűszerekkel, petrezselyem zöldjével összekeverjük, hagyjuk egy kicsit állni, hogy megszívja magát, aztán a levesbe főzzük a gombócokat. – Ez esetben a zsemlekockák kicsit pirított íze plusz zamatot ad levesünknek.
Nem probléma, ha csak kanállal szaggatjuk, az is ugyanolyan ehető, mintha kézzel formáznánk. Régen sem „gombócoztak” a nagymamák, nem volt rá idő.
Amikor a gombócok a leves tetejére feljöttek, lassú gyöngyöző forrással még 5 percig főzzük őket.
Ehetjük csak zöldségesen, vagy a már említett paradicsomot is belefőzve, de akár a végén be is habarhatjuk. Attól függően mennyi pénzt szánunk a készítésére.
Ha a habarás mellett döntünk –
A levesestálban először elkeverünk 2 egész tojást, 2 deci tejfölt, a forró levest ráöntve újra elkeverjük, azután belerakjuk a tálba a gombócokat.
Finomra vágott zöldpetrezselyemmel meghintve tálaljuk. És ne féljünk a fűszerezéstől. Minél egyszerűbb az étel, annál több fűszerrel dolgozzunk!
Ha tetszett a zsemlegombóc leves, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!