Zsemlegombóc leves

zsemlegombóc leves

Zsemlegombóc leves általában szegényebb időszakokban készült az egykori konyhákban. Manapság is olcsó ételnek számít – máshoz viszonyítva

. Olcsósága ellenére tartalmaz – zöldséget – tehát vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat, növényi fehérjét – valamint állati fehérjét, és szénhidrátot.

Persze ez még kevés a napi szükséglethez viszonyítva, de sokszor fontos az, hogy teljen a „pocak”.

Zsemlegombóc leves hozzávalói: 

  • 40 dkg zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér), 
  • egy kisebb fej karalábé, 
  • 20 dkg burgonya, 
  • 8 dkg vöröshagyma, 
  • 5 dkg zsír, 
  • 3 dkg vaj, 
  • 8 dkg liszt, 
  • 2 deci paradicsomlé, 
  • kevés törött bors, 
  • só. 

A gombóchoz: 

  • 2 db szikkadt, jó minőségű zsemle, 
  • 2 egész tojás, 
  • kávéskanálnyi finomra vágott zöldpetrezselyem, 
  • só, 
  • 5 dkg zsemlyemorzsa. 

Az étel összekészítésének módja a következő

  1.  A zöldséget finom metéltre vágjuk és 3 dkg zsíron megpirítjuk. Ha a zöldség sárgulni kezd, kávéskanálnyi cukorral meghintjük, majd 3. vízzel feleresztjük. 
  2. A cukor miatt sokkal erőteljesebb lesz az íze, mint amúgy lenne. A zsírra pirítás pedig azért jó, mert a vitaminok, és zöldségek színanyaga kioldódik.
  3. Egészségesebb, és mutatósabb is lesz ételünk.
  4. A levesbe belereszeljük a burgonyát. Míg a leves lassan forr, 3 dkg vajból, 2 dkg zsírból, 8 dkg lisztből világossárga rántást készítünk.
  5.   Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, kissé megpirítjuk, kevés pirospaprikát keverünk hozzá, majd 2—3 deci hideg vízzel feleresztjük és a leveshez öntjük.
  6. Ugyancsak a leveshez öntjük a paradicsomlevet is.  Ez utóbbi nem fontos, ha idegenkedünk az ízétől a zöldséggel együtt.
  7. A berántás után az ételt lassan főzzük, s közben elkészítjük a leves betétjét, a gombócot, 2 db vizeszsemlét tejben megáztatunk, aztán jól kinyomkodjuk,
  8. majd egy tálba rakjuk. Adunk hozzá 2 egész tojást, a finomra vágott zöldpetrezselymet, kevés sót és az egészet jól összekeverjük.
  9. Keverés közben hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a tésztából apró gombócokat formálunk és a levesbe főzzük. 
  10. Másik módja a zsemlegombóc készítésnek az, amikor szikkadt zsemlét felszeletelünk, csíkozunk, kockázunk, és egy kicsit megpirítjuk a kockákat vajon, vagy zsíron.
  11. Ezután 3-4 tojással, a fűszerekkel, petrezselyem zöldjével összekeverjük, hagyjuk egy kicsit állni, hogy megszívja magát, aztán a levesbe főzzük a gombócokat.
  12. – Ez esetben a zsemlekockák kicsit pirított íze plusz zamatot ad levesünknek.
  13. Nem probléma, ha csak kanállal szaggatjuk, az is ugyanolyan ehető, mintha kézzel formáznánk. Régen sem „gombócoztak” a nagymamák, nem volt rá idő.
  14. Amikor a gombócok a leves tetejére feljöttek, lassú gyöngyöző forrással még 5 percig főzzük őket. 
  15. Ehetjük csak zöldségesen, vagy a már említett paradicsomot is belefőzve, de akár a végén be is habarhatjuk. Attól függően mennyi pénzt szánunk a készítésére.

Ha a habarás mellett döntünk –

A levesestálban először elkeverünk 2 egész tojást, 2 deci tejfölt, a forró levest ráöntve újra elkeverjük, azután belerakjuk a tálba a gombócokat. 

Finomra vágott zöldpetrezselyemmel meghintve tálaljuk. És ne féljünk a fűszerezéstől. Minél egyszerűbb az étel, annál több fűszerrel dolgozzunk!