2024-05-23

3 finom zöldségleves

A zöldségleves is lehet tartalmas és finom, csak ez a recept kell hozzá!

Ha azt halljuk – zöldségleves, akkor általában egy szinte üres, sárga lé ugrik be, amiben itt-ott úszkál egy-egy sárgarépa, esetleg petrezselyem. Az itt leírtak azonban lényegesen tartalmasabbak, félig áttört levesek – lehetőség szerint sok zöldséggel.


Az eredeti leírások általában csontlé, vagy húslevest jegyeznek a leves felengedéséhez, ehelyett nyugodtan használhatunk mennyiségtől függően egy-két leveskockát feloldva megfelelő mennyiségű vízben.

Nem is gondolnánk, mennyi féle variációja van ennek az egyszerű ételnek. Sima, rántásos, habarásos, félig áttört, de még nem krémleves. Lehet olyan is, amiben kis aprólék fő – de még nem nevezhető húslevesnek, csak egy kis csavart ad az ételnek.

Nézzük akkor az első zöldségleves receptet!

Répaleves – Két-három darab vastag, nagy sárgarépát regtisztítunk, s végét levágjuk, hosszában kettészeljük, s középen benne húzódó zöld részt kivágjuk. (ha van zöld rész – ettől kicsit vad az íze)


Pirod részét felszeletelve egy kanál vajban, vagy zsírban szépen puhára pároljuk – pici só hozzáadásával. Hozzáadunk még a felrakáskor egy petrezselyem gyökeret, és egy kis fej hagymát szintén megtisztítva, darabolva.


Közben elkészítjük a „csontlevet” ebbe is rakunk vegyes zöldséget – 1-2 sárgarépát, 1 burgonyát – had főjjön meg benne. Ha a párolódó, kivágott belsejű sárgarépáról közben lemenne a víz, akkor ebből pótoljuk.


Ha megpuhult a sárgarépa, azután az egészet mixeljük vagy áttörjük, a csontléban főtt zöldség és horgonyával együtt, de először mindkettőből kivesszük a harmad zöldségnyit – lerakjuk tányérra, nemsokára felhasználjuk.


Egy kanál zsírból liszttel világos rántást készítünk, a csontével felöntjük, adunk hozzá még egy kanál paradicsomot, a mixelt pürét beletéve megsózzuk Még pikánsabb lesz, ha picit meg is cukrozzuk.


Ekkor hozzáadjuk a darabosan hagyott zöldséget, felkavarjuk a leves.


A teljes recept úgy szól, hogy a tálalóedénybe beleütünk egy tojás sárgát, s a levest erre szűrjük rá – természetesen még forrón.
Pirított zsemlekocka illik hozzá.

Ez pedig egy tejfölös zöldségleves variáció:

Annyi zöldségfélét, amennyit egy átlagos húslevesbe szoktunk tenni vízben vagy húslében puhára főzünk s négy személyre egy burgonyát teszünk a zöldség közé.
Világos, vajas rántást készítünk, kevés édes fűszerpaprikát teszünk belé és pici vízzel föleresztjük.


Ha szép sima a rántás – a puhára főtt és felerészt átpasszírozott, vagy mixelt zöldséget levével együtt hozzáöntjük és egy kevés tejfölt adunk bele.
Egy picit még forraljuk hozzáadva a megfőtt zöldség másik felét – de csak annyira, hogy a rántás nyers íze elmenjen.


Habgaluska illik hozzá, melynek készítési módja a következő: egy tojás fehérjét felverünk pici sóval habnak, hozzáadjuk a kikevert sárgáját, és annyi lisztet hogy a galuska állagot kapjunk. Kanállal, vagy szaggatóval a levesbe adagoljuk. Forr vele egyet, a galuskák feljönnek a tetejére – és kész is. (a tésztaanyagot persze kanállal a levesbe szaggatjuk) szét ne essenek.

A következő leves is egy változat, de a végeredmény mégis teljesen más

Mindenféle zöldséget (sárgarépa, gyökér, kalarábé, zeller, kis burgonya, kelkáposzta, karfiol, brokkoli….kevés hagyma és zöld petrezselymet vajon puhára párolunk, meghintjük liszttel és csontlével feleresztjük. Míg puhul elkeverünk egy tojás sárgát 2 kanál tejfellel.


Most a már megfőtt zöldségből kiveszünk egy-két merőkanálnyit vegyesen (nagyobbik része maradjon a levesben), félretesszük.


A levesben marad zöldséget mixeljük, majd belerakjuk az egészben hagyott zöldséget – s hozzáadjuk óvatosan, meleg levessel kikevert tojásos-tejfölös keveréket.
Levesbetétnek csináljuk nokedlitésztát picit lágyabban, és forró olajban pillanat alatt süssük ki.

De pirított zsemlekockával is finom, esetleg kiflit felszeletelhetünk, s ugyanúgy megsütjük, pirítjuk mint a zsemlekockát szoktuk.

A zöldségleves nagyon egészséges – fenti módszerrel tartalmasabbá is tehetjük őket.