Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Zöldbableves zöldségesen

Egy-egy ételt többféle módon készíthetünk. Savanyúan, és édes-savanyúan is finom, ám a zöldbableves zöldségesen még telítőbb étel.

Egykor nem volt még fagyasztó, és a boltokban sem lehetett mindenféle zöldséget kapni, főleg nem primőrárut, így aztán a világ legtermészetesebb dolga volt, hogy a konyhakertből néztek hozzávalókat. S ha már volt ez is, az is – akkor bizony együtt is megfőzték – főleg ha több éhes szájat kellett etetni.

Márpedig a bableves miért ne lenne finom zöldségesen, mikor manapság sok konyhatündér ételízesítőt rak bele, hogy ízesebb legyen. S a Vegeta, vagy Delikát alapanyaga micsoda? Hát persze só, fűszerek, és többnyire sárgarépa, petrezselyem, s még néhány zöldféle.

Úgyhogy mikor ételízesítőt, leveskockát rakunk ilyen ételbe, akkor tulajdonképp nagyanyáink, dédanyáink nyomdokán haladunk – leegyszerűsítve. Ki-ki eldöntheti, hogy mi a jobb megoldás.

A zöldbableves zöldségesen hozzávalói –

1/2 kg zöldbab

néhány átlagos sárgarépa

egy petrezselyemgyökér

1 egész vöröshagyma

bors

kis kanál fűszerpaprika

2-3 evőkanálnyi zsiradék

2-3 evőkanálnyi liszt

tejföl a fogyasztáshoz

petrezselyemzöld

A zöldségleves elkészítésének módja –

Először is a levesnek való vizet felrakjuk főni. 2 liter mindenképp legyen. Megtisztítjuk a hagymát, és egészben beledobjuk. Ne vágjuk nagyon le az alját – így akkor egyben marad a levesben, nem esik széjjel.

Ezután megmossuk a babot, megtisztítjuk, mindkét végét lecsípjük, darabokra törjük, majd leöblítjük és a már forró levesbe öntjük. Hagyjuk főni fedő alatt.

Ezután megtisztítjuk a sárgarépát, petrezselymet – majd mossuk, apróra vágjuk, és a leveshez adjuk. Ekkor sózzuk és borsozzuk a levest. Hagyjuk főni.

Ezután elkészítjük a rántást. Felhevítjük a zsiradékot, hozzáadjuk a lisztet, és szép világosra pirítjuk. Egy kis vizet öntünk hozzá, majd a levesbe keverjük.

A petrezselyemzöldet megmossuk, apróra vágjuk, és a levesbe keverjük. Ha a hagyma már megfőtt, akkor szépen kihorgásszuk.

Fogyasztáskor ehetjük tejföllel, vagy anélkül. Van aki cukrot rak bele és ecetet.

Ha tetszett a zöldbableves zöldségesen recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd.hu oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük