Zöldbableves zöldségesen

zöldséges zöldbableves

Egy-egy ételt többféle módon készíthetünk. Savanyúan, és édes-savanyúan is finom, ám a zöldbableves zöldségesen még telítőbb étel.

Egykor nem volt még fagyasztó, és a boltokban sem lehetett mindenféle zöldséget kapni, főleg nem primőrárut, így aztán a világ legtermészetesebb dolga volt, hogy a konyhakertből néztek hozzávalókat.

S ha már volt ez is, az is – akkor bizony együtt is megfőzték – főleg ha több éhes szájat kellett etetni.

Márpedig a bableves miért ne lenne finom zöldségesen, mikor manapság sok konyhatündér ételízesítőt rak bele, hogy ízesebb legyen.

S a Vegeta, vagy Delikát alapanyaga micsoda? Hát persze só, fűszerek, és többnyire sárgarépa, petrezselyem, s még néhány zöldféle.

Úgyhogy mikor ételízesítőt, leveskockát rakunk ilyen ételbe, akkor tulajdonképp nagyanyáink, dédanyáink nyomdokán haladunk – leegyszerűsítve. Ki-ki eldöntheti, hogy mi a jobb megoldás.

A zöldbableves zöldségesen hozzávalói –

  • 1/2 kg zöldbab
  • néhány átlagos sárgarépa
  • egy petrezselyemgyökér
  • 1 egész vöröshagyma
  • bors
  • kis kanál fűszerpaprika
  • 2-3 evőkanálnyi zsiradék
  • 2-3 evőkanálnyi liszt
  • tejföl a fogyasztáshoz
  • petrezselyemzöld

A zöldségleves elkészítésének módja –

  1. Először is a levesnek való vizet felrakjuk főni. 2 liter mindenképp legyen. Megtisztítjuk a hagymát, és egészben beledobjuk. Ne vágjuk nagyon le az alját – így akkor egyben marad a levesben, nem esik széjjel.
  2. Ezután megmossuk a babot, megtisztítjuk, mindkét végét lecsípjük, darabokra törjük, majd leöblítjük és a már forró levesbe öntjük. Hagyjuk főni fedő alatt.
  3. Ezután megtisztítjuk a sárgarépát, petrezselymet – majd mossuk, apróra vágjuk, és a leveshez adjuk. Ekkor sózzuk és borsozzuk a levest. Hagyjuk főni.
  4. Ezután elkészítjük a rántást. Felhevítjük a zsiradékot, hozzáadjuk a lisztet, és szép világosra pirítjuk. Egy kis vizet öntünk hozzá, majd a levesbe keverjük.
  5. A petrezselyemzöldet megmossuk, apróra vágjuk, és a levesbe keverjük. Ha a hagyma már megfőtt, akkor szépen kihorgásszuk.
  6. Fogyasztáskor ehetjük tejföllel, vagy anélkül. Van aki cukrot rak bele és ecetet.