Zöldbabfőzelék paradicsomosan

paradicsomos zöldbabfőzelék

A zöldbabfőzelék paradicsomosan régi recept. Abból az időből, amikor a háziasszonyok a fogásokat az egyszerre termő zöldségfélékből hozták össze.

A zöldbab savanykásan főzve a legfinomabb, ráadásul így rendkívül üdítő hatású is.

Manapság már lényegesen könnyebb helyzetben vagyunk, hisz egykor a főzelékhez való paradicsomlét is akkor kellett előállítaniuk a gazdasszonyoknak, mikor ezt az ételt akarták az asztalra tenni.

Manapság vagy paradicsomlét veszünk hozzá, vagy sűrített paradicsomot. Hatalmas időmegtakarítás, hisz nincs szükségünk a tisztításra, darabolásra, előfőzésre, passzírozásra.

Nagyon finom hozzá a sült kolbász, vagy főtt, füstölt hús, sonka. Ezekkel kiegészítve már igencsak tartalmas fogás.

A zöldbabfőzelék paradicsomosan hozzávalói –

  • 1/2 kg zöldbab, vagy amennyiből szeretnénk
  • a zöldbabbal azonos mennyiségű füstölthús
  • 1 egész fej vöröshagyma – átlagos méretben
  • 1-2 gerezdnyi fokhagyma
  • 3 evőkanálnyi sűrített paradicsom
  • 1 evőkanálnyi zsiradék
  • 2 evőkanálnyi liszt
  • só ízlés szerint
  • esetleg bors

A főzelék elkészítésének módja –

  1. Először is a füstölthúst felrakjuk főni. Ha kolbászt adunk mellé, azt természetesen ráér közben, vagy a végén megsütni, vagy megfőzni – lényegesen rövidebb idő.
  2. Kihasználjuk azt az időt, amíg a füstölthús fő – addig simán elkészül maga a főzelék is.
  3. Először is előkészítjük. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, aztán felaprózzuk.
  4. A zöldbabot megmossuk, letisztítjuk, két végét lecsípjük, majd kedvünk szerint feldaraboljuk. Ezután zsiradékot hevítünk egy magasabb fazékban, és a felaprózott hagymát, meg fokhagymát beledobjuk üvegesre pirítjuk.
  5. Amint megpárolódtak, mehet bele a zöldbab is. Megsózzuk, összekavarjuk, majd felöntjük meleg, már-már forrásban lévő vízzel. Ez fontos, másképp roppanós lesz. Innentől kezdve takarékon addig főzzük, amíg jó puha lesz.
  6. Ha már tényleg vajpuha, akkor a liszttel bestauboljuk, beszórjuk, átkavarjuk, majd hozzáadunk annyi vizet, hogy éppen ellepje, és olyan igazi főzelék állagú legyen.
  7. A paradicsomot átkavarjuk, hozzáadunk egy kis levet, majd belecsurgatjuk a főzelékbe, amit ezzel is átkutyulgatunk.
  8. A füstölthúst, vagy kolbászt feltétként adjuk fel.