Zöldbab tokány

Zöldbab tokány

A zöldbab tokány egy húspótló étel – fogyasztható tésztafélékkel, de persze rizzsel is.

Ha van pár szem maradék pörköltünk – azzal összekeverve komplett fogást varázsolhatunk az asztalra. De mivel a bab jó rostos – valójában anélkül is nemcsak finom, hanem tartalmas is lesz ételünk.

A zöldbab jól fűszerezhető, és ha zsenge – bizony nagyon kellemes ízű, mely nem annyira karakteres, hogy ne lehessen pörköltösen készítenünk.

Nagyon jó hozzá a sárgahüvelyű bab, de ha zöldet kapunk – ne gondolkozzunk, mert azzal lesz csak az igazi….

Természetesen nem egészben készítjük, apróbbra vagdaljuk – ha csak lehet a babunk zsenge legyen, mert úgy a finom.

Ami már öregedő, elvékonyodik a cső, nem lesz olyan finom, élvezetes az ételünk. A szálákról meg ne is beszéljünk.

A zöldbab tokány hozzávalói –

  • 1 kg zöldbab,
  • egy evőkanál zsír,
  • 1 fej hagyma,
  • néhány szál petrezselyemzöld,
  • 1 evőkanálnyi fűszerpaprika,
  • só 1 teáskanálnyi – aztán majd meglátjuk.
  • Mehet bele zöldpaprika, s paradicsom is kicsi, vagy akár 1-2 gerezd fokhagyma

Elkészítési módja a tokánynak –

  1. A zöldbabot megtisztítjuk, megmossuk, végeit lecsipkedjük, és felvagdaljuk kellő hosszúra. Egy edényben lefedve, vízben megpároljuk, majd leszűrjük. A leszűrt levet elrakjuk, mert még szükségünk lesz rá.
  2. Egy vöröshagymát megtisztítunk, aztán jó apróra felvágunk.
  3. Egy lábasban zsírt hevítünk, beledobjuk a hagymát, hozzáadjuk az apróra vágott zöldpetrezselymet. Ha ugrálna a deszkán szórjunk rá picurka sót. Így nedvességet ereszt, és onnantól jól dolgozhatunk vele.
  4. Az egészre rászórjuk a fűszerpaprikát, és a bab főzőlevéből adunk rá néhány evőkanálnyi.
  5. Az egészet addig főzzük, amíg a hagyma pépes lesz. Ha adunk bele fokhagymát, zöldpaprikát, paradicsomot, akkor apróra vágva most jött el az ideje. Pár percig főzzük, hogy a paprika megpuhuljon.
  6. Ekkor aztán belerakjuk a puha zöldbabot, és még átfőzzük az egészet. Néhány perc elég lesz. Megkóstoljuk, hogy a fűszerezés megfelel-e, ha nem akkor pótoljuk.
  7. Tarhonyával, másfajta főtt tésztával, vagy rizzsel fogyasztjuk.