
A zöldbab tokány egy húspótló étel – fogyasztható tésztafélékkel, de persze rizzsel is.
Ha van pár szem maradék pörköltünk – azzal összekeverve komplett fogást varázsolhatunk az asztalra. De mivel a bab jó rostos – valójában anélkül is nemcsak finom, hanem tartalmas is lesz ételünk.
A zöldbab jól fűszerezhető, és ha zsenge – bizony nagyon kellemes ízű, mely nem annyira karakteres, hogy ne lehessen pörköltösen készítenünk.
Nagyon jó hozzá a sárgahüvelyű bab, de ha zöldet kapunk – ne gondolkozzunk, mert azzal lesz csak az igazi….
Természetesen nem egészben készítjük, apróbbra vagdaljuk – ha csak lehet a babunk zsenge legyen, mert úgy a finom.
Ami már öregedő, elvékonyodik a cső, nem lesz olyan finom, élvezetes az ételünk. A szálákról meg ne is beszéljünk.
A zöldbab tokány hozzávalói –
- 1 kg zöldbab,
- egy evőkanál zsír,
- 1 fej hagyma,
- néhány szál petrezselyemzöld,
- 1 evőkanálnyi fűszerpaprika,
- só 1 teáskanálnyi – aztán majd meglátjuk.
- Mehet bele zöldpaprika, s paradicsom is kicsi, vagy akár 1-2 gerezd fokhagyma
Elkészítési módja a tokánynak –
- A zöldbabot megtisztítjuk, megmossuk, végeit lecsipkedjük, és felvagdaljuk kellő hosszúra. Egy edényben lefedve, vízben megpároljuk, majd leszűrjük. A leszűrt levet elrakjuk, mert még szükségünk lesz rá.
- Egy vöröshagymát megtisztítunk, aztán jó apróra felvágunk.
- Egy lábasban zsírt hevítünk, beledobjuk a hagymát, hozzáadjuk az apróra vágott zöldpetrezselymet. Ha ugrálna a deszkán szórjunk rá picurka sót. Így nedvességet ereszt, és onnantól jól dolgozhatunk vele.
- Az egészre rászórjuk a fűszerpaprikát, és a bab főzőlevéből adunk rá néhány evőkanálnyi.
- Az egészet addig főzzük, amíg a hagyma pépes lesz. Ha adunk bele fokhagymát, zöldpaprikát, paradicsomot, akkor apróra vágva most jött el az ideje. Pár percig főzzük, hogy a paprika megpuhuljon.
- Ekkor aztán belerakjuk a puha zöldbabot, és még átfőzzük az egészet. Néhány perc elég lesz. Megkóstoljuk, hogy a fűszerezés megfelel-e, ha nem akkor pótoljuk.
- Tarhonyával, másfajta főtt tésztával, vagy rizzsel fogyasztjuk.