2024-05-23

Zöld metélt

zöld metélt

A zöld metélt egy egyszerű tésztafajta – lényegében szinte bármilyen színnel elkészíthetjük – teljesen természetes alapanyagokkal.

Egy dolgot kell szem előtt tartani, hogy a színezéshez felhasznált élelmiszer ízben lehetőleg viszonylag semleges legyen,

és ami mégis érződik belőle az harmonizáljon a majdan elkészített étellel, hozzávalókkal.

Ha erre figyelünk – nagy gondunk nem lehet.

Színezhetünk édes fűszerpaprikával (por alakúakat pici vízben feloldva, vagy spenóttal, céklalével. Így, ezzel a módszerrel nokedlit is színezhetünk.

Jól mutat a megterített asztalon, s első körben általában gondolkodóba ejti a fogyasztókat – hogy készülhetett ez?

A zöld metélt hozzávalói a következők –

 • 25 dkg liszt
 • 1 db tojás
 • egy kis só
 • 10 dkg spenót
 • 1-2 dkg vaj
 • picurka késhegynyitől is kevesebb szódabikarbóna

A tészta elkészítésének módja –

 1. A megtisztított spenótot forrásban lévő vízbe dobjuk, hozzáadjuk a szódabikarbónát és 6—8 percig főzzük, majd tésztaszűrővel leszűrjük.
 2. Hideg vízzel leöblítjük, jól lecsorgatjuk, a vizet rendesen kinyomkodjuk, a spenótot lemixeljük, vagy szitán áttörjük.
 3. Egy tálban összegyúrjuk a tésztát a következőképpen: 1/4 kg szitált lisztre 1 tojást ütünk, megsózzuk, hozzáadjuk a szitán áttört, vagy mixelt főtt spenótot — és az egészből jó kemény tésztát gyúrunk.
 4. Jól , szépen kidolgozzuk, azután lisztezett deszkán kinyújtjuk, mint minden tésztát.
 5. Tetszés szerint vékony vagy széles metéltre vágjuk és forrásban lévő sós vízben kifőzzük, úgy mint a rendes metélt tésztát szokás.
 6. Ezután szűrőkanállal kiszedjük, vagy leszűrjük – a vizet kirázzuk belőle, és a metéltet egy lábosba téve, olvasztott vajjal összekeverjük.
 7. Tálalásig lefedve tartjuk. Melegített tálra tálaljuk, negyedekre vágott keménytojással díszítjük és reszelt sajttal meghintjük. Ehetjük tejföllel is, de akár néhány szál lefonnyasztott spenótlevéllel is.