
A zöld metélt egy egyszerű tésztafajta – lényegében szinte bármilyen színnel elkészíthetjük – teljesen természetes alapanyagokkal.
Egy dolgot kell szem előtt tartani, hogy a színezéshez felhasznált élelmiszer ízben lehetőleg viszonylag semleges legyen,
és ami mégis érződik belőle az harmonizáljon a majdan elkészített étellel, hozzávalókkal.
Ha erre figyelünk – nagy gondunk nem lehet.
Színezhetünk édes fűszerpaprikával (por alakúakat pici vízben feloldva, vagy spenóttal, céklalével. Így, ezzel a módszerrel nokedlit is színezhetünk.
Jól mutat a megterített asztalon, s első körben általában gondolkodóba ejti a fogyasztókat – hogy készülhetett ez?
A zöld metélt hozzávalói a következők –
- 25 dkg liszt
- 1 db tojás
- egy kis só
- 10 dkg spenót
- 1-2 dkg vaj
- picurka késhegynyitől is kevesebb szódabikarbóna
A tészta elkészítésének módja –
- A megtisztított spenótot forrásban lévő vízbe dobjuk, hozzáadjuk a szódabikarbónát és 6—8 percig főzzük, majd tésztaszűrővel leszűrjük.
- Hideg vízzel leöblítjük, jól lecsorgatjuk, a vizet rendesen kinyomkodjuk, a spenótot lemixeljük, vagy szitán áttörjük.
- Egy tálban összegyúrjuk a tésztát a következőképpen: 1/4 kg szitált lisztre 1 tojást ütünk, megsózzuk, hozzáadjuk a szitán áttört, vagy mixelt főtt spenótot — és az egészből jó kemény tésztát gyúrunk.
- Jól , szépen kidolgozzuk, azután lisztezett deszkán kinyújtjuk, mint minden tésztát.
- Tetszés szerint vékony vagy széles metéltre vágjuk és forrásban lévő sós vízben kifőzzük, úgy mint a rendes metélt tésztát szokás.
- Ezután szűrőkanállal kiszedjük, vagy leszűrjük – a vizet kirázzuk belőle, és a metéltet egy lábosba téve, olvasztott vajjal összekeverjük.
- Tálalásig lefedve tartjuk. Melegített tálra tálaljuk, negyedekre vágott keménytojással díszítjük és reszelt sajttal meghintjük. Ehetjük tejföllel is, de akár néhány szál lefonnyasztott spenótlevéllel is.