
Ha zellerleves, akkor manapság zeller krémlevesben gondolkodunk. Pedig nem feltétlenül kell pürésíteni. Valójában nagyon kellemes ráharapni egy-egy apró kis zellerdarabkára.
A zeller rendkívül egészséges zöldségünk, rengeteg – számunkra fontos ásványi anyagot tartalmaz. Fogyasztása után valósággal újra töltődünk, felüdülünk – nem véletlenül.
Készíthetjük zsemlekockával, de akár rizzsel, levesgyönggyel, ha más nincs, akár apró nokedlivel is. A lényeg, hogy a levesbetét semleges legyen – jól
érvényesülhessen a zöldség csodálatosan különleges íze.
A zellerleves hozzávalói –
- egy kanálnyi zsiradék – lehetőleg vaj, de olaj, vagy zsír is megteszi
- egy kanálnyi liszt
- 1 közepes zeller
- egy liter víz hozzávaló leveskockával, vagy 1 liter húsleves
- 1 db sárgarépa
- 1 pohár tejföl
- csipet só
- csipet cukor
- pirított zsemlekocka
A leves elkészítésének módja –
- Egy közepes lábasba belerakjuk a zsiradékot, és a tűzhelyre rakjuk – felolvasztjuk. Vigyázzunk, nehogy túlhevüljön. Ha már megolvadt, akkor hozzáadjuk a kanál lisztet.
- Még előtte megtisztítjuk a zellert, megmossuk, majd felszeleteljük, csíkozzuk, és apró kockákra vágjuk. Ha elkészültünk, a meleg rántásba rakjuk, és átpirítjuk benne.
- Előtte már elkészítettük a levest, ha leveskockából készítjük az ételt – most az átpirított zelleres rántáshoz adjuk. Megtisztítunk egy közepes sárgarépát, és apró reszelőn belereszeljük.
- A levest felforraljuk, és addig főzzük, míg a zellerkocka is puha lesz.
- Ekkor tejfölt kikeverünk egy kis meleg, forró levessel, majd beleöntjük a többi közé. Megkavarjuk, és már zárjuk is el a hőforrást.
- Ha betétként tésztát, vagy rizst főzünk, akkor azt akkor kell belerakni, amikor a zöldséges rántáshoz már hozzáadtuk a levest, és az felforrt.
- De legegyszerűbb pirított zsemlekockával fogyasztani – nagyon jól kiegészítik egymást.