Zellerleves

zellerleves

Ha zellerleves, akkor manapság zeller krémlevesben gondolkodunk. Pedig nem feltétlenül kell pürésíteni. Valójában nagyon kellemes ráharapni egy-egy apró kis zellerdarabkára.

A zeller rendkívül egészséges zöldségünk, rengeteg – számunkra fontos ásványi anyagot tartalmaz. Fogyasztása után valósággal újra töltődünk, felüdülünk – nem véletlenül.

Készíthetjük zsemlekockával, de akár rizzsel, levesgyönggyel, ha más nincs, akár apró nokedlivel is. A lényeg, hogy a levesbetét semleges legyen – jól

érvényesülhessen a zöldség csodálatosan különleges íze.

A zellerleves hozzávalói –

  • egy kanálnyi zsiradék – lehetőleg vaj, de olaj, vagy zsír is megteszi
  • egy kanálnyi liszt
  • 1 közepes zeller
  • egy liter víz hozzávaló leveskockával, vagy 1 liter húsleves
  • 1 db sárgarépa
  • 1 pohár tejföl
  • csipet só
  • csipet cukor
  • pirított zsemlekocka

A leves elkészítésének módja –

  1. Egy közepes lábasba belerakjuk a zsiradékot, és a tűzhelyre rakjuk – felolvasztjuk. Vigyázzunk, nehogy túlhevüljön. Ha már megolvadt, akkor hozzáadjuk a kanál lisztet.
  2. Még előtte megtisztítjuk a zellert, megmossuk, majd felszeleteljük, csíkozzuk, és apró kockákra vágjuk. Ha elkészültünk, a meleg rántásba rakjuk, és átpirítjuk benne.
  3. Előtte már elkészítettük a levest, ha leveskockából készítjük az ételt – most az átpirított zelleres rántáshoz adjuk. Megtisztítunk egy közepes sárgarépát, és apró reszelőn belereszeljük.
  4. A levest felforraljuk, és addig főzzük, míg a zellerkocka is puha lesz.
  5. Ekkor tejfölt kikeverünk egy kis meleg, forró levessel, majd beleöntjük a többi közé. Megkavarjuk, és már zárjuk is el a hőforrást.
  6. Ha betétként tésztát, vagy rizst főzünk, akkor azt akkor kell belerakni, amikor a zöldséges rántáshoz már hozzáadtuk a levest, és az felforrt.
  7. De legegyszerűbb pirított zsemlekockával fogyasztani – nagyon jól kiegészítik egymást.