2024-07-12

Zellerkrémleves

zellerkrémleves

A zeller egyik legegészségesebb zöldségfélénk. Rengeteg vitamint, és még több ásványi anyagot tartalmaz. A zellerkrémleves valódienergiabomba.

Az biztos, hogy legjobb vele még gyermekkorban megismerkedni, mert kifejezetten karakteres íze van.

Ez az étel is olyan, amit vagy valaki imád, vagy pedig rá sem tud nézni.

Leves rendkívül üdítő hatású, illata betölti a konyhát, állaga finom krémes, íze izgalmas.

Sokan azt szeretik, ha nincs teljesen pépesítve, hanem itt-ott érződik benne egy-egy különlegesen finom kis zeller darabka. Mások viszont a teljesen mixelt levest kedvelik.

A zellerkrémleves hozzávalói –

 • 1/2 kg zeller tisztítva – lehet kevesebbet tenni, mert erőteljes íze miatt akkor is jól érződik – mi nagyon szeretjük
 • 2 kanál zsiradék
 • 2 kanálnyi liszt
 • 1 kis pohár tejföl a tálaláshoz
 • pici bors – ha szeretjük

A leves készítésének módja –

 1. A leveshez ne adjunk se ételízesítőt, se leveskockát – egyrészt úgysem fog különösebben érződni az alapíz miatt, másrészt tényleg a zellernek kell érződnie, és nem ilyen-olyan, sablonos levespornak. I
 2. A zellert mossuk le, vágjuk le a szárát, levelét megmossuk, leszikkasztjuk, betesszük zacskóba, vagy jól záródó kis műanyag dobozba, aztán mehet a fagyóba.
 3. Nagyon jól ízesíthető vele sok minden. Jó a levesekhez, sokan pörköltbe is raknak, van olyan paradicsomleves, amibe tökéletes, a töltött húsok még finomabbak vele, mintha csak petrezselyemmel készítenénk – szóval véletlenül se dobjuk ki.
 4. A megmosott, megtisztított zellert felvagdaljuk, majd a zsiradékot alárakva megpároljuk a só, és picurka bors hozzáadásával .
 5. Fedő alatt hagyjuk tötyögni letakarva mindaddig, míg rendesen át nem puhul. Közben persze egyszer-egyszer nézzünk rá, ellenőrizzük hogy a főzésben hol tart.
 6. Ha úgy látjuk, hogy átpuhult, akkor rászórjuk a lisztet, közben kavargatjuk – lényegében stauboljuk. Ha a lisztből mindenhová jutott, és már nincs nyers színe, akkor felengedjük vízzel. Először még csak kevesebbel, aztán jöhet a többi is.
 7. Most aztán fölforraljuk. Ha ez is megtörtént, és már a levesnek nincs nyers liszt íze, akkor a tűzről lehúzzuk, és vagy áttörjük egy szitán, szűrőn az egészet, vagy elővesszük a mixert, és azzal egyenlősítjük. Ez utóbbi könnyebb művelet.
 8. Ha netán úgy látjuk, hogy a zellertől túl sűrű lett, akkor rakjuk vissza a tűzre, és adjunk hozzá egy pohárnyi langyos vizet, s forraljuk ismét fel.
 9. Ha netán sóhiánya van, azt is ilyenkor pótoljuk.
 10. Lehet sűríteni rizzsel, adhatunk hozzá pirított zsemlekockát, levesgyöngyöt, süthetünk bele borsókát, de akár „üresen” is bátran fogyasztható.