
A vizes piskóta régen jóval gyakrabban készült a konyhákban. Főleg városon, hisz a tojással takarékoskodni kellett és olcsó volt az .
Manapság újra eljött az ideje, tésztája nem annyira puha, mint a hagyományos piskóta, de például egy lekváros töltelékhez, vagy további feldolgozásra tökéletes megoldás.
Gyümölcskenyér alapnak is tökéletes, és felhasználása lényegében ugyanaz, mint a normál, tojásos piskótáé.
Itt azonban a sütőpor kötelező, anélkül nem lesz piskótás. Míg a tojásosba rakható, a vizes piskóta nélküle nem sikerülhet.
Elkészítési módja is más, de ha követjük a receptet – próbálkozásunk biztosan sikeres lesz.
A vizes piskóta hozzávalói a következők:
- 5 tojás,
- 25 dkg cukor,
- 25 dkg rétes liszt,
- 5 evőkanál szódavíz vagy víz,
- 1 bio citrom reszelt héja,
- 1 csomag sütőpor.
Elkészítésének módja a következő:
- A tojások fehérjét lehűtjük, a sárgáját 20 dkg cukorral habosra keverjük.
- A lisztnek a felét és a vizet kanalanként dolgozzuk bele a tojás sárgájába, aztán nagyon-nagyon jól kikeverjük. Ez azt jelenti, hogy hozzáadunk egy kanál lisztet, egy kanál vizet, kikeverjük, és így tovább.
- A lisztnek a másik felét a sütőporral, és a citromhéjjal összevegyítjük.
A fehérjét kemény habbá verjük, kanalanként hozzáadjuk közben az 5 dkg cukrot, és erőteljesen elkeverjük. - A kemény habot hozzáadjuk apránként a jól kikevert tojáshoz. Ekkor jön a citromhéjas liszt is.
- Egy kis tojásfehérje hab, egy kis liszt, keverés, majd megint egy kis tojásfehérje, egy kis liszt, keverés – és így tovább, míg össze nem állt az egész….Óvatosan összekeverjük.
- Sütőpapírral kibélelt alacsony tepsiben 2 cm vastagon elsimítjuk a masszát, majd nagyon lassan, alacsony hőfokon megsütjük. (160 fok)
- Püspökkenyér alapnak is tökéletes, annyi a különbség, hogy mikor elkészítettük a nyers tésztát, akkor belerakjuk a liszttel elkevert gyümölcsöket, majd hozzáadunk 4 dekányi olvasztott zsiradékot, nem melegen, hanem langyosan.
- Sütés közben ne nyitogassuk az ajtó, illata jelezni fog, hogy már ránézhetünk. Ha közepe már nem lötyög, hanem masszív, illata piskótás, a beleszúrt tűn semmi moszadék nem marad – biztosan elkészült a művünk. 🙂