Olcsó vizes piskóta recept

Vizes piskóta sütemény

A vizes piskóta régen jóval gyakrabban készült a konyhákban. Főleg városon, hisz a tojással takarékoskodni kellett és olcsó volt az .


Manapság újra eljött az ideje, tésztája nem annyira puha, mint a hagyományos piskóta, de például egy lekváros töltelékhez, vagy további feldolgozásra tökéletes megoldás.


Gyümölcskenyér alapnak is tökéletes, és felhasználása lényegében ugyanaz, mint a normál, tojásos piskótáé.


Itt azonban a sütőpor kötelező, anélkül nem lesz piskótás. Míg a tojásosba rakható, a vizes piskóta nélküle nem sikerülhet.


Elkészítési módja is más, de ha követjük a receptet – próbálkozásunk biztosan sikeres lesz.

A vizes piskóta hozzávalói a következők:

  • 5 tojás,
  • 25 dkg cukor,
  • 25 dkg rétes liszt,
  • 5 evőkanál szódavíz vagy víz,
  • 1 bio citrom reszelt héja,
  • 1 csomag sütőpor.

Elkészítésének módja a következő:

  1. A tojások fehérjét lehűtjük, a sárgáját 20 dkg cukorral habosra keverjük.
  2. A lisztnek a felét és a vizet kanalanként dolgozzuk bele a tojás sárgájába, aztán nagyon-nagyon jól kikeverjük. Ez azt jelenti, hogy hozzáadunk egy kanál lisztet, egy kanál vizet, kikeverjük, és így tovább.
  3. A lisztnek a másik felét a sütőporral, és a citromhéjjal összevegyítjük.
    A fehérjét kemény habbá verjük, kanalanként hozzáadjuk közben az 5 dkg cukrot, és erőteljesen elkeverjük.
  4. A kemény habot hozzáadjuk apránként a jól kikevert tojáshoz. Ekkor jön a citromhéjas liszt is.
  5. Egy kis tojásfehérje hab, egy kis liszt, keverés, majd megint egy kis tojásfehérje, egy kis liszt, keverés – és így tovább, míg össze nem állt az egész….Óvatosan összekeverjük.
  6. Sütőpapírral kibélelt alacsony tepsiben 2 cm vastagon elsimítjuk a masszát, majd nagyon lassan, alacsony hőfokon megsütjük. (160 fok)
  7. Püspökkenyér alapnak is tökéletes, annyi a különbség, hogy mikor elkészítettük a nyers tésztát, akkor belerakjuk a liszttel elkevert gyümölcsöket, majd hozzáadunk 4 dekányi olvasztott zsiradékot, nem melegen, hanem langyosan.
  8. Sütés közben ne nyitogassuk az ajtó, illata jelezni fog, hogy már ránézhetünk. Ha közepe már nem lötyög, hanem masszív, illata piskótás, a beleszúrt tűn semmi moszadék nem marad – biztosan elkészült a művünk. 🙂