2024-05-21

Vesevelő tojással recept

vesevelő tojással

Sokan nem szeretik, de legalább annyian imádják. Tojás nélkül is finom, ám a vesevelő tojással – ha jól készítjük el – mennyei eledel.

Még a legfinnyásabb emberek is elismeréssel beszélnek róla akkor, ha kóstoláskor nem tudnak arról, mi az alapanyag, vagy sikerül róla elvonatkoztatniuk.

Egykor talponállókban – henteseknél – is kapható volt. Sajnos ez a világ elmúlt, pedig egy hirtelen ebédet, vagy vacsorát jól le lehetett tudni vele – viszonylag olcsón.

Mivel belsőségből készül – néhány tojással – még mindig az olcsóbb ételekhez sorolható. Fűszerezése pedig tökéletesen tőlünk függ. A fűszer pedig akkor jó, ha bátran használják. Nem kell vele óvatoskodni!

A vesevelő hozzávalói –

 • 5 db vese
 • 5 db velő tisztítva
 • darab vesénként 1 db tojás
 • 1 hatalmas fej vöröshagyma, vagy 2 szép nagy fej hagyma
 • 15 dkg füstölt szalonna – lehet akár húsos is
 • 1 kávéskanálnyi őrölt bors – el fog az oszolni
 • mokkáskanálnyi majoránna
 • 1 kávéskanálnyi édes fűszerpaprika
 • só ízlés szerint – közel egy evőkanálnyira szükség lesz, de csak fokozatosan sózzunk, mert mindenkinek más a szája íze
 • 1 jó fakanálnyi zsír, vagy akár több, ha úgy szeretjük

Az étel főzésének menete –

 1. Először jön a vese előkészítése. Megmossuk, félbevágjuk, a belsejét eltávolítjuk – azt ami mirigyes, göbös – majd az egészet forró vízzel leöntjük. Majd ezt a vizet leöntjük róla, és lecsöpögtetjük. Nem jó, ha vizesen rakjuk az ételbe.
 2. Ezután a vöröshagyma csökerét levágjuk, lehúzzuk a héját, megmossuk, majd felszeleteljük és felkockázzuk. De ha karikákban akarjuk az étel alá tenni -ám legyen, végtére is lényegtelen. A végeredmény, az íz nem fog ettől függeni.
 3. Ezután felforrósítjuk a zsírt, majd a hagymát üvegesre pirítjuk benne. Hozzáadjuk a leszikkasztott vesét felszeletelve. Közben felkockázzuk a szalonnát is, és kisütjük . A pörcöt, és a zsír egy részét hozzáadjuk a veséhez, és főzzük.
 4. Csak annyi vizet öntünk rá, amennyi feltétlenül szükséges a főzéshez. Inkább pároláshoz. Mikor aztán elfőtte a levét, és lényegében meg is puhult – akkor hozzáadjuk vízben áztatott, hártyájától megfosztott, feldarabolt velőt is. Átkavarjuk, főzzük.
 5. Most jöhetnek a fűszerek, mindent bele – összekeverjük, kicsit rotyoghat fedő alatt, nem sokat, csak míg a velő is kész lesz.
 6. Ha a levét már elfőtte, akkor sorra kerülnek a tojások.
 7. Egyenként feltörjük őket, majd pici sóval villával felverjük, és ráöntjük az ételre. Gyorsan átkavarjuk, s amint kezd dermedni már el is készült. Tetejét egy kis fűszerpaprikával megszórhatjuk, már a színhatás, látvány kedvéért is, de még az ízének is jót tesz.