Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Vega receptek – zöldségleves

Minden zöldséget bele!

Ha valami vega, akkor az embernek egyből a zöldség ugrik be. És hogyha valami vega zöldségleves, akkor az a világ legtermészetesebb dolga lehet.
Nos, ez a bizonyos zöldségleves olyan „mindent bele”-fajta. Az alapvető zöldségféléket szinte mind tartalmazza több-kevesebb mennyiségben.

Valójában ez a leves olyan, mint egy iránymutatás. Jelzi, hogy nem kell félni az ízek párosításától – még akkor sem, ha azok nem megszokottak. Egy kis ilyen fűszer, egy kis olyan, és csak jól jöhetünk ki belőle.

Ha kimegyünk a piacra, vagy a kertbe, ebből is veszünk kicsit, abból is, mindenből csak egy cseppet, a sok-sok íz pedig majd szépen kiegészíti egymást.

Egy biztos – ez a leves egy kipróbált recept, de hasonló összeállításokkal nyugodtan kísérletezhetünk. Ha szokatlan íz kerül az ételbe, még érdekesebb lesz.

Mit kell venni ehhez a vega zöldségleveshez?

Hozzávalók
1/2 kg burgonya
1 kis karfiol rózsáira bontva
egy maréknyi zöldborsó tisztítva
szintén egy maréknyi zöldbab tisztítva, darabolva
2 átlagoska paradicsom
1 petrezselyemgyökér
2 sárgarépa
egy kis maréknyi spenót
kis darab zeller
kis karalábé
1 póréhagyma

bors
2 evőkanálnyi vaj vagy olaj
4 evőkanálnyi tejföl
kapor, vagy babérlevél ízlés szerint (egyiktől savanykás lesz levesünk, másiktól pikáns)
petrezselyemzöld apróra vágva a végén – tetejére

A vega zöldségleves főzési módja mi?

A zöldségeket – sárgarépa, zeller, petrezselyem, póréhagyma – megtisztítjuk, megmossuk, kockázzuk, karikára vágjuk.
Egy serpenyőben vajon, vagy olajon megpároljuk – pici vizet is adva hozzá.
Megtisztítjuk a burgonyát, kockázzuk, megtisztítjuk a babot is, daraboljuk, kifejtjük a borsót – kivétel ha igazi cukorborsó, hisz az héjával együtt fogyasztható.
A spenótot megmossuk, megtisztítjuk, apróra vágjuk, és rózsáira szedjük mosás után a karfiolt. Ezeket mind felrakjuk főni annyi vízzel, hogy elég leve legyen. Fedő alatt főzzük lassan, sózzuk, borsozzuk – hozzá adjuk a babérlevelet, vagy a kaporlevelet.
Addig főzzük, míg jó puha lesz – nagyjából fél óra. Ha elkészült félrehúzzuk, s most a végén keverünk bele fejfelt – hőkiegyenlítéssel. ( Egy tálkába a kikevert tejfölhöz kanalazunk levest, azzal összekeverjük, majd ezt az elegyet adjuk a többihez szintén kevergetés mellett)
Tetejére petrezselyemzöldet a legjobb.
Ez a vega zöldségleves különlegessége miatt mindenképp az asztal üde színfoltja lehet.

Ha más vega receptet is szívesen olvasnál itt egy lehetőség – nézd meg cikkünk ebben a témában – Vega receptek – paradicsomleves.

Fotó: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük