Vega receptek – töltött gomba

A vega töltött gomba egy igazi kulináris élvezet.

Juhtúrós csoda

A vega töltött gomba recept ismét egy olyan főétel ötlet, ami nem csak vegáknak lehet szimpatikus.
Gomba, tejföl, egy kis sajt ízkavalkád – no meg a mellette sülő tejfölös, sajtos gomba….

Egy biztos: a legjobb hozzá a csiperkegomba, abból is a tölteni való, közepesen méretes. Hogy játsszunk az ízekkel nem csak a fő alapanyagra, meg a juhtúróra hagyatkozunk, hanem egy kis csavarral pirított hagyma alapot is adunk.


No és ha már bekerül a finomság a sütőbe, akkor miért ne menne be vele egyben a köret is?


Egy gond van, a krumpli később puhul, mint a gombánk, ezért sütés előtt a burgonyán egy parányit párolunk. Így biztos, hogy a célvonalat egyszerre érik el.
S hogy ne legyen túl unalmas a krumplinak a tepsiben egyedül köretnél közé keverünk egy picurka fej karfiolt is – szintén párolva.

Ez a vega töltött gomba recept egész szimpatikusan hangzik, na de mit kell hozzá beszerezni?

Hozzávalók:

  • Egy tucat tölteni való csiperke gomba – tönkje eltávolítva
  • bors
  • 2 szép, nagy fej hagyma apróra vágva
  • 3 evőkanál olaj
  • 60 dkg krumpli megtisztítva, kockázva
  • kis fej karfiol rózsáira szedve
  • 10 dkg semleges ízű sajt a tetejére
  • egy maréknyi apróra vágott kapor
  • 2 dl tejföl
  • 1 gerezdnyi fokhagyma

Hogy készül a vega töltött gomba?

Első lépésként jön az előkészítés. A gombát alaposan megmossuk – nem hámozzuk, mert értékes tápanyagokat veszítenénk, kivesszük a tönköt, nagyon apróra vágjuk, félrerakjuk.


2 fej hagymát fele olajon megpirítunk, sózunk (óvatosan, mert a juhtúró nagyon sós) borsozunk (ezt kifejezetten bátran). Ha elkészült – ezt is félrehúzzuk.
A juhtúrót alaposan összetörjük, megmossuk, és apróra vágjuk a kaprot, no meg a megtisztított fokhagymát, és ezeket belekeverjük a túróba.
A 10 dkg sajtot megreszeljük, tejfölt felkavarjuk.


Most elővesszük a gombafejeket, no meg a pirított-fűszeres gombát. Mindegyik fej aljába egy vékony réteg pirított hagymát rakunk, arra megy a juhtúró. Legegyszerűbb, ha először kezünkkel nagyjából akkora gombóckákat formálunk, mint a gomba belseje, belerakjuk, utána már csak a szélére kell simítgatnunk.
Így járunk el minden gombafejjel.


A krumplit már előre megtisztítottuk, kockáztuk, és félig megpároltuk (már a villa belemegy, de még harsog) ezeket főzéskor sóztuk.


Előveszünk egy hőálló tálat, és alulra lerakjuk a krumplit, közé szórva a maradék pirított hagymát, rá rakjuk elszórtam a párolt karfiolt, s ezek tetejére, inkább közé állítjuk a töltött gombafejeket.


Megcsöpögtetjük a tetejüket tejföllel – mehet a krumplira is, és az egészet átszórjuk reszelt sajttal. Rácsurgatjuk a maradék – nagyjából egy kanálnyi olajat.
Forró sütőbe rakva nagyjából 20-30 perc alatt elkészül.


Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkba, akkor az első tíz percben fólia alatt sütjük.


Akkor kész, mikor a juhtúró olvad, a sajt pedig pirulni kezd. És persze a krumpli és karfiol is fantasztikus illatokat áraszt.

Tálaláskor a gombafejekre egy szál snidlinget fektetünk.

Fotó: Pixabay