
Télen-nyáron-mindenkor.
Vannak olyan zöldségfélék, aminek hallatán azonnal kategorizáljuk az ételt, nyári, avagy téli eledel. Ilyen a vega tejszínes sütőtökleves is. Sütőtök – télen sütjük, akkor a levese is csak téli lehet.
Hát nem.
Akár a recept szerint elkészítve, akár egy kis citromlével megbolondítva nyáron is örömmel fogyasztható. Citromosan pedig a meleg időben is eteti magát.
Inkább az alapanyaggal lehet probléma, hisz nyáron ritkábban jutunk hozzá sütőtökhöz, de erre is van már egy csel – nyár közepétől a piacokon kapható a kanadai sütőtök, ami tökéletesen megfelel erre a célra.
Hasonlít a mi lopótökünkhöz, csak kicsit molettebb kivitelben. Héja ennek is elég kemény, érdemes élesebb késsel hozzálátni a darabolásához. De ha ezt előkészítettük, akkor a többi már gyerekjáték.
Mit kell vennem a vega tejszínes sütőtökleves főzőséhez?
Mondom is – hozzávalók:
- 1/2 kg tisztított sütőtök
- 3 evőkanál étolaj, vagy oliva
- só ízlés szerint
- bors egy jó késhegynyi
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- kis fej hagyma apróra vágva
- maroknyi petrezselyemzöld
- 2 dl főzőtejszín
- és ha citromosan készítjük, akkor 1 kis citrom
Vega tejszínes sütőtökleves hogy készül?
A hagymát szépen megtisztítjuk, és egy kis olajon megpároljuk. A megtisztított sütőtököt felkockázzuk, majd a már „megpirult” hagymára rakjuk, és néhány percig pirítjuk állandóan kevergetve.
Jöhet a fűszerezés, s ekkor rakjuk bele az apróra vágott, vagy nyomott fokhagymát is.
Felengedjük 4 pohár vízzel, s forrástól takarékon főzzük fedő alatt.
Ha már puha, akkor lehúzzuk a tűzről, és átturmixoljuk az egészet.
Amennyiben már csak langyos, akkor hozzákeverjük a tejszínt is.
Megmosunk egy maréknyi petrezselyemzöldet, s felaprózzuk – ezt szórjuk majd a tökleves tetejére.
Finom hozzá az olajon pirított zsemlekocka. Óvatosan kell pirítani – nehogy megégjen.
Ha igazán különlegest ízt szeretnénk elérni, akkor ki kell próbálni néhány csepp citrommal megbolondítani.
A vega tejszínes sütőtökleves – krémleves kategóriába tartozik, de a citrom ízesítés különlegesen pikánssá teszi.
Fotó: Pixabay