Vega receptek – tejszínes sütőtökleves

A vega tejszínes sütőtökleves kiváló előétel az év minden napjára.

Télen-nyáron-mindenkor.

Vannak olyan zöldségfélék, aminek hallatán azonnal kategorizáljuk az ételt, nyári, avagy téli eledel. Ilyen a vega tejszínes sütőtökleves is. Sütőtök – télen sütjük, akkor a levese is csak téli lehet.


Hát nem.


Akár a recept szerint elkészítve, akár egy kis citromlével megbolondítva nyáron is örömmel fogyasztható. Citromosan pedig a meleg időben is eteti magát.

Inkább az alapanyaggal lehet probléma, hisz nyáron ritkábban jutunk hozzá sütőtökhöz, de erre is van már egy csel – nyár közepétől a piacokon kapható a kanadai sütőtök, ami tökéletesen megfelel erre a célra.

Hasonlít a mi lopótökünkhöz, csak kicsit molettebb kivitelben. Héja ennek is elég kemény, érdemes élesebb késsel hozzálátni a darabolásához. De ha ezt előkészítettük, akkor a többi már gyerekjáték.

Mit kell vennem a vega tejszínes sütőtökleves főzőséhez?

Mondom is – hozzávalók:

  • 1/2 kg tisztított sütőtök
  • 3 evőkanál étolaj, vagy oliva
  • só ízlés szerint
  • bors egy jó késhegynyi
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • kis fej hagyma apróra vágva
  • maroknyi petrezselyemzöld
  • 2 dl főzőtejszín
  • és ha citromosan készítjük, akkor 1 kis citrom

Vega tejszínes sütőtökleves hogy készül?

A hagymát szépen megtisztítjuk, és egy kis olajon megpároljuk. A megtisztított sütőtököt felkockázzuk, majd a már „megpirult” hagymára rakjuk, és néhány percig pirítjuk állandóan kevergetve.


Jöhet a fűszerezés, s ekkor rakjuk bele az apróra vágott, vagy nyomott fokhagymát is.
Felengedjük 4 pohár vízzel, s forrástól takarékon főzzük fedő alatt.


Ha már puha, akkor lehúzzuk a tűzről, és átturmixoljuk az egészet.
Amennyiben már csak langyos, akkor hozzákeverjük a tejszínt is.


Megmosunk egy maréknyi petrezselyemzöldet, s felaprózzuk – ezt szórjuk majd a tökleves tetejére.
Finom hozzá az olajon pirított zsemlekocka. Óvatosan kell pirítani – nehogy megégjen.


Ha igazán különlegest ízt szeretnénk elérni, akkor ki kell próbálni néhány csepp citrommal megbolondítani.

A vega tejszínes sütőtökleves – krémleves kategóriába tartozik, de a citrom ízesítés különlegesen pikánssá teszi.

Fotó: Pixabay