Vega receptek – saláta leves

Vega salátaleves - egy különleges spenót-saláta ötvözet.

Krémleves a javából!

Ez a vega salátaleves valójában egy krémleves, és nem csak salátából készül. Van sóskás változata, ellenben a spenótos jobban illik a saláta ízéhez.


A régi időkben, amikor nem volt spenót, akkor salátából készítettek hasonló ízű főzeléket. Mivel a hagyományos spenótleves, főzelék ízét is főleg a fokhagyma adja meg, ezért nyilván ha egy semleges ízű salátát ugyanezzel a fűszerrel elkészítünk, akkor hasonló ízt kapunk.

Ez a leves is tartalmaz zöldségféléket leveles formában – petrezselyemzöldet, és snidlinget. Ha kedveljük őket, ezzel szórjuk meg a levest, no meg egy kis reszelt sajttal – az sosem árt.

Miből készül a vega saláta leves?

Hozzávalók:

  • 1 szép, nagy fej saláta
  • 1/4 kg spenót
  • 20 dkg burgonya
  • 2-3 gerezdnyi fokhagyma
  • 1 kanálnyi vaj, vagy olaj
  • só,
  • bors ízlés szerin
  • 2 dl tejföl
  • néhány szál petrezselyemzöld
  • és még pár szál metélőhagyma

És hogy készül a vega salátaleves?

A saláta leveleit először leszedjük, megmossuk, a levelek „vastag erét” kivágjuk, a penótot megmossuk, megtiszítjuk (lecsípjük a szárát). Kicsit állni hagyjuk, hogy a mosás során rákerült nedvesség lecsepegjen.


Ezután egy vágódeszkán az egészet apróra daraboljuk, és a vajon néhány perc alatt megpároljuk.


Míg párolódik fedő alatt a krumplikat megtisztítjuk, és felkockázzuk. Fűszerezzük, ami sózást-borsozást jelent, és a frissen tisztított fokhagymákat összetörve, vagy reszelve hozzáadjuk. Ezután folytatjuk a levelek párolását még legalább negyedórát.


Ha idáig eljutottunk letesszük hűlni. Ha már nem forró, akkor a tejfölt beleöntjük, majd összemixeljük az egészet. Ha szép sima – visszarakjuk kicsit a tűzre, és egyet rottyantunk rajta.

Fogyasztáskor tetejére felaprított petrezselyemzöldet, és metélőhagymát szórunk, no meg egy kis reszelt sajtot – ha szeretjük, és ha élünk vele.

Sokan idegenkednek mind a salátától, mind a spenóttól. Esélyesen mindkettőnél a szín az ok… Vega salátalevle? ….Érdemes először megkóstolni, s utána véleményt mondani.

Fotó: Pixabay