
Krémleves a javából!
Ez a vega salátaleves valójában egy krémleves, és nem csak salátából készül. Van sóskás változata, ellenben a spenótos jobban illik a saláta ízéhez.
A régi időkben, amikor nem volt spenót, akkor salátából készítettek hasonló ízű főzeléket. Mivel a hagyományos spenótleves, főzelék ízét is főleg a fokhagyma adja meg, ezért nyilván ha egy semleges ízű salátát ugyanezzel a fűszerrel elkészítünk, akkor hasonló ízt kapunk.
Ez a leves is tartalmaz zöldségféléket leveles formában – petrezselyemzöldet, és snidlinget. Ha kedveljük őket, ezzel szórjuk meg a levest, no meg egy kis reszelt sajttal – az sosem árt.
Miből készül a vega saláta leves?
Hozzávalók:
- 1 szép, nagy fej saláta
- 1/4 kg spenót
- 20 dkg burgonya
- 2-3 gerezdnyi fokhagyma
- 1 kanálnyi vaj, vagy olaj
- só,
- bors ízlés szerin
- 2 dl tejföl
- néhány szál petrezselyemzöld
- és még pár szál metélőhagyma
És hogy készül a vega salátaleves?
A saláta leveleit először leszedjük, megmossuk, a levelek „vastag erét” kivágjuk, a penótot megmossuk, megtiszítjuk (lecsípjük a szárát). Kicsit állni hagyjuk, hogy a mosás során rákerült nedvesség lecsepegjen.
Ezután egy vágódeszkán az egészet apróra daraboljuk, és a vajon néhány perc alatt megpároljuk.
Míg párolódik fedő alatt a krumplikat megtisztítjuk, és felkockázzuk. Fűszerezzük, ami sózást-borsozást jelent, és a frissen tisztított fokhagymákat összetörve, vagy reszelve hozzáadjuk. Ezután folytatjuk a levelek párolását még legalább negyedórát.
Ha idáig eljutottunk letesszük hűlni. Ha már nem forró, akkor a tejfölt beleöntjük, majd összemixeljük az egészet. Ha szép sima – visszarakjuk kicsit a tűzre, és egyet rottyantunk rajta.
Fogyasztáskor tetejére felaprított petrezselyemzöldet, és metélőhagymát szórunk, no meg egy kis reszelt sajtot – ha szeretjük, és ha élünk vele.
Sokan idegenkednek mind a salátától, mind a spenóttól. Esélyesen mindkettőnél a szín az ok… Vega salátalevle? ….Érdemes először megkóstolni, s utána véleményt mondani.
Fotó: Pixabay