
Egészséges, tápláló és finom.
A vega sajtos karfiol – nagyon finom zöldségétel harmonikus ízekkel. Bár a karfiol rendkívül alacsony kalóriatartalmú, a tejföl, a tojás, a sajt – és köretként a zöldséges rizs összességében mégis elég energiát biztosít.
Viszonylag hamar össze is dobható – ha nem számoljuk a sütőben, vagy a tűzhelyen eltöltött időt – amikor persze más tevékenységet is végezhetünk.
Most épp itt a karfiol idénye, bár már jó ideje minden évszakban kapható mindenféle zöldség, legfeljebb kisebb mennyiségben.
Ehhez az ételhez vegyünk két közepes, vagy egy szép nagy karfiolt, hisz legalább egy kistepsit végig kell raknunk vele.
Sajtból az ementáli jellegű, ami kifejezetten kellemes ízt ad.
Van aki füstölt sajttal készíti, úgy is finom – de kicsit elnyomja a füstölt íz a karfiol üde ízét.
A tepsibe a karfiol alá lehet szórni kis zsemlemorzsát is. Lepirulva nagyon kellemes ízélményt ad.
Nézzük, hogy a vega sajtos karfiol milyen alapanyagokból készül!
Hozzávalók:
- Egy nagy, vagy két közepes karfiol
- 4-5 dl tejföl
- 15 dkg sajt
- 2 tojás
- 2-3 evőkanálnyi olaj
- só
- bors
Hogy készül a vega sajtos karfiol?
Először is tisztítsuk meg a karfiolt és szedjük rózsáira. Rakjuk egy tálba, és sózzuk be, kicsit kavarjuk össze, és várjunk egy félórát.
A sós karfiolt tegyük egy fazékba kevés vízzel, s lefedve pároljuk meg.
Amikor elkészült, majdnem teljesen puha – leszedjük, s egy tűzálló tálat, vagy tepsit megkenünk olajjal.
A karfiolokat szépen lerakjuk benne, majd a tejfölt a két tojással, kis sóval, borssal kikeverjük, s leöntjük az egészet.
A sajtot kis lyukú reszelőn lereszeljük, és végig szórjuk az egészet.
Pár csepp olajat csurgatunk rajta végig, majd forró sütőbe téve szép pirosasra sütjük.
Legfinomabb zöldséges rizzsel – vagy: ahogy tetszik. 🙂
A vega sajtos karfiol nagyon eteti magát – érdemes belőle emberes adagot készíteni.
Fotó: Pixabay