Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Vega receptek – paradicsomleves

Se nem magyaros, se nem olaszos – egyszerűen finom.

Ha paradicsomlevesről beszélünk, akkor lelki szemeink előtt megjelenik a magyaros édes savanyú, meg az olaszos majoránnás-bazsalikomos leves – csakhogy ez az vega paradicsomleves teljesen más.
Levesnek leves, de semmi a rég bevált receptekből.

Olyannyira semmi, hogy ízesítésül lényegében zöldséget használunk. Pontosabban a zöldség ízesíti a paradicsomlét, a paradicsom pedig átadja zamatait a zöldségeknek.
És jön még hozzá a csavar – egy kis túró, meg reszelt sajt belemorzsolva, no meg tetejére egy parányi tejszín.

És…. még nincs vége: reszelt sajttal készült galuska – tartalmasabbá téve….

A vega paradicsomleves milyen alapanyagot igényel?

Hozzávalók
2 szál átlagos sárgarépa
1 szál közepes petrezselyemgyökér
1 evőkanálnyi oliva, vagy étolaj
7-8 dkg paradicsomlé
1,5 evőkanálnyi liszt

galuskához
2,5 evőkanálnyi liszt
1 kicsi tojás
pici só
pici bors
5 dkg reszelt sajt

2-3 dkg túró
néhány deka reszelt sajt
1,5 dl tejszín a tetejére

Hogy készül a vega paradicsomleves?

A sárgarépát és a petrezselymet megmossuk, megtisztítjuk, és nagyon apró kockára vágjuk, de akár le is reszelhetjük.
Ha ezzel megvagyunk, akkor egy edénybe olajat teszünk, felforrósítjuk és a reszelt, vagy vágott zöldségeket megpirítjuk. Ha picit változott a színe – nem kell sárgulnia – akkor rászórunk egy evőkanálnyi lisztet, és egy picit kavargatva még pirítjuk. Ha már szép egyenletes, akkor feleresztjük a paradicsomlével, amihez adunk 1 dl vizet is.
Felforraljuk, utána akár le is szűrhetnénk, de érdemesebb mindennel együtt fogyasztani, hisz a rostok értékesek.
Ha szűrjük, akkor utána visszarakjuk a tűzre és sajtgombócot főzünk bele. Ezek persze nem gombócok, hanem a kikevert tésztát kiskanállal beleszaggatjuk a fővő levesbe. Egyet forr, és elzárhatjuk.
Ha nem szűrjük le, akkor amint a paradicsomlevet ráöntöttük a zöldségre és az felforrt – akkor szaggatjuk bele a kis galuskákat.

Tálaláskor a túrót és a sajtot belekeverjük, a tetejére pedig kis tejszínt csurgatunk.

Ha tetszett a vega paradicsomleves recept, és szívesen olvasnál más hasonló írást is, akkor szeretettel ajánlom számodra a Vega receptek – tejszínes sütőtökleves c. írásunkat!

Fotó: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük