2024-07-12

Vega receptek – paradicsomleves

Vega paradicsomleves sajtgaluskákkal - igazán finom!

Se nem magyaros, se nem olaszos – egyszerűen finom.

Ha paradicsomlevesről beszélünk, akkor lelki szemeink előtt megjelenik a magyaros édes savanyú, meg az olaszos majoránnás-bazsalikomos leves – csakhogy ez az vega paradicsomleves teljesen más.


Levesnek leves, de semmi a rég bevált receptekből.

Olyannyira semmi, hogy ízesítésül lényegében zöldséget használunk. Pontosabban a zöldség ízesíti a paradicsomlét, a paradicsom pedig átadja zamatait a zöldségeknek.


És jön még hozzá a csavar – egy kis túró, meg reszelt sajt belemorzsolva, no meg tetejére egy parányi tejszín.

És…. még nincs vége: reszelt sajttal készült galuska – tartalmasabbá téve….

A vega paradicsomleves milyen alapanyagot igényel?

Hozzávalók:

  • 2 szál átlagos sárgarépa
  • 1 szál közepes petrezselyemgyökér
  • 1 evőkanálnyi oliva, vagy étolaj
  • 7-8 dkg paradicsomlé
  • 1,5 evőkanálnyi liszt
  • galuskához
  • 2,5 evőkanálnyi liszt
  • 1 kicsi tojás
  • pici só
  • pici bors
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 2-3 dkg túró
  • néhány deka reszelt sajt
  • 1,5 dl tejszín a tetejére

Hogy készül a vega paradicsomleves?

A sárgarépát és a petrezselymet megmossuk, megtisztítjuk, és nagyon apró kockára vágjuk, de akár le is reszelhetjük.


Ha ezzel megvagyunk, akkor egy edénybe olajat teszünk, felforrósítjuk és a reszelt, vagy vágott zöldségeket megpirítjuk. Ha picit változott a színe – nem kell sárgulnia – akkor rászórunk egy evőkanálnyi lisztet, és egy picit kavargatva még pirítjuk.

Ha már szép egyenletes, akkor feleresztjük a paradicsomlével, amihez adunk 1 dl vizet is.


Felforraljuk, utána akár le is szűrhetnénk, de érdemesebb mindennel együtt fogyasztani, hisz a rostok értékesek

.
Ha szűrjük, akkor utána visszarakjuk a tűzre és sajtgombócot főzünk bele. Ezek persze nem gombócok, hanem a kikevert tésztát kiskanállal beleszaggatjuk a fővő levesbe. Egyet forr, és elzárhatjuk.


Ha nem szűrjük le, akkor amint a paradicsomlevet ráöntöttük a zöldségre és az felforrt – akkor szaggatjuk bele a kis galuskákat.

Tálaláskor a túrót és a sajtot belekeverjük, a tetejére pedig kis tejszínt csurgatunk.

Fotó: Pixabay