
Se nem magyaros, se nem olaszos – egyszerűen finom.
Ha paradicsomlevesről beszélünk, akkor lelki szemeink előtt megjelenik a magyaros édes savanyú, meg az olaszos majoránnás-bazsalikomos leves – csakhogy ez az vega paradicsomleves teljesen más.
Levesnek leves, de semmi a rég bevált receptekből.
Olyannyira semmi, hogy ízesítésül lényegében zöldséget használunk. Pontosabban a zöldség ízesíti a paradicsomlét, a paradicsom pedig átadja zamatait a zöldségeknek.
És jön még hozzá a csavar – egy kis túró, meg reszelt sajt belemorzsolva, no meg tetejére egy parányi tejszín.
És…. még nincs vége: reszelt sajttal készült galuska – tartalmasabbá téve….
A vega paradicsomleves milyen alapanyagot igényel?
Hozzávalók:
- 2 szál átlagos sárgarépa
- 1 szál közepes petrezselyemgyökér
- 1 evőkanálnyi oliva, vagy étolaj
- 7-8 dkg paradicsomlé
- 1,5 evőkanálnyi liszt
- galuskához
- 2,5 evőkanálnyi liszt
- 1 kicsi tojás
- pici só
- pici bors
- 5 dkg reszelt sajt
- 2-3 dkg túró
- néhány deka reszelt sajt
- 1,5 dl tejszín a tetejére
Hogy készül a vega paradicsomleves?
A sárgarépát és a petrezselymet megmossuk, megtisztítjuk, és nagyon apró kockára vágjuk, de akár le is reszelhetjük.
Ha ezzel megvagyunk, akkor egy edénybe olajat teszünk, felforrósítjuk és a reszelt, vagy vágott zöldségeket megpirítjuk. Ha picit változott a színe – nem kell sárgulnia – akkor rászórunk egy evőkanálnyi lisztet, és egy picit kavargatva még pirítjuk.
Ha már szép egyenletes, akkor feleresztjük a paradicsomlével, amihez adunk 1 dl vizet is.
Felforraljuk, utána akár le is szűrhetnénk, de érdemesebb mindennel együtt fogyasztani, hisz a rostok értékesek
.
Ha szűrjük, akkor utána visszarakjuk a tűzre és sajtgombócot főzünk bele. Ezek persze nem gombócok, hanem a kikevert tésztát kiskanállal beleszaggatjuk a fővő levesbe. Egyet forr, és elzárhatjuk.
Ha nem szűrjük le, akkor amint a paradicsomlevet ráöntöttük a zöldségre és az felforrt – akkor szaggatjuk bele a kis galuskákat.
Tálaláskor a túrót és a sajtot belekeverjük, a tetejére pedig kis tejszínt csurgatunk.
Fotó: Pixabay