Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Vega recept – málnaleves

Készíthető eperrel is, no meg szederrel…

A vega málnaleves igazából nagyon hasonlatos egy átlagos gyümölcsleveshez. Hisz hogy lehetne ezt nem vega módjára elkészíteni?

Ha nincs gyerkőc a társaságban, akkor nyakon lehet önteni néhány deci édes fehérborral, esetleg finom vörösborral.
De ha gyerek is eszik belőle, akkor nyilvánvalóan ilyesmivel nem élünk.
És ha nyáron készítjük, akkor úgy általánosságban a bort hagyjuk ki.

Manapság a málna sajnos elég drága, ha van valakinek folyton termő epre, vagy rakott be a fagyóba belőle – akkor abból összehozható. Mifelénk most a málna 4-5000 Ft-ért kapható, de ennyiért egy könnyű levest főzni kicsit elgondolkodtató, pedig málnából az igazi.

De mi az, ami feltétlenül szükséges a vega málnaleves elkészítéséhez

Hozzávalók:
fél kg málna vagy eper, esetleg szeder
8 dl tej
3-4 evőkanálnyi cukor
pici só
1 fahéjdarab, de megteszi az őrölt fajta is
tetejére egy kanálnyi krémtúró, vagy amennyit szeretnénk. 🙂
1 tojásnak a fehérje

Halljuk a vega gyümölcsleves főzésének módját!

A tejet egy alumínium lábasban felforraljuk 2-3 evőkanál cukorral, a sóval, és a fahéjjal.
A cukrot mézzel is helyettesíthetjük – bár ettől még a szénhidrát tartalma adott.
Közben a maradék cukorból és az 1 tojásfehérjéből kemény habot verünk, és a cukros-fahéjas tejbe szaggatva szépen kifőzzük – mint a madártejhez valót. Mind a két oldalát érje a forró tej, 1-2 percig főzzük oldalanként.
Ha elkészültek, akkor kiszedjük, és egy szűrőben nagyjából lecsepegtetjük.
A felforralt tejet hideg vízre tesszük, és kihűtjük, majd a málnát belerakjuk, és jól átmixeljük. Ha netán borral készítenénk, ekkor jön el adagolásának ideje. Nem kell hozzá, csak egy pohárnyi – túlzásba fölösleges esni.
Ezt a levest fogyasztásig hűtjük – már csak ezért is logikus, hogy inkább nyáron fogyasztjuk, bár a jó meleg lakásban télen sem megvetendő egy hideg, gyümölcsös finomság.
A leveseket fogyasztás előtt kiadagoljuk, s minden egyes adag tetejére néhány málnaszemet rakunk, mellé egy kanál krémtúrót a vaníliás fajtából, a málna másik oldalára pedig a kifőtt habgaluskát.
Ez a vega málnaleves az egész család kedvence lesz.

Ha érdekel más vegy gyümölcsleves is, ajánlom számodra a Vega receptek – gyümölcsleves c. bejegyzésünket!

Fotó: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük