Vega recept – málnaleves

Vega málnaleves üdítően finom előétel, nagy melegben hidegen tökéletes!

Készíthető eperrel is, no meg szederrel…

A vega málnaleves igazából nagyon hasonlatos egy átlagos gyümölcsleveshez. Hisz hogy lehetne ezt nem vega módjára elkészíteni?

Ha nincs gyerkőc a társaságban, akkor nyakon lehet önteni néhány deci édes fehérborral, esetleg finom vörösborral.
De ha gyerek is eszik belőle, akkor nyilvánvalóan ilyesmivel nem élünk.


És ha nyáron készítjük, akkor úgy általánosságban a bort hagyjuk ki.

Manapság a málna sajnos elég drága, ha van valakinek folyton termő epre, vagy rakott be a fagyóba belőle – akkor abból összehozható. Mifelénk most a málna 4-5000 Ft-ért kapható, de ennyiért egy könnyű levest főzni kicsit elgondolkodtató, pedig málnából az igazi.

De mi az, ami feltétlenül szükséges a vega málnaleves elkészítéséhez

Hozzávalók:

  • fél kg málna vagy eper, esetleg szeder
  • 8 dl tej
  • 3-4 evőkanálnyi cukor
  • pici só
  • 1 fahéjdarab, de megteszi az őrölt fajta is
  • tetejére egy kanálnyi krémtúró, vagy amennyit szeretnénk. 🙂
  • 1 tojásnak a fehérje

Halljuk a vega gyümölcsleves főzésének módját!

A tejet egy alumínium lábasban felforraljuk 2-3 evőkanál cukorral, a sóval, és a fahéjjal.
A cukrot mézzel is helyettesíthetjük – bár ettől még a szénhidrát tartalma adott.


Közben a maradék cukorból és az 1 tojásfehérjéből kemény habot verünk, és a cukros-fahéjas tejbe szaggatva szépen kifőzzük – mint a madártejhez valót. Mind a két oldalát érje a forró tej, 1-2 percig főzzük oldalanként.


Ha elkészültek, akkor kiszedjük, és egy szűrőben nagyjából lecsepegtetjük.


A felforralt tejet hideg vízre tesszük, és kihűtjük, majd a málnát belerakjuk, és jól átmixeljük. Ha netán borral készítenénk, ekkor jön el adagolásának ideje. Nem kell hozzá, csak egy pohárnyi – túlzásba fölösleges esni.


Ezt a levest fogyasztásig hűtjük – már csak ezért is logikus, hogy inkább nyáron fogyasztjuk, bár a jó meleg lakásban télen sem megvetendő egy hideg, gyümölcsös finomság.

A leveseket fogyasztás előtt kiadagoljuk, s minden egyes adag tetejére néhány málnaszemet rakunk, mellé egy kanál krémtúrót a vaníliás fajtából, a málna másik oldalára pedig a kifőtt habgaluskát.
Ez a vega málnaleves az egész család kedvence lesz.

Fotó: Pixabay