
Más, mint a többi.
A vega, vegetáriánus receptek annyiban különböznek az általánosan megszokottól, hogy húst természetesen nem tartalmaznak, zsiradékot is csak növényi eredetűt, a zsír helyett esetleg még vajat használnak, de ők nem utasítják el általában a tojást és a tejtermékeket.
Szóval azért nincs olyan nehéz dolgunk. Mindenesetre – ha már vega – akkor megpróbálunk minél több zöldséget-gyümölcsöt bevinni az étrendbe.
Mi lehetne természetesebb, mint egy jó kis vega gyümölcsleves, melyet búzapehellyel, a zabpehellyel sűrítünk?
Azt hinni az ember, hogy a vegetáriánus életmód valami újsütetű hóbort, holott már a múlt század elején is sok-sok követője volt.
Megjelent számukra külön receptkönyv is, és sok újság, hírlap jelentetett meg számukra készült, egyedi ötleteket tartalmazó ételféleségeket.
Miből készül egy vega gyümölcsleves?
Hozzávalók:
- 1 kg vegyes gyümölcs, vagy fél kg nem túl száraz aszalvány
- 2-3 evőkanálnyi méz
- 1 citrom leve – ha bio, akkor mehet bele reszelve a héja is
- 1 mokkáskanálnyi őrölt fahéj, helyette lehet egész darabos, egy ujjbegynyi
- szegfűszeg is mehet bele ha szeretjük pár darab
- 1,5-2 liternyi víz
- 5 kanál búza, vagy zabpehely sűrítésként
- pici só
Hogy készül a vega gyümölcsleves?
A gyümölcsöket megmossuk, megtisztítjuk, ha aszaltak akkor felhasználás előtt 6-8 órával megmossuk, beáztatjuk.
Egy fazékban feltesszük a vizet főzni, majd mikor felforrt, beleszórjuk keverés mellett a búza-, vagy zabpelyhet.
Ezt nagyjából negyedórát főzzük, majd ha letelt az idő mehet bele a megmosott, feldarabolt gyümölcs. Megvárjuk ismét hogy forrjon – s 5-10 percig még a tűzön hagyjuk.
Ha letelt az idő oldalra húzzuk, és ekkor rakjuk bele a citromlével és citromhéjjal kikevert mézet – óvatosan kavargatva.
Valójában a vega gyümölcsleves mindenki számára fogyasztható akár húsevő egyébként, akár vegetáriánus.
Fotó: Pixabay