Retro csalánleves

régi csalánleves

Nagyon egészséges, és még nem is csípős 🙂

Akár vega csalánleves, akár átlagos – valahogy egy átlagembernek nem ugrik be hallatán, hogy ebből enni kéne, ki kéne próbálni. Pedig nem tudják mit szalasztanak.

Persze a csalán hallatán az ugrik be mindenkinek, hogy hányszor megcsípte már életében, és hát nem igazán jó dolog az, evés közben meg éppen nem.
Azt az apróságot hagyják ki a logikázás közben, hogy a csalánt nem nyersen fogyasztjuk, hanem főve. Úgy meg nincs csípés semmi….

Magát a levest fel lehet fogni úgy, mint egy átlagos zöldséglevest egy apró csavarral kiegészítve.
No igen….. az apró csavar az, hogy csalán is van benne.

Miből készül a vega csalánleves? Csak csalánból?

Hozzávalók:

  • fél kiló ifjonc csalánlevél (kisebb, és világosabb, mint az idősebb)
  • 2 erőleves, vagy húsleves kocka
  • 1-2 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyem gyökér
  • egy marék csicseriborsó konzerv
  • bors
  • 1,5 dl tejszín
  • 2 kis gerezd fokhagyma

Elkészítése:

  • Az a jó ha mi szedjük a csalánt, lehetőleg ne az út széléről, ne érje a kipufogó gáz.
  • Jó ha kesztyűvel szedjük, de ha nincs rá mód mert hirtelenjében találtunk egy csalánmezőt az kifejezetten üdvözítő megoldás, ha a levelek alá nyúlva a szárat tépjük meg. Lehetőleg minél kevesebbet érjünk a levélhez.
  • A leszedett csalánt aztán néhány órán keresztül lerakjuk állni, ezalatt ha csípős is volt az tovatűnik.
  • Átmossuk gyorsan, elég neki normál esetben egy öblítés, majd lábasba rakjuk, amiben előtte a megtisztított sárgarépát és petrezselymet karikára vágottan megpároltuk, és felengedjük 1 liternyi vízzel.
  • Rádobjuk a leveskockákat, és az áttört fokhagymát is, no meg egy kis borsot.
  • Ekkor adjuk hozzá a megmosott, tisztított és apróra darabolt krumplit is, az egészet összeforraljuk, majd utána lefedjük fedővel, és takarékon pároljuk nagyjából félórát.
  • Utána lerakjuk hűlni, ha szeretjük – majd a tejszínnel felkavarjuk. De anélkül is jó.
  • Tetejére egy kis csicseriborsó kívánkozik.
  • A vega csalánleves olyan, mint a „kőleves”. Nevében kicsit ijesztő, de a tartalma szinte a teljesen megszokott.

Ha elnyerte tetszésedet ez a recept, és szívesen olvasnál hasonlót itt van például a Vega receptek – zöldségleves c. bejegyzésünk. Remélem elnyeri tetszésed.

Fotó: Pixabay