
Könnyű és tartalmas.
A céklát legtöbben savanyúságként fogyasztják. A vega céklasaláta megmutatja, hogy lehet más elkészítési módja is. Ráadásul tökéletesen élvezhető minden halandó számára.
Van amit nyersen tartalmaz – az ízhatás kedvéért – és van amit megfőzünk, például keményítő tartalma miatt.
És bizony tartalmaz állati fehérjét is, nem is egyet – szóval egyáltalán nem lehet azt mondani, hogy nyúl eledel…. mint ahogy sokan a vega receptek hallatán összekacsintva viccelődnek.
A vega céklasaláta receptjét eredetileg egy régi szakácskönyvben láttam ukrán salátaként – finom volt, jó volt, jópofa, de valahogy többre vágytunk.
Egy kicsit hozzányúltunk a recepthez, mára teljesen kicserélődött – tartalmasabbá vált. Nálunk ez is fontos szempont.
És nem csak az összetételnél változtattunk, hanem az elegyen is. Mi nem keverjük, hanem rétegezzük. Ennek szempontja pedig az, hogy melyik az a zöldségféle, amelyik ízét szinte minden társában érezni akarom.
És még egy pici különbség, hogy egy réteg apró sovány sajtkocka is kerül bele, no meg a tetejét meghintjük egy apróra vágott keménytojással adagonként.
Így nem érheti panasz a ház elejét, van állati fehérje is benne bőven. Pepitában. 🙂
Miből készül a vega céklasaláta?
Hozzávalók:
- Néhány átlagos krumpli
- Nagyjából azonos mennyiségű krumpli
- Ugyanannyi átlagos szál sárgarépa
- Metélőhagyma ízlés szerint
- 10-20 dkg apró savanyú káposzta
- ízlés szerint fehér bors (bátran)
- picurka szerecsendió reszelve
- 2 evőkanálnyi oliva olaj
- 15 dkg sovány sajt apró kockára vágva
- 3 db tojás keményre főzve
Hogy lesz ebből vega céklasaláta?
Könnyen és gyorsan…
A krumplikat megfőzzük héjában, és egy másik kis lábasban a céklát is. Mindkettő vizébe tegyünk egy parányi sót is.
Ha megfőttek megtisztítjuk őket, a krumplit kockára, a céklát vékonyra vágjuk. Ez utóbbit elég félpuhára, saláta alapanyagra párolni.
Megfőzzük a tojásokat, majd apró kockára vágjuk (lehet tojásvágóval is).
Külön felvágjuk a sajtot apró kockákra – ez megy majd a tetejére.
A metélőhagymát megmossuk, felaprózzuk. Elég centis darabokra.
Savanyúkáposztát alaposan kinyomkodjuk, majd egy tálka aljára rakjuk (arányosan). Mindegyik réteget megszórjunk leheletnyi fehérborssal, s rácsöpögtetünk mákszemnyi olajat. A káposztára jön a krumplikocka, majd az apróra vágott sajt.
Erre érkezik a julienne-re vágott cékla, ami majd minden alatta lévő réteget átfest. Tetejét pedig megszórjuk a minden adaghoz járó apró tojással. Rá a pici bors, és olaj.
Ha nem rétegezve akarjuk, akkor nyugodtan átlazíthatjuk az egészet. Óvatosan bánva nem esnek szét, s úgy megy a tetejére a tojás.
A vega céklasaláta is egy olyan fogás, amit végtére is bárki elfogyaszthat. Ha nagyétkű, akkor akár turbózva….
Fotó: Pixabay