Vega receptek – Borsópörkölt

Vega borsópörkölt - finomság a hétköznapokra!

Finomság a hétköznapokra

A vega borsópörkölt olyan szinten ismert étel, hogy az emberek nagy része legalább már hallott róla.


Sok variációja nincs, pörköltöt sokféle módon nem készít az ember, egy-két dolgot lehet csak elhagyni, vagy hozzárakni.


Ez a variáció egy olyan recept, ami alapján nem csak borsót, hanem még jó pár zöldségfélét, vagy akár húsfélét is elkészíthetnénk – feltéve, ha nem utasítanánk el a húst.


Bár a borsóra úgy gondolunk, mint egy édeskés zöldségféle, ha belegondolunk – egész jól átveszi az ízeket, hisz amikor főzeléket főzünk belőle a sózás adja meg egyik vivő aromáját.


Vagyis nem kell tartani attól, hogy a pörköltalap íze nem fog érződni.
Nagyon is finom lesz a végeredmény, érdemes kipróbálni.


Köretként illik hozzá rizs, de főleg nokedli – ha valaki szereti.

Milyen hozzávalókat kell megvásárolnom a vega borsópörkölt főzéséhez?

Hozzávalók:

  • fél kiló zsenge borsó – lehet természetesen fagyasztott is
  • egy átlagos fej vöröshagyma
  • 2 kis zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma – ez elmaradhat
  • néhány szál petrezselyemzöld
  • só jó csipettel
  • bors – ahogy tetszik
  • olaj 2 evőkanálnyi

Hogy készül a vega borsópörkölt?

Nagyon-nagyon hasonlatos egy átlag pörkölthöz.
Megtisztítjuk a hagymát, apróra vágjuk, és az olajban megpirítjuk.


Míg a hagyma pirul megmossuk a paprikát, paradicsomot, kicsumázzuk, megtisztítjuk, és apróra daraboljuk.
Ha kész vagyunk – hozzáadjuk a hagymához. Mehet közé a tisztított, s leeszelt, vagy tört fokhagyma.


Ha kicsit párolódott együtt hozzáadjuk a zöldborsót, átkavarjuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk fűszerpaprikával, s ismét átkavarjuk.
Lefedjük fedővel, és takarékon főzzük. Pár percenként ránézünk, kavarunk rajta egyet, s ha igényel egy kis vizet, akkor pótoljuk.


Amint megpuhult – el is készült. Illetve annyi híja van, hogy mielőtt elzárnánk alatta a „tüzet” keverjük bele a megmosott, alaposan felaprózott petrezselyem zöldet.


Amennyiben tejfölösen készítjük, akkor a tejfölt kavarjuk ki liszttel, öntsünk hozzá egy cseppet a borsó levéből, kavarjuk meg, és ezt borítsuk a félrehúzott borsópörköltbe. Utána takarékon egyet buggyan és már kész is.

A vega borsópörkölt egy különlegesen finom főfogás lehet akár nokedlivel, akár normál, vagy barnarizzsel.

Fotó: Pixabay