
Zöldség a zöldségben
A vega húsfasírt azoknak, akik szívesen látják asztalukon a húshoz hasonló ételeket. Ez kinézetre nagyon hasonló az „igazi”-hoz, de semmi másból nem készül, egyedül zöldségfélékből, no meg az összeállításhoz szükséges élelmiszerekből.
Laktató, egészséges a bab miatt, és még egy kis állati fehérje is ott van a tojás és sajt képében.
Nem mindegy persze milyen babból készítjük, mert nem az igazi, ha a héja túl vastag – akkor nem árt áttörni. Ezért vásárláskor kifejezetten a vékony héjú fehéret keressük.
Ettől nem fogunk nagyon puffadni, ebből készítették anyáink-nagyanyáink a törtpaszulyt, ami amúgy tökéletes csemege vegáknak is. És még sokszor feltét sem volt rá, egy kis hagymát megpirították, paprikát dobtak rá, sózták-borsozták, s azt osztották szét a babbal teli tányérokra. S ugye milyen finom volt?
No de most nézzük meg, miből készül a vega babfasírt?
Hozzávalók:
- 1/2 kg szárazbab
- víz az áztatáshoz
- 1 liter víz az áztatáshoz
- só
- bors ízlés szerint
- 1 szép vöröshagyma aprózva
- 8-10 dkg zsemlemorzsa
- 1/4 kg spárgatök, vagy cukkíni
- 1-2 tojás
- víz az összeállításhoz, hisz a zsemlemorzsa száraz
- 2 db uborka felaprítva
- 1 szál sárgarépa lereszelve
- 10-15 dkg sajt apró kockára vágva, vagy reszelve
- ízesítésnek a végén morzsolt leveskocka
- 10 dkg barna rizs
- és olaj a sütéshezA
Az alapanyag már meg van, de még nem tudjuk, hogy készül a vega babfasírt?
Fontos, hogy a babot már előző nap este beáztassuk. Erre azért van szükség, hogy valóban jó puhára főzhessük.
Lényeges ezen kívül, hogy a bab főzésekor eleinte ne sózzunk, csak a legvégén, az utolsó pár percben, mikor már lényegében majdnem kész. Másképp nehezen puhul.
Kezdjük az előkészítéssel.
Megfőzzük a babot, majd leszűrjük, a legjobb mixelni. Ha vékony héjú a bab, akkor ez tökéletes megoldás.
Sárgarépát tisztítjuk, apróra reszeljük, ugyanígy járunk el a fokhagymával is.
A cukkínit tisztítjuk, apróra vágjuk, majd a sajtot is kis kockákra vágjuk, esetleg reszeljük.
Közben pedig a barnarizst megfőzzük.
A lemixelt babpürét összedolgozzuk az összes előkészített alapanyaggal, majd hozzáadunk annyi vizet, amennyit kíván, hogy fasírt állagú masszát kapjunk. Jó alaposan eldolgozzuk, hogy egyenlősödjön.
Letesszük pihenni egy időre, pihenés után gombócokat formálunk és olajban kisütjük őket. Ha azt akarjuk hogy jobban hasonlítson a húsos fasírtra, akkor forgassuk enyhén zsemlemorzsába a gombóckákat.
Ha nem akarunk játszadozni a sütésével, akkor akár rúdfasírtként is süthető.
Ekkor a tűzálló edényt beolajozzuk, vagy vajazzuk, és a rúddá formált alapanyagot belehelyezzük. Tetejét szintén olajozzuk – és forró sütőben készre sütjük.
Fotó: Pixabay