2024-02-22

Vargabéles – a régi, túrós sütemény

Hogy miért hívják vargabélesnek? El kell gondolkodni, mivel is foglalkozik a varga. Ez a szó finnugor eredetű, és a varr igének egy módosulása.  Aki pedig varga, az bőrökből általában cipőket, lábbeliket készít, nyilván varrva. 


Ahol pedig varrnak, ott bizony cérna is akad. S mivel ehhez a tésztához finommetélt kell, a tölteléke ezzel készül, – olyan, mint a cérnametélt – az elkészült tészta úgy néz ki, mintha cérnaszálak lógnának belőle, és a tölteléket  azok dúsítanák. 

A vargabéles hozzávalói:

  • 3 csomag réteslap
  • 1 kg zsíros, vagy félzsíros túró
  • 50 dkg vaj, vagy margarin
  • 40 dkg cukor
  • 1/2 kg finommetélt 
  • 10 db tojás
  • 1 egész citrom
  • 2 vaníliás cukor, ha lehet bourbon
  • 1 liter tejföl
  • 20 dkg mazsola

Elkészítése:

A finommetéltet megfőzzük, a vizet sózzuk kicsit hozzá, majd leszűrjük, öblítjük, lehűtjük. A túrót szitán áttörjük, vagy a mixerrel végigmegyünk rajta, hogy pépes legyen. 


A jó fele vajat a tojássárgával és a cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a túrót, és a tejfölt, a reszelt citromhéjat, mazsolát, és a vaníliás cukrokat, összekeverjük.


Beleadagoljuk a kifőtt tésztát, és azzal is egyenletesre dolgozzuk. Ha ez megvan, akkor a tojások fehérjét kemény habbá verjük, és lazán belekavarjuk a masszába. 


Egy közepes méretű tepsit kikenünk, nagyjából a fele réteslappal kibéleljük, és ezt olvasztott vajjal meglocsoljuk. Erre jön az összekevert, egyenletes massza szépen elsimítva, majd a maradék réteslap a tetejére. 


Meglocsoljuk olvasztott vajjal, és 180 fokos, előmelegített sütőben nagyjából félóra alatt pirosra sütjük. Tetejére szórhatunk porcukrot.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*