2024-02-22

Vajas tészta recept Nagyi idejéből

Régi vajas tészta recept

Vajas tésztát szinte minden élelmiszerboltban lehet kapni, általában úgy vagyunk vele, hogy nem érdemes vele bíbelődni – pedig hát a házi készítés lényegesen finomabb, és tudjuk is biztosan, hogy mit tartalmaz.

Ezért aztán jól jön háztartásonként egy-két vajas tészta recept.
Ez nevezetesen jó régi, úgyhogy ha vajat említünk, akkor az valóban vaj és nem margarint jelent. (persze elkészíthető margarinnal is…)

Néhány jótanács a vajas tészta készítéshez!

Hogy a vajas tésztát jól tudjuk kezelni, igen fontos, hogy minden hozzávaló jó hideg legyen. Ez esetben jobb, ha nem 30 fokos a konyha sem.
A vajastésztát mindig jó közepes hőfokú sütőben süssük, 180-200 fokon.


A tésztát kissé nyirkos konyharuhában kell hűtőben tartani.


A vajból, melyet hozzá használunk, lehetőleg a vizet és a savót ki kell nyomni, vagyis ne legyen írós vaj. (Ebből következik, hogy light margarin nem alkalmas hozzá)

Hogy készül ez a tésztaféle?

 1. Fél kiló vajat összegyúrunk 10 deka liszttel, azután tégla alakra formázzuk körülbelül két ujjnyi magasságban.
  A széleit simára levagdossuk és a vajat lisztet berakjuk a hűtőbe egy időre.
 2. 40 dkg lisztet egy tojássárgájával, egy evőkanálnyi ecettel, a levagdosott vajas liszttel, és egy kis vízzel összegyúrunk. A lényeg, hogy közepes keménységű tésztánk legyen. Nagyjából, mint a pogácsa tészta.
 3. Letakarva hűvös helyen körülbelül fél órát pihenni hagyjuk, majd egy lisztezett gyúródeszkán hosszúkásra kinyújtjuk.
 4. A közepére illesztjük a vajas lisztet, egymásra borítjuk a tészta négy sarkát, kinyújtjuk hosszában fél cm. vastagra. Az egyik végét a tészta feléig behajtjuk, majd a másik oldalát is, azután a kettőt egymásra hajtjuk.
 5. Most újból kinyújtjuk a tésztát hosszában olyan vastagra, mint előzőleg, aztán ugyanúgy megint hajtogatjuk. Ekkor tiszta konyharuhába csavarjuk, és a hűtőbe, vagy jó hideg helyre tesszük.
 6. Fél óra múlva megismételjük az egész procedúrát, majd ismét félórát pihenni hagyjuk hideg helyen, becsomagolva.
 7. Újra kinyújtjuk, aztán összehajtjuk. Lerakjuk ismét pihenni félórát, aztán lényegében jöhet a töltés, hisz a tészta összeállításával, előkészítésével megvagyunk.
 8. Töltés előtti kinyújtásnál különösen figyeljünk arra, hogy a tésztát minél kevesebb liszttel szórjuk meg, mert nem fog tapadni.
  Dolgozzunk gyorsan, hogy kezünkben ne melegedjen fel a tészta – ragadóssá válna.
 9. Készíthetünk belőle krémes lapot, de tölthetjük is millió formában lekvárral, túróval, szinte bármivel, de akár még pogácsát is készíthetünk belőle sajtot szórva rája.