Vajas pogácsa recept déditől

Vajas pogácsa dédi idejéből

Apai nagymamám imádott sütögetni, és nem csak imádott – tudott is. Édesanyjától tanulta, aki nagy családról gondoskodott, ráadásul kifőzdéjük is volt.

A vajas pogácsa alaprecept volt náluk. Sokszor elkészítette, merthogy mindenki szerette. Vendégségek alkalmával biztos, hogy az asztalon volt, és persze családi ünnepek alkalmával is.

Akkoriban a zsírosabb tésztákhoz sokszor adtak rumot – ha valaki idegenkedik tőle, nyugodtan elhagyhatja, ettől még a tésztából vajas pogácsa lesz biztosan. 🙂

A vajas pogácsa hozzávalói a következők –

  • 1/2 kg vaj
  • 1/2 kg liszt
  • 1 tojás sárgája
  • mokkáskanál cukor
  • ugyanannyi só
  • evőkanálnyi tejföl
  • teáskanálnyi rum
  • 1 tojás a kenéshez

A sütemény elkészítési módja a következő

  1. A vajat a liszttel, a tojás sárgájával, egy kis cukorral, sóval, picurka – egy lapos evőkanálnyi tejföllel, és egy kis kanálnyi rummal eldolgozunk, alaposan kigyúrjuk.
    Lisztezett deszkán elnyújtjuk, meghajtjuk, s lerakjuk kicsit pihenni, hűvös helyre.
  2. Elővesszük a tésztát, ismét kinyújtjuk, de csak ujjnyi vastagra, bekenjük tojás sárgájával – várunk kicsit, csak pár percet, majd beirdaljuk keresztbe.
  3. Most pedig szépen kiszaggatjuk kis pogácsaszaggatóval. Ügyesen alakítsuk úgy a tésztánkat a szaggató alá, hogy ne legyen kimaradó tészta.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és nagyjából 200 fokon sütjük úgy, hogy a teteje piros legyen.

Fotó: Pixabay