
Apai nagymamám imádott sütögetni, és nem csak imádott – tudott is. Édesanyjától tanulta, aki nagy családról gondoskodott, ráadásul kifőzdéjük is volt.
A vajas pogácsa alaprecept volt náluk. Sokszor elkészítette, merthogy mindenki szerette. Vendégségek alkalmával biztos, hogy az asztalon volt, és persze családi ünnepek alkalmával is.
Akkoriban a zsírosabb tésztákhoz sokszor adtak rumot – ha valaki idegenkedik tőle, nyugodtan elhagyhatja, ettől még a tésztából vajas pogácsa lesz biztosan. 🙂
A vajas pogácsa hozzávalói a következők –
- 1/2 kg vaj
- 1/2 kg liszt
- 1 tojás sárgája
- mokkáskanál cukor
- ugyanannyi só
- evőkanálnyi tejföl
- teáskanálnyi rum
- 1 tojás a kenéshez
A sütemény elkészítési módja a következő
- A vajat a liszttel, a tojás sárgájával, egy kis cukorral, sóval, picurka – egy lapos evőkanálnyi tejföllel, és egy kis kanálnyi rummal eldolgozunk, alaposan kigyúrjuk.
Lisztezett deszkán elnyújtjuk, meghajtjuk, s lerakjuk kicsit pihenni, hűvös helyre. - Elővesszük a tésztát, ismét kinyújtjuk, de csak ujjnyi vastagra, bekenjük tojás sárgájával – várunk kicsit, csak pár percet, majd beirdaljuk keresztbe.
- Most pedig szépen kiszaggatjuk kis pogácsaszaggatóval. Ügyesen alakítsuk úgy a tésztánkat a szaggató alá, hogy ne legyen kimaradó tészta.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és nagyjából 200 fokon sütjük úgy, hogy a teteje piros legyen.
Fotó: Pixabay