Vajas csodapogi recept

Vajas csodapogi recept

Hogy miért vajas csodapogi? Hát mert se nem élesztő, se nem sütőporos, hanem mindkettő.

Ezáltal puha is és omlós is. Sokan nem tudják, de vannak olyanok, akik a kalácstésztát is élesztővel és sütőporral készítik. Így omlós tészta jellegű lesz a pogácsánk.

Ha kedvünk van a végén szórhatjuk köménnyel, vagy sajttal, de ha kinyújtjuk – akkor stanglit is készíthetünk a tésztájából.

A kenésre használt tojásba paprikát téve, és jól elkavarva – úgy megsütve a stanglikat nagyon kellemes íze lesz a rudaknak. Sörkorcsolyának, borkorcsolyának is megteszi, ha a paprika nem édes, hanem enyhén csípős.

Vajas csodapogi hozzávalói a következők –

  • 50 dkg liszt
  • 35 dkg vaj, vagy ugyanannyi Rama margarin
  • 4 kávéskanál cukor (nem púposan)
  • 1 teáskanál só
  • fél csomag élesztő (2,5 dkg)
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 kis pohár tejföl
  • 2 tojásnak a sárgája
  • 1 tojásnak a sárgája a kenéshez

A pogácsa tésztáját a következő módon állítjuk össze –

  1. Az élesztőt a lisztbe belemorzsoljuk, rendesen eldolgozzuk benne, hogy ne látszódjék a lisztben, utána az élesztős liszttel szétmorzsoljuk a vajat.
  2. Csinálunk egy mélyedést a közepére, belerakjuk a sót, a cukrot, sütőport, a tejfölt, tojás sárgákat, először ezeket összekutyuljuk a mélyedésben, kezünkkel összedolgozzuk, utána pedig összegyúrjuk a liszttel.
  3. Egybegyúrjuk az egészet, ha még véletlenül ragad, akkor alálisztezve felszedjük a tésztával. Letesszük kicsit pihenni, nagyjából egy negyedórára.
    Utána kinyújtjuk a tésztát, kisodorjuk kb. 2 centi magasra, és lisztezett pogácsa szaggatóval szépen kiszaggatjuk.
  4. A sütőlapra, amiben kisütjük nem kell rakni sütőpapírt, se kikenni zsiradékkal, nem ragadhat le. Persze tilosnak, nem tilos…. 🙂
  5. Egymástól legalább fél pogácsányi távolságra rakjuk végig a tepsiben.
  6. Tetejét lekenjük tojással, bevagdaljuk. Ezt a műveletet akkor is elvégezhetjük, amikor kinyújtottuk a tésztát, csak akkor úgy szaggatjuk, hogy ne legyen tésztamaradék.
  7. Ha kedvünk van pici reszelt sajtot is rakhatunk a tetejére, de anélkül is nagyon kellemes ízű tészta.
  8. Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük, félóra alatt készül el. Persze pogácsa mérettől is függ.