Vajas csodapogi recept
Hogy miért vajas csodapogi? Hát mert se nem élesztő, se nem sütőporos, hanem mindkettő. Ezáltal puha is és omlós is. Sokan nem tudják, de vannak olyanok, akik a kalácstésztát is élesztővel és sütőporral készítik. Így omlós tészta jellegű lesz a pogácsánk.
Ha kedvünk van a végén szórhatjuk köménnyel, vagy sajttal, de ha kinyújtjuk – akkor stanglit is készíthetünk a tésztájából. A kenésre használt tojásba paprikát téve, és jól elkavarva – úgy megsütve a stanglikat nagyon kellemes íze lesz a rudaknak. Sörkorcsolyának, borkorcsolyának is megteszi, ha a paprika nem édes, hanem enyhén csípős.
Vajas csodapogi hozzávalói a következők –
50 dkg liszt
35 dkg vaj, vagy ugyanannyi Rama margarin
4 kávéskanál cukor (nem púposan)
1 teáskanál só
fél csomag élesztő (2,5 dkg)
1 kávéskanál sütőpor
1 kis pohár tejföl
2 tojásnak a sárgája
1 tojásnak a sárgája a kenéshez
A pogácsa tésztáját a következő módon állítjuk össze –
Az élesztőt a lisztbe belemorzsoljuk, rendesen eldolgozzuk benne, hogy ne látszódjék a lisztben, utána az élesztős liszttel szétmorzsoljuk a vajat. Csinálunk egy mélyedést a közepére, belerakjuk a sót, a cukrot, sütőport, a tejfölt, tojás sárgákat, először ezeket összekutyuljuk a mélyedésben, kezünkkel összedolgozzuk, utána pedig összegyúrjuk a liszttel. Egybegyúrjuk az egészet, ha még véletlenül ragad, akkor alálisztezve felszedjük a tésztával. Letesszük kicsit pihenni, nagyjából egy negyedórára.
Utána kinyújtjuk a tésztát, kisodorjuk kb. 2 centi magasra, és lisztezett pogácsa szaggatóval szépen kiszaggatjuk. A sütőlapra, amiben kisütjük nem kell rakni sütőpapírt, se kikenni zsiradékkal, nem ragadhat le. Persze tilosnak, nem tilos…. 🙂 Egymástól legalább fél pogácsányi távolságra rakjuk végig a tepsiben. Tetejét lekenjük tojással, bevagdaljuk. Ezt a műveletet akkor is elvégezhetjük, amikor kinyújtottuk a tésztát, csak akkor úgy szaggatjuk, hogy ne legyen tésztamaradék.
Ha kedvünk van pici reszelt sajtot is rakhatunk a tetejére, de anélkül is nagyon kellemes ízű tészta.
Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük, félóra alatt készül el. Persze pogácsa mérettől is függ.
Ha tetszett a vajas csodapogi recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!