
Hogy miért vajas csodapogi? Hát mert se nem élesztő, se nem sütőporos, hanem mindkettő.
Ezáltal puha is és omlós is. Sokan nem tudják, de vannak olyanok, akik a kalácstésztát is élesztővel és sütőporral készítik. Így omlós tészta jellegű lesz a pogácsánk.
Ha kedvünk van a végén szórhatjuk köménnyel, vagy sajttal, de ha kinyújtjuk – akkor stanglit is készíthetünk a tésztájából.
A kenésre használt tojásba paprikát téve, és jól elkavarva – úgy megsütve a stanglikat nagyon kellemes íze lesz a rudaknak. Sörkorcsolyának, borkorcsolyának is megteszi, ha a paprika nem édes, hanem enyhén csípős.
Vajas csodapogi hozzávalói a következők –
- 50 dkg liszt
- 35 dkg vaj, vagy ugyanannyi Rama margarin
- 4 kávéskanál cukor (nem púposan)
- 1 teáskanál só
- fél csomag élesztő (2,5 dkg)
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 kis pohár tejföl
- 2 tojásnak a sárgája
- 1 tojásnak a sárgája a kenéshez
A pogácsa tésztáját a következő módon állítjuk össze –
- Az élesztőt a lisztbe belemorzsoljuk, rendesen eldolgozzuk benne, hogy ne látszódjék a lisztben, utána az élesztős liszttel szétmorzsoljuk a vajat.
- Csinálunk egy mélyedést a közepére, belerakjuk a sót, a cukrot, sütőport, a tejfölt, tojás sárgákat, először ezeket összekutyuljuk a mélyedésben, kezünkkel összedolgozzuk, utána pedig összegyúrjuk a liszttel.
- Egybegyúrjuk az egészet, ha még véletlenül ragad, akkor alálisztezve felszedjük a tésztával. Letesszük kicsit pihenni, nagyjából egy negyedórára.
Utána kinyújtjuk a tésztát, kisodorjuk kb. 2 centi magasra, és lisztezett pogácsa szaggatóval szépen kiszaggatjuk. - A sütőlapra, amiben kisütjük nem kell rakni sütőpapírt, se kikenni zsiradékkal, nem ragadhat le. Persze tilosnak, nem tilos…. 🙂
- Egymástól legalább fél pogácsányi távolságra rakjuk végig a tepsiben.
- Tetejét lekenjük tojással, bevagdaljuk. Ezt a műveletet akkor is elvégezhetjük, amikor kinyújtottuk a tésztát, csak akkor úgy szaggatjuk, hogy ne legyen tésztamaradék.
- Ha kedvünk van pici reszelt sajtot is rakhatunk a tetejére, de anélkül is nagyon kellemes ízű tészta.
- Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük, félóra alatt készül el. Persze pogácsa mérettől is függ.