Vaddisznópörkölt áfonyásan

vaddisznőpörkölt áfonyásan

A vaddisznópörkölt maga a csoda. A vadhúsok rendkívül egészségesek, hisz nincsenek agyonhízlalva, csak azt eszik, és akkor, amit kedvük tartja, idénynek megfelelő.

Az biztos, hogy míg a házisertés zsíros, és nem igazán karakteres ízű, ellenben a vadhús – akár disznó, akár szarvas, vadnyúl… – különleges ízében, állagában egyaránt.

Akár vadasan, akár pörköltnek elkészítve csodálatos élménnyel ajándékoz meg minket.

A vaddisznópörkölt áfonyásan hozzávalói a következők –

  • fél teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál szemes bors
  • 4 szem borókabogyó a pácoláshoz
  • 3 kis evőkanálnyi olaj
  • 1 kg vaddisznóhús – lehetőleg a combja legyen
  • 2-3 db szép, nagy vöröshagyma
  • néhány gerezdnyi fokhagyma
  • 2 evőkanálnyi zsír
  • 1 evőkanálnyi fűszerpaprika
  • áfonyadzsem, 3-4 evőkanálnyi
  • néhány szem aszalt áfonya sem árt
  • 1 pohár vörösbor a száraz fajtából
  • só 2 dkg
  • bors legalább egy mokkáskanálnyi
  • köménymag mokkáskanálnyi – ha nem szeretjük az egészet, akkor lehet őrölt is

A pörkölt elkészítésének módja –

  1. Először is a húst megmossuk, felkockázzuk. Nem kell nagyon apróra, ujjnyi kockáknál ne legyen kisebb. Ha ezzel megvagyunk, akkor a kakukkfüvet, borsot, borókát összetörjük, vagy leőröljük, aztán az olajjal összekeverjük.
  2. Az egészet ráöntjük a húsra, és jól összekeverjük az egészet, hogy mindenütt érje a pác. Mehet a hűtőbe, és jó pár napig, akár 4 napig is tartsuk bent. Közben időnként azért kavarjuk meg, majd zárjuk le ismét, és rakjuk vissza.
  3. Mikor el akarjuk készíteni, akkor a hagymát megtisztítjuk megmossuk, felvágjuk csíkokra, de ha ragaszkodunk a felkockázáshoz – ám is lehet. Ezután felmelegítjük a zsírt egy edényben, beledobjuk a hagymát, és kicsit megpirítjuk – üvegesre.
  4. Ezután mehet rá a fűszerpaprika. Átkavarjuk, majd jöhet a hús. Azt is átkutyuljuk, aztán lefedve pároljuk. Csak annyi vizet rakunk rá mindig, amennyi feltétlen kell.
  5. Csak akkor sózzuk a pörköltet, ha már lényegében megfőtt, de esélyesen kell hozzá 2 dkg só. Mehet bele a bors, a kömény, a fokhagyma, aztán a dzsem is. Ha van asztalt áfonya, abból is szórjunk bele egy keveset.
  6. Kiöntünk nagyjából 2 dl száraz vörösbort, és a pörkölttel felfőzzük.
  7. Akár krumplival, akár nokedlivel, ha nincs, akkor friss kenyérrel fogyasztjuk.