Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Vaddisznópörkölt áfonyásan

A vaddisznópörkölt maga a csoda. A vadhúsok rendkívül egészségesek, hisz nincsenek agyonhízlalva, csak azt eszik, és akkor, amit kedvük tartja, idénynek megfelelő. Az biztos, hogy míg a házisertés zsíros, és nem igazán karakteres ízű, ellenben a vadhús – akár disznó, akár szarvas, vadnyúl… – különleges ízében, állagában egyaránt.

Akár vadasan, akár pörköltnek elkészítve csodálatos élménnyel ajándékoz meg minket.

A vaddisznópörkölt áfonyásan hozzávalói a következők –

fél teáskanál kakukkfű

1 teáskanál szemes bors

4 szem borókabogyó a pácoláshoz

3 kis evőkanálnyi olaj

1 kg vaddisznóhús – lehetőleg a combja legyen

2-3 db szép, nagy vöröshagyma

néhány gerezdnyi fokhagyma

2 evőkanálnyi zsír

1 evőkanálnyi fűszerpaprika

áfonyadzsem, 3-4 evőkanálnyi

néhány szem aszalt áfonya sem árt

1 pohár vörösbor a száraz fajtából

só 2 dkg

bors legalább egy mokkáskanálnyi

köménymag mokkáskanálnyi – ha nem szeretjük az egészet, akkor lehet őrölt is

A pörkölt elkészítésének módja –

Először is a húst megmossuk, felkockázzuk. Nem kell nagyon apróra, ujjnyi kockáknál ne legyen kisebb. Ha ezzel megvagyunk, akkor a kakukkfüvet, borsot, borókát összetörjük, vagy leőröljük, aztán az olajjal összekeverjük. Az egészet ráöntjük a húsra, és jól összekeverjük az egészet, hogy mindenütt érje a pác. Mehet a hűtőbe, és jó pár napig, akár 4 napig is tartsuk bent. Közben időnként azért kavarjuk meg, majd zárjuk le ismét, és rakjuk vissza.

Mikor el akarjuk készíteni, akkor a hagymát megtisztítjuk megmossuk, felvágjuk csíkokra, de ha ragaszkodunk a felkockázáshoz – ám is lehet. Ezután felmelegítjük a zsírt egy edényben, beledobjuk a hagymát, és kicsit megpirítjuk – üvegesre. Ezután mehet rá a fűszerpaprika. Átkavarjuk, majd jöhet a hús. Azt is átkutyuljuk, aztán lefedve pároljuk. Csak annyi vizet rakunk rá mindig, amennyi feltétlen kell.

Csak akkor sózzuk a pörköltet, ha már lényegében megfőtt, de esélyesen kell hozzá 2 dkg só. Mehet bele a bors, a kömény, a fokhagyma, aztán a dzsem is. Ha van asztalt áfonya, abból is szórjunk bele egy keveset.

Kiöntünk nagyjából 2 dl száraz vörösbort, és a pörkölttel felfőzzük.

Akár krumplival, akár nokedlivel, ha nincs, akkor friss kenyérrel fogyasztjuk.

Ha tetszett a vaddisznópörkölt áfonyásan recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd.hu oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük