Vaddisznópörkölt áfonyásan
A vaddisznópörkölt maga a csoda. A vadhúsok rendkívül egészségesek, hisz nincsenek agyonhízlalva, csak azt eszik, és akkor, amit kedvük tartja, idénynek megfelelő. Az biztos, hogy míg a házisertés zsíros, és nem igazán karakteres ízű, ellenben a vadhús – akár disznó, akár szarvas, vadnyúl… – különleges ízében, állagában egyaránt.
Akár vadasan, akár pörköltnek elkészítve csodálatos élménnyel ajándékoz meg minket.
A vaddisznópörkölt áfonyásan hozzávalói a következők –
fél teáskanál kakukkfű
1 teáskanál szemes bors
4 szem borókabogyó a pácoláshoz
3 kis evőkanálnyi olaj
1 kg vaddisznóhús – lehetőleg a combja legyen
2-3 db szép, nagy vöröshagyma
néhány gerezdnyi fokhagyma
2 evőkanálnyi zsír
1 evőkanálnyi fűszerpaprika
áfonyadzsem, 3-4 evőkanálnyi
néhány szem aszalt áfonya sem árt
1 pohár vörösbor a száraz fajtából
só 2 dkg
bors legalább egy mokkáskanálnyi
köménymag mokkáskanálnyi – ha nem szeretjük az egészet, akkor lehet őrölt is
A pörkölt elkészítésének módja –
Először is a húst megmossuk, felkockázzuk. Nem kell nagyon apróra, ujjnyi kockáknál ne legyen kisebb. Ha ezzel megvagyunk, akkor a kakukkfüvet, borsot, borókát összetörjük, vagy leőröljük, aztán az olajjal összekeverjük. Az egészet ráöntjük a húsra, és jól összekeverjük az egészet, hogy mindenütt érje a pác. Mehet a hűtőbe, és jó pár napig, akár 4 napig is tartsuk bent. Közben időnként azért kavarjuk meg, majd zárjuk le ismét, és rakjuk vissza.
Mikor el akarjuk készíteni, akkor a hagymát megtisztítjuk megmossuk, felvágjuk csíkokra, de ha ragaszkodunk a felkockázáshoz – ám is lehet. Ezután felmelegítjük a zsírt egy edényben, beledobjuk a hagymát, és kicsit megpirítjuk – üvegesre. Ezután mehet rá a fűszerpaprika. Átkavarjuk, majd jöhet a hús. Azt is átkutyuljuk, aztán lefedve pároljuk. Csak annyi vizet rakunk rá mindig, amennyi feltétlen kell.
Csak akkor sózzuk a pörköltet, ha már lényegében megfőtt, de esélyesen kell hozzá 2 dkg só. Mehet bele a bors, a kömény, a fokhagyma, aztán a dzsem is. Ha van asztalt áfonya, abból is szórjunk bele egy keveset.
Kiöntünk nagyjából 2 dl száraz vörösbort, és a pörkölttel felfőzzük.
Akár krumplival, akár nokedlivel, ha nincs, akkor friss kenyérrel fogyasztjuk.
Ha tetszett a vaddisznópörkölt áfonyásan recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd.hu oldalunkon a helyed!