Vadas pác készítése

vadas pác készítése

Ha vadat főzünk, vagy bármilyen húst vadasan akarunk elkészíteni, akkor nem árt, ha ismerjük a vadas pác készítésének módját.

Sokan ódzkodnak a vadhúsok fogyasztásától, általában sajnálkozásra hivatkozva, no meg az állatvédelemre.

Pedig semmivel sem tragikusabb a vége egy vadállatnak, mint egy ólban nevelkedettnek. Esélyesen jóval kevesebb szenvedés árán kerülnek az asztalra. Ráadásul közel sem olyan tömegesen.

Maga a hús ízletesebb, mint a szelíd társaké, de mivel természetes körülmények között élnek, és nem híznak el – esélyesen szárazabb a húsuk, ezért ha azt akarjuk, hogy meg tudjuk puhítani rendesen – akkor nem árt pácolni őket. Sőt nemhogy nem árt, kötelező.

Ezáltal a rostjai fellazulnak, s porhanyóssá válnak. A páclé pedig ad neki egy plusz, különleges zamatot is.

Nézzük, milyen hozzávalók szükségesek a vadas pác készítéséhez –

  • 10 %-os ételecet
  • víz
  • 2 literenként 1 szép fej vöröshagyma tisztítva, karikázva
  • 1-2 szál sárgarépa tisztítva, karikázva
  • 1-2 szál petrezselyem gyökér tisztítva, karikázva
  • 2 db babérlevél
  • 10 db szemes bors
  • fél citrom vékony karikákra vágva
  • fél marék mustármag – esetlegesen, koriander, tárkony…
  • mehet bele 2 dl vörösbor is
  • 1 evőkanálnyi só

A pácolás menete –

  1. A hozzávalókat összekeverjük, jól felforraljuk, és még forrón a pácolandó húsra öntjük.
  2. Benne is hagyjuk a húst 3-4 napra, ha tél és hideg van, akkor akár több napig is. Természetesen a páclében naponta megforgatjuk.
  3. Mikor letelt a pácolásra szánt idő – kivesszük a húst a pácléből, leszárítjuk nagyjából, aztán a húst jól megtűzdeljük szalonna szeletekkel.
  4. Egy tepsit kikenünk zsírral rendesen, legalább 2 kanál zsír legyen benne. Belerakjuk a húst, leöntjük néhány kanálnyi páclével, hozzárakjuk a karikára vágott zöldségeket.
  5. A vadhúst forró sütőben sütjük, és gyakran locsolgatjuk. Ha elfővi a levét, akkor pótoljuk a pácléből.
  6. Ha elkészült a hús, akkor készíthetünk hozzá vadas mártást.

Készítési módja a következő –

A pecsenye levét a zöldségekkel együtt áttörjük, 3 deci tejföl és 1 kanál liszt keverékével behabarjuk, belecsavarjuk egy citrom levét.

Beleteszünk egy kanál mustárt, csipetnyi borsot, ízlés szerint pirított, kevés vízzel felengedett cukrot, utána sózzuk.

Felforralva a pecsenyére öntjük, egy részét külön csészében tesszük az asztalra. Zsemlegombóc illik hozzá.

Fotó: Pixabay