Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Vadas pác készítése

Ha vadat főzünk, vagy bármilyen húst vadasan akarunk elkészíteni, akkor nem árt, ha ismerjük a vadas pác készítésének módját.

Sokan ódzkodnak a vadhúsok fogyasztásától, általában sajnálkozásra hivatkozva, no meg az állatvédelemre. Pedig semmivel sem tragikusabb a vége egy vadállatnak, mint egy ólban nevelkedettnek. Esélyesen jóval kevesebb szenvedés árán kerülnek az asztalra. Ráadásul közel sem olyan tömegesen.

Maga a hús ízletesebb, mint a szelíd társaké, de mivel természetes körülmények között élnek, és nem híznak el – esélyesen szárazabb a húsuk, ezért ha azt akarjuk, hogy meg tudjuk puhítani rendesen – akkor nem árt pácolni őket. Sőt nemhogy nem árt, kötelező.

Ezáltal a rostjai fellazulnak, s porhanyóssá válnak. A páclé pedig ad neki egy plusz, különleges zamatot is.

Nézzük, milyen hozzávalók szükségesek a vadas pác készítéséhez –

10 %-os ételecet

víz

2 literenként 1 szép fej vöröshagyma tisztítva, karikázva

1-2 szál sárgarépa tisztítva, karikázva

1-2 szál petrezselyem gyökér tisztítva, karikázva

2 db babérlevél

10 db szemes bors

fél citrom vékony karikákra vágva

fél marék mustármag – esetlegesen, koriander, tárkony…

mehet bele 2 dl vörösbor is

1 evőkanálnyi só

A pácolás menete –

A hozzávalókat összekeverjük, jól felforraljuk, és még forrón a pácolandó húsra öntjük. Benne is hagyjuk a húst 3-4 napra, ha tél és hideg van, akkor akár több napig is. Természetesen a páclében naponta megforgatjuk.

Mikor letelt a pácolásra szánt idő – kivesszük a húst a pácléből, leszárítjuk nagyjából, aztán a húst jól megtűzdeljük szalonna szeletekkel.

Egy tepsit kikenünk zsírral rendesen, legalább 2 kanál zsír legyen benne. Belerakjuk a húst, leöntjük néhány kanálnyi páclével, hozzárakjuk a karikára vágott zöldségeket.

A vadhúst forró sütőben sütjük, és gyakran locsolgatjuk. Ha elfővi a levét, akkor pótoljuk a pácléből.

Ha elkészült a hús, akkor készíthetünk hozzá vadas mártást.

Készítési módja a következő –

A pecsenye levét a zöldségekkel együtt áttörjük, 3 deci tejföl és 1 kanál liszt keverékével behabarjuk, belecsavarjuk egy citrom levét. Beleteszünk egy kanál mustárt, csipetnyi borsot, ízlés szerint pirított, kevés vízzel felengedett cukrot, utána sózzuk. Felforralva a pecsenyére öntjük, egy részét külön csészében tesszük az asztalra. Zsemlegombóc illik hozzá.

Ha tetszett a vadas pác recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, Retrográd oldalunkon a helyed! Fotó: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük