2024-05-23

Vadas marhanyelv

Vadas marhanyelv

A vadas marhanyelv különleges fogás, bár vadast készíthetünk vadhúsból, de akár marhahúsból, sőt – kis ügyeskedéssel akár sertésből is.

Mivel a marha erős, karakteres íz, szinte adja magát egy ilyen ételhez. A marhanyelv pedig tiszta hús, izom – szinte mákszemnyi zsír nélkül – bár elkészítése mákszemnyit körülményesebb, mint a sima marhának.

A vadasmártásnál nagyon fontos a zöldségek jó aránya, és a fűszerezés szakszerűsége. – Nos – e problémában segít ez a recept.

Nem gyors recept, de hát ez szinte természetes, ha valami igazán finomra fáj a fogunk.

A vadas marhanyelv hozzávalói a következők –

  • 1 szép, nagy marhanyelv – nagyjából kilós
  • 2-3 nagy sárgarépa
  • 1-2 szép petrezselyem gyökér
  • fél, vagy negyed karalábé – mérettől függően
  • 1 negyed zeller
  • átlagos hagyma
  • néhány babérlevél – mi szoktunk belerakni legalább 3-4 db-ot
  • néhány gerezdnyi fokhagyma
  • szemes bors nagyjából 10 szem
  • só kb. 2 dkg
  • pici cukor
  • 1-2 kanál mustár – mi rengeteggel dolgozunk
  • 1 kanálnyi 10 százalékos ecet – csak óvatosan – vagy citromléből jó kanálnyi
  • liszt a sűrítéshez

Az étel elkészítésének módja:

  1. Először is megtisztítjuk a zöldségeket, megmossuk, nagyjából feldaraboljuk, majd felrakjuk főni a marhanyelvvel egyetemben. Ha megfőtt a nyelv, akkor azt egy tálcára kiszedjük, a léből – amiben főtt – kiszedjük a zöldségeket, és összemixeljük, vagy akár egy krumplinyomóval összenyomjuk. Talán még izgalmasabb is, ha érezzük az áttört zöldséget, mintha teljesen sima a mártás.
  2. A nyelvről még azelőtt, hogy teljesen kihűlne lehúzzuk a külső, fehér réteget, aztán kedvünkre daraboljuk – legjobb szeleteket vágni belőle.
  3. A zöldséget, amit áttörtünk, vagy mixeltünk – egy kis zsiradékon megfuttatjuk.
  4. Ekkor egy kis varázslat történik – színesítjük a mártást – a kanálnyi cukrot megpirítjuk – persze nem sötétre, mert akkor keserű lenne – leöntjük 2-3 kanálnyi vízzel, majd ha feloldódott, akkor hozzáadjuk a megfuttatott zöldséghez.
  5. A húslével felöntjük, de ne legyen túl híg már így sem, közel mártás állagú legyen.
  6. Most jön a staubolás. Egyik kezünkbe jó evőkanálnyi lisztet fogunk, s lassan, fokozatosan beleszórjuk a melegedő, forró ételbe. Közben másik kezünkkel kavargatjuk az egészet.
  7. Egy kanálnyi citromlével, vagy ecettel kicsit megbolondítjuk.
  8. Legfinomabb hozzá a zsemlegombóc, de persze tésztával, nokedlivel is igencsak ehető.