2024-05-23

Vadas hús zsemlegombóccal

Vadas hús zsemlegombóccal

A vadas  hús zsemlegombóccal egy különlegesen finom csemege, amit – ha már kóstolta – időről-időre megkíván az ember. Sajnos, manapság a marhahús elég drága, a zöldség szintén, úgyhogy előállítása hónap vége fele meggondolandó.

Az igazság az, hogy manapság csalni szoktunk vele, sertéshúsból készítjük – mert úgy olcsóbb. Persze így jobban kell játszani vele, és biztos nem is lesz olyan, mintha marhából, vagy vadból készítenénk, no de azért nem mondanám, hogy rossz lenne. 🙂 Még a pác előtt akkora darabokra vágjuk a húst, amekkorában majd tálalni fogjuk, ezeket bele egy tálkába, rá egy jókora adag mustár, átforgatni benne, aztán álljon.  Minden más dolog ez után jön vele. Nyugodtan hagyhatjuk egy egész napot is hideg helyen, semmi baja nem lesz.

De nézzük, hogy az eredeti – marhahúsos ,vadas hús zsemlegombóccal recept milyen összetevőkről ír!

Természetesen a vadhúsból is ugyanígy készítjük.

Hozzávalók:

  • 1 kg vesepecsenye
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 db zeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • néhány szem egész bors,
  • babérlevél,
  • 10 dkg szalonna

Zsemlegombóchoz:

  • 4 zsemle
  • zsiradék
  • 2 tojás
  • liszt

Az étel összeállítása a következő módon történik –

A zöldséget és a hagymát megtisztítjuk – ízlés szerint rakhatunk több répát, vagy petrezselymet bele, ez utóbbi nagyon kellemes markáns ízt ad az ételnek.

Ezután felkarikázzuk, vizet öntünk rá. Rakunk bele borsot, 5-10 szemet,  babérlevelet 3-4 darabot, és megsózzuk.

Egy kiló húsra egy evőkanálnyi sót számítsunk. Rakunk bele egy kanál ecetet is – majd felforraljuk. (Ha a húst mustároztuk, akkor erre nincs szükség. )

A vesepecsenyét, húst megtisztítjuk, kellő darabokra vágjuk, és leforrázzuk a páclével.

Ezután egy napig állni hagyjuk, majd leöntjük a vizet a zöldségekkel, ismét felforraljuk, ismét leöntjük – tehát ismételünk.

Két nap pácolás után a húst kivesszük, szalonnával megspékeljük, mellérakjuk a páclé egy részét, kevés zsírral locsolgatva puhára sütjük.  Lehet persze egy darabban is, kinek hogy tetszik.

A zöldséget elvileg le kellene passzírozni, szerintem sokkal jobb módszer, ha pusztán krumplinyomóval alaposan összetörjük, így, a nagyon picit darabosabb zöldség különlegesen erőteljes ízt ad.

Egy evőkanálnyi cukrot megpirítunk, közben barna rántást készítünk, amit a páclével felengedünk. A megpirított cukrot pedig hozzáadjuk.

Ha egészben készítettük a húst, akkor  most felszeleteljük, és a mártásba rakjuk. Jön hozzá még a többi húslé is, felforraljuk. Ha nem mustáros volt a hús, akkor azt most rakjuk bele, és ízesíthetjük még citrommal is.

A zsemlegombóc elkészítésének módja a következő

Négy  szikkadt zsemlét kockára vágva zsírban megpirítunk. Kevés zsírt két tojással kikeverünk, s liszttel nokedlitésztát készítünk belőle.

Hozzáadjuk a pirított zsemlét. Várunk pár percet, majd kanállal szaggatva sós vízben kifőzzük.

Együtt tálaljuk. Kifejezetten különleges csemege, emlékezetes.