2024-02-23

Ünnepi zserbó recept – ahogy még a Nagyi készítette…

Zserbó

Régen a zserbót zsírral készítették – mint annyi minden mást is, a tetejére pedig nem csokoládét kentek, hanem kakaós – ők úgy mondták: csoki – mázat. 


Ez aztán 1-2 óra alatt hűvös helyen megdermedt, szeletelni pedig vizes késsel lehetett. Minden vágás után éppen hogy bevizezték. 

 Hozzávalók: 


 Tésztához: 

  • 50 dkg liszt 
  • 5 dkg porcukor 
  • 20 dkg zsír 
  • 1 dl langyos tej 
  • 2 db tojás 
  • 1,5 dkg élesztő 
  • 2 csipet só 

 Töltelékhez

  • 20 dkg darált dió 
  • pici cukor a dió megszórásához, de e nélkül is elég édes lesz 
  • 40-50 dkg baracklekvár (ízléstől függ) 

 Tetejére:

  • 15-20 dkg étcsokoládé 
  • 1 evőkanál vaj, 

De ha igazán finomat akarunk készíteni, akkor cukormázzal csináljuk! 


A cukormázhoz szükséges:

  • 20-25 dkg cukor 
  • 5-6 evőkanál kakaó 
  • és kb. 10 dkg vaj,vagy margarin

A zserbó elkészítése:

Morzsoljuk bele az élesztőt langyos tejbe. A lisztet a csipetnyi sóval, zsírral alaposan összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a porcukrot (5 dkg), egy csipet sót, tojásokat és a tejben felfuttatott élesztőt. 


Vigyázzunk, ne legyen túl kemény a tészta. Ez után három részre osztjuk, és pár percig pihentetjük. Tej nélkül is készíthetjük, az élesztőt a liszttel elmorzsolva, ekkor viszont egy deci tejföllel dolgozzuk össze a tésztát. 


Mindhárom tésztacsomót kinyújtjuk tepsi méretűre, három egyforma vastagságú és méretű tésztalapot kapunk. 


Az elsőt beletesszük a tepsibe, rákenjük a baracklekvár felét, rászórjuk a diót és porcukrot.. Szurkáljuk meg a tésztát villával. (A porcukrot ízlés szerint adagoljuk.) 


Tegyük a tetejére a második lapot, megkenjük a baracklekvár másik felével, rászórjuk a maradék diót, és porcukrot.


 Ezután szurkáljuk meg ismét villával a tésztát. Most rárakjuk a harmadik, utolsó réteget a tésztánkra, és ismét megszurkáljuk, így a keletkező gőz távozni tud belőle sülés közben. 


 Az összeállított zserbót 40 percig hagyjuk pihenni szoba hőmérsékleten. A pihenő után 180 fokos sütőbe tesszük sülni 40 percre. 


Nem kell légkeverés, szebben sül a nélkül. Kivesszük a sütőből, és jön a hűlési folyamat – szoba hőmérsékleten. 


A tetejére vajjal olvasztott csokoládét teszünk, de régen erre cukor mázat használtak. 


A cukrot kevés tejjel, vagy vízzel addig forralták, míg hólyagosodni nem kezdett, és ha belemártották a kanalat, villát,kicsit  szálas lett.

Ekkor hirtelen beleöntötték a kakaóport, alaposan összekeverték, hűlés közben majd a vajjal alaposan elkeverték, ez után gyorsan a tésztára öntötték, és elsimították.

A csokoládémázat viszont nem forrón, hanem langyosan kenjük a süti tetejére, egyenletesen. Készíthetjük több rétegből is, arányosan növelve a hozzávalók adagját.


Ahány ház, annyi szokás, 3-6 lapos zserbó is létezik. Minél több laposra készítjük, annál finomabb – legalábbis egyesek szerint, nekem a három lapos az igazi.


Nem szabad vastagon kenni a lekvárt, mert elcsúsznak a lapok! Vizes késsel szeleteljük!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*