Ünnepi torta recept

Ünnepi torta recept

Egy ünnepi torta a karácsonyi asztalon az este egyik fénypontja lehet. A csokoládé és a gyümölcsök találkozása különleges finomsággal ajándékoz meg bennünket.

Tortánk mutatós is lesz, már maga a babapiskóta „kerítés” is különlegessé teszi, egy szép szalaggal pedig igazán ünnepivé varázsolhatjuk. (amúgy marcipánból is készíthetünk szalagot, azt még a torta felvágásakor el is fogyaszthatjuk. 🙂 )

Ünnepi torta hozzávalói a következők

tortalaphoz

  • 6 db tojás
  • 6 kanál cukor
  • és 6 kanál liszt
  • egy csomag babapiskóta,
  • egy db szép, egyforma, felezett körtebefőtt,
  • 1/2 csomag mirelit ribizli, vagy ribizli befőtt,esetleg ribizli dzsem (más gyümölccsel is helyettesíthető, ami piros)
  • 10 dkg főzőcsokoládé, vagy étcsokoládé
  • 20 dkg kristálycukor,
  • 1/2 dl rum,
  • 20 dkg vaj.

A torta elkészítési módja a következő –

  1. Először is elkészítjük a piskótát, a torta alapját.
  2. A tojásokat feltörjük, a sárgáját külön választjuk a fehérjétől. Óvatosan, hogy egy mákszemnyi se keveredjen, mert akkor lényegesen nehezebb lesz felverni a habot.
  3. A fehérjét a fele cukorral nagyon kemény habbá verjük. Annyira kell felverni, hogy már a habverés komoly erőt igényeljen, és a hab felső felülete ne sima, hanem lefelé pöndörödő legyen. A hab pedig masszívvá, tónusossá váljék.
  4. Közben valaki a fele cukorral habosra keveri a tojássárgát, vagy pedig elektromos habverővel mi is elkészíthetjük, úgy lényegesen gyorsabban készen leszünk.
  5. A fehérjébe belekeverjük lassú, nyugodt mozdulatokkal a sárgáját fokozatosan, majd fokozatosan szitából, vagy szűrűből szórva a lisztet is. Vigyázzunk, ne törjük össze a habot.
  6. Előmelegített sütőben, tortaformában – amit sütőpapírral kibéleltünk – szépen megsütjük. Legalább negyedórán keresztül ne nyitogassuk a sütőt.
  7. Ha elkészült, akkor a sütőből kivesszük, formából kifordítjuk, és rácson hagyjuk kihűlni. Utána hozzáfogunk a töltelék elkészítéséhez.A cukrot ugyanannyi súlyú vízzel sűrű sziruppá főzzük.
  8. Kettéosztjuk, az egyik felét félretesszük. A másik felében megpároljuk a ribiszkét, időnként megkeverve kihűtjük, majd simára dolgozzuk a vaj felével, és hűtőbe rakjuk.
  9. (Természetesen befőttnél, vagy dzsemnél főzésre nincs szükség, az esetben csak törjük az egész szemeket össze.9
  10. A csokoládét vízgőzön felolvasztjuk, langyosra hűtjük, és a vaj másik felével elkeverjük, majd hűtőbe rakjuk.
  11. A tortalapot három lappá vágjuk, és az alsó lapot ribiszkés, a másodikat a csokoládétöltelékkel megkenjük. A harmadik lapot ráfektetjük,
    és négy körcikkre osztjuk.
  12. A tetején a két-két szemben levő oldalt szirupos ribiszkével, illetve szirupos csokoládéval vonjuk be, és a félretett tiszta szirupba forgatott körtével meg csokoládékrémmel díszítjük.
  13. Oldalát sziruppal bekenjük, ehhez babapiskótát állítgatunk, hogy odatapadjon, és szalaggal szépen átkötjük.

Fotó: Magyar Konyha 1981.11.01.