Ünnepi orjaleves

Ünnepi orjaleves

Egykor az ünnepek szerves része volt az orjaleves, melyet mostani nevén húsos csontból főztek, de jóval több húst hagyva rajta, mint manapság.

Ahol disznót öltek, vagy több volt a pénz – nem volt ritka, ha a tarja egy részét belerakták. Amúgy ha orjacsontot akarsz venni, akkor részint az laposabb, mint a karajé, részint pedig színe élénkebb, sötétebb. Csak abból van igazán finom orjaleves.

Hozzávalók:

  • 120 deka orjacsont, vagy tarja-, vagy karajcsont,
  • 15 deka sárgarépa,
  • 10 deka petrezselyemgyökér,
  • 5 deka zeller,
  • 5 deka karalábé,
  • 5 deka kelkáposzta,
  • 1 kisebb fej héjas hagyma,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 1—2 szál póréhagyma,
  • kb. 2 deka paradicsompüré,
  • só,
  • egész bors néhány szem,
  • picurka gyömbér.

Orjaleves elkészítése:

A csontot két liter vízbe feltesszük főni.

A levest lassan forraljuk, lehabozzuk, majd kb. egy órai főzés után bezöldségeljük, fűszerezzük és egyenletes főzéssel készre forraljuk.

Ha a hús megpuhult kivesszük és melegen tartjuk.

A levest levesszük a tűzről, állni hagyjuk, óvatosan átszűrjük, hogy tiszta maradjon. Betétnek finom metéltet tehetünk bele, van ahol csigatésztát főznek bele.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*