
A flódni egy kóser, zsidó sütemény, melyet kifejezetten ünnepi alkalmakra készítették, hisz annyira tartalmas, annyira összetett, hogy azt átlagos alkalmakra nem süthették.
Tölteléke akár háromféle süteményre is elég lenne, szűkösebben akár négyre is. Így érthető, hogy miért szeletelik viszonylag kicsire.
Egyetlen darabka elfogyasztásával napi édességszükségletünk java részét letudhatjuk.
Alma, dió, mák, lekvár együtt – szinte elképzelhetetlen ízkavalkádot alkot. Ha még nem próbáltad, itt az alkalom – csak hallomásból valójában el sem lehet képzelni, milyen tökéletes sütemény. Nem véletlen töretlen népszerűsége…
Az ünnepi flódni hozzávalói:
- 50 dkg liszt,
- 1 kávéskanál só,
- 10 dkg porcukor,
- 1 dkg élesztő,
- 30 dkg zsiradék,
- fél deci fehérbor.
Töltelékhez:
- 25 dkg dió,
- 25 dkg őrölt mák,
- 6-7 db szép alma, nagyjából 1 kiló
- 42 dkg cukor,
- 1 dl víz,
- 1,5 evőkanál őrölt fahéj,
- narancshéj,
- citromhéj,
- 20 dkg mazsola,
- a tetejére 1 tojás.
Esetleg a tésztákat megcsurgathatjuk egy kis mézzel is – tölteléküket
és egy lapra nagyjából 30 dkg lekvár – legtökéletesebb a szilva. Ha van rumos szilvalekvárunk, akkor jobb nem is lehet.
A sütemény elkészítése:
- Először is a lisztet leszitáljuk, majd hozzáadjuk a zsiradékot, elmorzsoljuk. Mehet bele a só, a porcukor, elmorzsolt élesztő, no és a bor. Ezeket aztán viszonylag gyorsan összegyúrjuk, hisz omlós tésztáról van szó. Utána lerakjuk pihenni, de előtte alakítsunk ki belőle 5 egyforma cipót.
- Közben elkészítjük a tölteléket.
- A töltelékhez való kristálycukorhoz öntünk egyetlen deciliter vizet, majd ráreszeljük a citrom- és narancshéjat. (bio) Belerakjuk a beáztatott, és vízből kiszedett mazsolát, kis őrölt fehéjat.
- Ezt aztán kettéosztjuk. Felét a darált mákkal keverjük össze, másik felét pedig nagyon apróra vágott dióval.
- Az almákat megmossuk, megtisztítjuk, és nem reszeljük, hanem vékonyra szeleteljük. Megszórjuk kis fahéjjal, adunk hozzá pici citromhéjat, narancshéjat.
- A lekvárt felbontjuk felkavarjuk – hogy utána könnyű legyen elkenni a tésztán.
- A tészták lapját ezután fokozatosan kinyújtjuk. Minden töltés után, amikor lefedtük a következő lappal, akkor megszurkáljuk. Van, aki a belső lapokat elősüti. Ha
- rászánjuk az időt a megfelelő hőfokon a sütésre, akkor enélkül is el lehet készíteni – minden gond nélkül. De ha nem vagyunk biztosak benne, akkor tepsi hátulján – villával megszurkálva pár percig süssük át. Csak épp, hogy nyers tészta jellegét elveszítse.
A flódni összeállítása következik:
- Első lapot kinyújtjuk átlagos tepsi méretűre, aztán rákenjük a diós tölteléket. Erre megy a következő lap, amit mákkal kenünk le. Lefedjük a következő tésztalappal, melyet megszurkálunk.
- Most jön a lekvár töltelék, ezt is elkenjük (a töltelékek sorrendjét kedvünk szerint változtathatjuk) majd erre is egy tésztalap, és szurkálás.
- Az almából kicsit kinyomkodjuk a nedvességet, ha van benne, és szépen rárakjuk a tésztalapra. Ha nem kevertünk hozzá cukrot, akkor picit átszórjuk, majd a tetejét lefedjük tésztával. Megnyomkodjuk cseppet, megszurkáljuk – aztán lekenjük felvert tojással.
- Pár perc pihenő után megint szurkáljuk át, és akár villával mintát is húzhatunk a tojásmázba.
- Előmelegített sütőben – közepes hőfokon (180 fok) tűpróbáig sütjük. Nagyjából háromnegyed óra alatt elkészül, de illata árulkodni fog.
Fotó: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fl%C3%B3dni.JPG